ΥΠΕΡΑΓΟΡΕΣ ΑΛΦΑΜΕΓΑ

Υπάρχουν ακόμη σημαντικά βήματα που πρέπει να γίνουν τόσο από τους εργοδότες όσο και από την κοινωνία ως σύνολο, για να διασφαλιστεί η ισότητα όλων στην εργασία, τονίζουν οι Ελίνα Κυρατζή, Υπεύθυνη Εκπαίδευσης & Ανάπτυξης και Παναγιώτα Κυπριανού, Λειτουργός Εκπαίδευσης & Ανάπτυξης της εταιρείας Χ.Α. Παπαέλληνας Εμπορική Λτδ. (ΥΠΕΡΑΓΟΡΕΣ ΑΛΦΑΜΕΓΑ).

Πώς χαρακτηρίζετε το εργασιακό περιβάλλον στην Κύπρο σε ό,τι αφορά θέματα ίσων ευκαιριών στην εργοδότηση;

Τα τελευταία χρόνια, θεσμοί όπως η Πιστοποίηση Επιχειρήσεων για την Εφαρμογή Καλών Πρακτικών για την Ισότητα των Φύλων στο Εργασιακό Περιβάλλον έχουν συμβάλει θετικά στη δημιουργία υγειούς και ίσου εργασιακού περιβάλλοντος για τους εργαζόμενους επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο. Επίσης, έχουν δώσει στους εργοδότες πολύτιμες κατευθυντήριες γραμμές για τις πρακτικές που χρειάζεται να υπάρχουν και να ακολουθούνται. Ο κόσμος μας, όπως έχει διαμορφωθεί τη σήμερον ημέρα, δίνει την ευκαιρία στη νεολαία και στις νέες γενιές που ξεκινούν την καριέρα τους να γνωρίζουν τα δικαιώματα τους περί ισότητας στην απασχόληση, γεγονός που έχει οδηγήσει και στην καλύτερη μόρφωση των ίδιων των εργοδοτών σε θέματα ισότητας, αλλά και στην επιθυμία τους να παρέχουν ένα υγιές και χωρίς αποκλεισμούς σε κανένα εργασιακό περιβάλλον.

Όμως, υπάρχουν ακόμη σημαντικά βήματα που πρέπει να γίνουν τόσο από τους εργοδότες όσο και από την κοινωνία ως σύνολο για να διασφαλιστεί η ισότητα όλων στην εργασία και για να δημιουργηθεί εργασιακό κλίμα στο οποίο θα υπάρχει ευρεία αποδοχή της ποικιλομορφίας.

Ποια είναι η εταιρική φιλοσοφία που ακολουθείτε, ώστε να προωθείτε την ισότητα και την πολυμορφία στην εργασία;

Η διαφορετικότητα και ο σεβασμός αποτελούν βασικές αξίες της εταιρείας μας και εφαρμόζονται σε όλους τους τομείς λειτουργίας της, συμπεριλαμβανομένης και της εργασίας των μελών της ομάδας μας, από τη διαφήμιση που θα προσελκύσει τους ενδιαφερόμενους μέχρι και την καθημερινή τους ζωή στις Υπεραγορές μας. Το 2015 η εταιρεία αξιολογήθηκε και έλαβε την πιστοποίηση Καλών Πρακτικών για την Ισότητα των Φύλων στο Εργασιακό Περιβάλλον. Η διαδικασία αξιολόγησε τις υφιστάμενες πρακτικές του Οργανισμού και συνέβαλε στον μέγιστο βαθμό στη δημιουργία νέων, πιο καινοτόμων πρακτικών, που εφαρμόζονται μέχρι και σήμερα, και που εξασφαλίζουν πως όλοι οι εργοδοτούμενοι των Υπεραγορών ΑΛΦΑΜΕΓΑ εργάζονται επί ίσοις όροις, χωρίς οποιεσδήποτε διακρίσεις και εκφοβισμούς.

Στο πλαίσιο αυτό, λειτουργεί στην εταιρεία σας Επιτροπή Ισότητας. Πώς εργάζεται και από ποιους απαρτίζεται;

Η Επιτροπή Ισότητας, η οποία συστάθηκε για πρώτη φορά μέσω της αξιολόγησης της εταιρείας για τη λήψη της πιο πάνω πιστοποίησης, απαρτίζεται από εκπροσώπους όλων των Υπεραγορών και κύριο μέλημά της είναι η προαγωγή υγειούς εργασιακού περιβάλλοντος.

Οι εκπρόσωποι επιλέγονται από τους συνάδελφους τους και μπορούν να αντιπροσωπεύσουν την Υπεραγορά τους ανεξαρτήτως παραγόντων όπως το φύλο, η θρησκεία, η ηλικία, η εθνικότητα, ο σεξουαλικός προσανατολισμός και το καθεστώς εργασίας τους.

Η Επιτροπή, από τη δημιουργία της μέχρι και σήμερα, έχει δώσει πολλές φορές χείρα βοηθείας σε συνάδελφους που αντιμετώπισαν άνιση μεταχείριση στον χώρο εργασίας, επιτρέποντάς τους να μιλήσουν ανοιχτά και άφοβα για το θέμα που τους απασχολεί και να το λύσουν με αποτελεσματικό, διακριτικό και ασφαλές τρόπο.

Με ποιους τρόπους διασφαλίζετε ότι οι Υπεραγορές ΑΛΦΑΜΕΓΑ συνεχίζουν να στηρίζουν την ίση μεταχείριση των εργοδοτουμένων τους;

Η διατήρηση του καλού και ίσου εργασιακού περιβάλλοντος παραμένει κύριος στόχος της εταιρείας μας. Πέραν της πιστοποίησης Καλών Πρακτικών, οι Υπεραγορές ΑΛΦΑΜΕΓΑ αποτελούν τη μοναδική Εταιρεία στην Κύπρο που απασχολεί 2000 άτομα και που έλαβε πιστοποίηση με το διεθνές αναγνωρισμένο πρότυπο σε θέματα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού Investors in People σε επίπεδο Gold το 2020. Το συγκεκριμένο πρότυπο διασφαλίζει ότι οι καλές πρακτικές ίσης μεταχείρισης εξακολουθούν να εφαρμόζονται και αξιολογεί, μεταξύ άλλων, την ύπαρξη και την εφαρμογή των πρακτικών που επιτρέπουν την εργασία σε περιβάλλον φιλικό, που σέβεται τη διαφορετικότητα. Θέλοντας να διατηρηθεί και να ενδυναμωθεί περισσότερο ο θεσμός της ισότητας στην εργασία, τον Απρίλιο του 2021 οι Υπεραγορές ΑΛΦΑΜΕΓΑ ήταν από τις πρώτες εταιρείες στον τομέα του λιανικού εμπορίου που εντάχθηκαν στα επίσημα μέλη της Χάρτας Διαφορετικότητας Κύπρου. Το εργαλείο δεσμεύει τα μέλη του για την προώθηση των ίσων ευκαιριών στον χώρο εργασίας και την καταπολέμηση των διακρίσεων.                                                                                         

Συνεχίζοντας την καθημερινή προσπάθεια για προσφορά εργασιακού περιβάλλοντος που αγκαλιάζει την ισότητα, τη διαφορετικότητα και τον σεβασμό προς όλους, οι Υπεραγορές ΑΛΦΑΜΕΓΑ εξακολουθούν να λειτουργούν με γνώμονα την ίση μεταχείριση και προσφέρουν στους εργοδοτούμενούς τους τα στοιχεία που τις διαφοροποιούν, όπως το open-door policy, τον χειρισμό της κάθε περίπτωσης ξεχωριστά και την εκπαίδευση σε θέματα ισότητας και σωστής ηγεσίας.

 

Στοιχεία επικοινωνίας:

Διεύθυνση: Διομήδους 10, 2024, Στρόβολος, Λευκωσία

Τηλέφωνο: 22469595

Ιστοσελίδα: www.alphamega.com.cy

Δειτε Επισης

Voici la Mode
PwC Κύπρου
MAP S.PLATIS GROUP
Leroy Merlin
KPMG ΚΥΠΡΟΥ
JUNIOR ACHIEVEMENT
ASTROBANK
ACS Courier
Τράπεζα Κύπρου
EXNESS