Απογειώθηκε το πλαστικό χρήμα λόγω ΤΕΠ

Κοντά στο €1 δισ. (€957,9 εκατ.) ανήλθαν οι συναλλαγές που έγιναν με κάρτες στην Κύπρο το πρώτο τρίμηνο του 2019 καταγράφοντας αύξηση 35% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018, ενώ σε μηνιαία βάση η άνοδος ανήλθε στο 15%, με τις συναλλαγές τον φετινό Μάρτιο να ανέρχονται στα €307,1 εκατ.

Οι πάνω
Σύμφωνα με τα στοιχεία της JCC, αύξηση παρουσίασαν οι συναλλαγές σε τομείς όπως η κυβέρνηση, οι κοινωφελείς επιχειρήσεις, οι υπεραγορές, τα εστιατόρια, τα μπαρ και τα κέτερινγκ.

Οι κάτω
Από την άλλη, μείωση κατέγραψαν οι συναλλαγές στα καταστήματα ρούχων, παπουτσιών και αξεσουάρ, καθώς και στα καταστήματα Do-It-Yourself (DIY) και οικιακού εξοπλισμού.

Οι πληρωμές στο ΤΕΠ
Διευκρινίζεται ότι η συνολική μηνιαία αύξηση επηρεάζεται κυρίως από την αύξηση των συναλλαγών στην κυβέρνηση, οι οποίες οφείλονται στις πληρωμές του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων.

Σημειώνεται ότι η συνολική μηνιαία αύξηση χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο κυβερνητικός τομέας είναι 5% για τον φετινό Μάρτιο και 9% για την πρώτη τριμηνία του 2019.

Η μηνιαία αύξηση στις τοπικές κάρτες, χωρίς τον κυβερνητικό τομέα είναι 3%, ενώ για την πρώτη τριμηνία του 2019 η άνοδος φτάνει το 8%.

Οι κυπριακές κάρτες στο εξωτερικό
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της JCC, οι συναλλαγές που έκαναν οι Κύπριοι στο εξωτερικό (αγορές και αναλήψεις μετρητών) ανήλθαν τον Μάρτιο του 2019 στα €150,9 εκατ., σημειώνοντας αύξηση 6%, ενώ το πρώτο τρίμηνο του φετινού έτους αυξήθηκαν κατά 5%, φτάνοντας τα €435,1 εκατ.

Τι ξόδεψαν οι τουρίστες
Όσον αφορά τις συναλλαγές που έγιναν από τουρίστες στην Κύπρο (αγορές), αυξήθηκαν κατά 15% τον φετινό Μάρτιο, φτάνοντας τα €75,6 εκατ., ενώ για την περίοδο Ιανουαρίου - Μαρτίου του 2019 αυξήθηκαν κατά 25% στα €198 εκατ.

Αν ληφθούν υπόψη τόσο οι αγορές όσο και οι αναλήψεις μετρητών από ξένες κάρτες, η αύξηση φτάνει το 12% τον Μάρτιο (€97,5 εκατ.) και 20% την πρώτη τριμηνία του 2019 (€256,4 εκατ.).

Δειτε Επισης

Κλειστά τα γενικά καταστήματα την Πρωτομαγιά-Τι ισχύει για όσους εργαστούν
Έπιπλα Andreotti: Η one-stop-shop επιλογή σου!
Εννέα μνηστήρες για την ανάπτυξη και λειτουργία του e-kalathi-Οι προσφοροδότες και τα ποσά που δήλωσαν
Τα προβλήματα στην εμπορία και προώθηση των κυπριακών κρασιών στην ντόπια και ξένη αγορά
Skybags: Ποιοτική μόδα που στοιχίζει λιγότερα
Κατά παρέκκλιση και στο Υπουργικό τα δύο νέα malls στη Λεμεσό-Το κυκλοφοριακό χάος και οι νέοι κυκλικοί κόμβοι
Τα Beauty Line τιμούν την Ημέρα Γης με την εκστρατεία «Φτιάχνουμε μαζί έναν κόσμο ομορφότερο»
Μ. Παναγίδης: Επιβεβλημένη η τροποποίηση του κανονισμού της Ε.Ε. για την προστασία των καταναλωτών
Υπηρεσία Καταναλωτή: Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων
Μια συλλογή από premium mixers εισέρχεται δυναμικά στην κυπριακή αγορά