Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη 2019

Η 14η Ιουνίου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) ως η Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη.  
 
Την ημέρα αυτή τιμάται σε όλο τον κόσμο ο ανώνυμος εθελοντής αιμοδότης και ο αλτρουισμός που επιδεικνύει προς τον πάσχοντα συνάνθρωπό του, καθώς προσφέρει χωρίς ανταμοιβή δύο ανεκτίμητα δώρα: λίγο χρόνο και μια μικρή ποσότητα από το αίμα του.
 
Παράλληλα, η ημέρα αυτή αποτελεί μια άριστη ευκαιρία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με την εξάλειψη της προκατάληψης και του φόβου γύρω από την τακτική, μη-αμειβόμενη αιμοδοσία, προκειμένου να διασφαλίζονται η ποιότητα, η ασφάλεια και η διαθεσιμότητα του αίματος και των προϊόντων του για όσους τα χρειάζονται. Στην ανάδειξη της κρίσιμης σημασίας πτυχής γύρω από την ασφάλειας του αίματος επικεντρώνεται και το φετινό μήνυμα του Π.Ο.Υ. για την Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη 2019, με σύνθημα το ‘’Ασφαλές αίμα για όλους’’.
 
Η μετάγγιση αίματος σώζει εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο. Παρατείνει και βελτιώνει τη ζωή ασθενών που πάσχουν από απειλητικές ασθένειες, υποστηρίζει τη διενέργεια πολύπλοκων χειρουργικών και άλλων ιατρικών επεμβάσεων, καθώς και έκτακτων περιστάσεων, όπως οι φυσικές καταστροφές. Με μία μόλις αιμοδοσία ο εθελοντής αιμοδότης βοηθάει να σωθεί η ζωή μέχρι και τριών συνανθρώπων του.
 
Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο Π.Ο.Υ., παρόλο που η ανάγκη για αίμα και προϊόντα αίματος είναι καθολική, σε πολλές χώρες εξακολουθούν να υφίστανται σημαντικές ανισότητες στη δυνατότητα πρόσβασης των ασθενών σε ασφαλές και επαρκές αίμα. Σε αυτές δεν ανήκει η Κύπρος, η οποία κρατά με περηφάνια τα σκήπτρα της εθελοντικής αιμοδοσίας σε αναλογία πληθυσμού ανά το παγκόσμιο και είναι, εδώ και χρόνια, αυτάρκης στην κάλυψη των αναγκών των ασθενών σε αίμα.
 
Ως Διεθνής Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας, εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας ασθενών με θαλασσαιμία, εξαίρουμε και ευχαριστούμε ξεχωριστά κάθε εθελοντή αιμοδότη. Κάθε αφανή ήρωα που χαρίζει, απλόχερα και με ανιδιοτέλεια, νέα πνοή ζωής στον πλησίον του και στο κοινωνικό σύνολο. Μακάρι η σημερινή ημέρα να αποτελέσει αφορμή να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο η οικογένεια των εθελοντών αιμοδοτών σε όλο τον κόσμο.

Δειτε Επισης

Το Limassol Blu Marine σε αποκριάτικους ρυθμούς το τριήμερο των καρναβαλιών
Εκδήλωση ΟΠΑΠ Κύπρου με τους πράκτορες συνεργάτες της
Το επιχειρείν της Κύπρου σε... αναμμένα κάρβουνα (pics)
Το Paradox Museum Limassol μπαίνει σε ρυθμούς καρναβαλιού
Καρναβάλι ξανά στη Μαρίνα Αγίας Νάπας
City of Dreams Mediterranean: Μια φαντασμαγορική βραδιά με Δέσποινα Βανδή και Γιώργο Λιβάνη
To ίδρυμα ENAVSMA έκλεισε πανηγυρικά τις εορταστικές εκδηλώσεις του με τον Κωστή Μαραβέγια
Η Hyundai κατέκτησε τη δεύτερη της νίκη στο φετινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι (WRC)
Γιόρτασε τον Άγιο Βαλεντίνο με μία ρομαντική απόδραση στο ξενοδοχείο Annabelle
Φιλανθρωπική εκδήλωση αγάπης και προσφοράς απο ΠΑΣΥΚΑΦ και Counsellor