50 χρόνια El Primero: Επετειακό σετ

Ο θρυλικός χρονογράφος υψηλής συχνότητας El Primero, γιορτάζει μισό αιώνα πρωτοπορίας και ακρίβειας. Ως φόρο τιμής στο θρυλικό πεπρωμένο του, η Zenith προσφέρει στους λάτρεις του ένα επετειακό σετ που περιέχει τρεις χρονογράφους με εμβληματικούς τρίχρωμους μετρητές. Μια επανέκδοση πιστή στο πρώτο μοντέλο El Primero του 1969˙ ένας Chronomaster El Primero με βελτιστοποιημένη κίνηση˙ και ένας Defy El Primero 21 με ακρίβεια 1/100ού του δευτερολέπτου: Tα 50 κομμάτια της τριλογίας «παντρεύουν» την υψηλή συχνότητα σε διάφορους χρόνους.

Παρελθόν, παρόν και μέλλον. Ο El Primero κυλάει στις φλέβες της Zenith εδώ και 50 χρόνια. Η ιστορία αυτού του υψηλής συχνότητας αστεριού, που γεννήθηκε το 1969, συνεχίζεται στο σήμερα και στο αύριο, με τον εμβληματικό Chronomaster El Primero και τον φουτουριστικό Defy. Γιορτάζοντας το μοναδικό πεπρωμένο του El Primero – του πρώτου στον κόσμο ενοποιημένου και ακριβέστερου αυτόματου χρονογράφου – η Zenith σας καλεί σ’ ένα ταξίδι στον χρόνο. Το επετειακό σετ περιέχει τρία μοντέλα El Primero που ιχνηλατούν την τεχνολογική και αισθητική εξέλιξη αυτού του θρύλου της ακρίβειας. Τοποθετημένοι σε κουτί που ενώνει την παράδοση με την τεχνολογία, αυτή η συλλεκτική τριάδα με τους χαρακτηριστικούς μετρητές απευθύνεται σε κάθε επιθυμία: Ρετρό, κλασικό ή μοντέρνο. Ταυτόχρονα, ένα άδειο τέταρτο μαξιλαράκι είναι έτοιμο να καλωσορίσει την επόμενη κατάκτηση της Zenith στο σύμπαν της ακόμα ψηλότερης συχνότητας: 1/1000ού του δευτερολέπτου!

Μέτρο σύγκρισης της καινοτομίας
Από τις 10 Ιανουαρίου του 1969, τη μέρα που παρουσιάστηκε ο διάσημος χρονογράφος El Primero («ο πρώτος» στα ισπανικά), η Zenith λάμπει δυνατά στο στερέωμα της υψηλής συχνότητας. Εμπλουτιζόμενο συνεχώς με νέες τεχνολογικές και αισθητικές βελτιώσεις, αυτό το αδιαμφισβήτητο σύμβολο της ακρίβειας είναι διαθέσιμο εδώ και μισό αιώνα στις συλλογές του Κατασκυαστή. Αναδρομή στα τέλη της δεκαετίας του 1960, όπου σημειώνεται μια ωρολογιακή επανάσταση: Η γέννηση του El Primero, του πρώτου αυτόματου χρονογράφου στην ιστορία. Τα καινοτόμα χαρακτηριστικά του – ο ρυθμός των 36,000 ταλαντώσεων ανά ώρα, η κατασκευή του integrated column-wheel, ενός ενοποιημένου κεντρικού ρότορα πάνω σε σφαιρικά στηρίγματα, και πάνω από 50 ώρες λειτουργικής αυτονομίας (ένα αληθινό κατόρθωμα σε τόσο υψηλή συχνότητα) – τον κατέστησαν τον πιο ακριβή χρονογράφο στον κόσμο και τον μόνο που μπορούσε να μετρήσει μικρούς χρόνους με ακρίβεια 1/10ου του δευτερολέπτου. Επιπρόσθετα αυτών των επαναστατικών λειτουργιών, ο El Primero επίσης εισήξε νέους οπτικούς κώδικες, με μια γκάμα αντιθετικών χρωματισμών που ενδυνάμωσαν την αναγνωσιμότητα των μετρητών: Ανοιχτό γκρι για τα δευτερόλεπτα, μπλε για τα λεπτά και ανθρακί για τις ώρες. Αυτός ο συνδυασμός σύντομα θα γινόταν έμβλημα του Οίκου.
 


Αρχική έκδοση
Παρόλο που ο El Primero εξελισσόταν συνεχώς από τη δημιουργία του, εμπνέοντας νέες δημιουργίες μέχρι του σημείου που θεωρείται πρότυπο μεγάλης αξίας για τους ειδικούς, η Zenith δεν είχε μέχρι σήμερα προσφέρει μια επανέκδοση πιστή στο αρχικό μοντέλο. Αυτό γίνεται τώρα, αφού το επετειακό σετ, σε περιορισμένη έκδοση 50 κομματιών, περιέχει στην πρώτη θέση μια τέλεια επανάληψη του χρονογράφου El Primero του 1969. Μια ιστορική πρωτιά που προσδίδει σ’ αυτό το ρετρό ρολόι μια αύρα μοναδικότητας και ισχυρό συμβολισμό. Η ατσάλινη κάσα των 38mm, το κυρτό γυαλί με μεγεθυντική επίδραση, οι τρίχρωμοι μετρητές, η ταχυμετρική κλίμακα, η γραμματοσειρά, τα σχήματα των δεικτών και ωροδεικτών, αλλά και το δερμάτινο λουράκι: Απόλυτα πιστό σε όλους τους αρχικούς κώδικες. Ομοίως, το σχήμα της κορώνας και τα κουμπιά-μανιτάρια αναπαράγονται επακριβώς σε αυτή την «επιστροφή» του ρολογιού. Για να δώσουν νέα ζωή στο πνεύμα και τα αρχικά χαρακτηριστικά του διάσημου προγόνου του, οι μηχανικοί και σχεδιαστές της Zenith πραγματοποίησαν μια διαδικασία αντίστροφου σχεδιασμού: Ένα αυθεντικό κομμάτι από το μουσείο της Zenith σαρώθηκε εξ ολοκλήρου με laser, για να επαναφερθεί κάθε στοιχείο.

Οι μόνες αλλαγές που έγιναν είναι ότι το αρχικό μαύρο τώρα αποκαλύπτει την κίνηση ανεμπόδιστα, και ότι το λογότυπο της κορώνας έχει εκσυγχρονιστεί. Σε ότι αφορά τη ‘μηχανή’, είναι η τρέχουσα έκδοση του μηχανισμού column-wheel του χρονογράφου κίνησης El Primero, με 36,000 ταλαντώσεις ανά ώρα και ακρίβεια 1/10ου του δευτερολέπτου, αλλά και με διάρκεια λειτουργίας 50 ωρών. Όπως το αρχικό μοντέλο, απεικονίζει τις ώρες, τα λεπτά και τα μικρά δευτερόλεπτα, χρονογράφο, ταχύμετρο και λειτουργία ημερομηνίας, με την τελευταία τοποθετημένη ανάμεσα στις ώρες 4 και 5.

 


Chronomaster 2.0
Aπ’ ευθείας απόγονος του El Primero, ο Zenith Chronomaster είναι ο πιο εμβληματικός σύγχρονος εκφραστής του. Ένας Chronomaster αναγνωρίζεται με την πρώτη ματιά. Η επιβλητική μορφή του, ο εμβληματικός σχεδιασμός του και ο μηχανισμός υψηλής συχνότητάς του, αποτελούν μέρος του DNA του Κατασκευαστή. Γι’ αυτό, αποτίνοντας φόρο τιμής στο θρυλικό μοντέλο από το οποίο γεννήθηκε, το δεύτερο ρολόι στο επετειακό σετ είναι ένα Chronomaster, εξοπλισμένο με νέας γενιάς μηχανή El Primero και νέο στεφάνι πλαισίου από μαύρο κεραμικό. Μετονομασμένο σε El Primero 3600, η κίνησή του παρουσιάζεται σε βελτιστοποιημένη έκδοση, μια βελτίωση ευθυγραμμισμένη με την αρχιτεκτονική και αποδεδειγμένη απόδοση του θρυλικού El Primero. Αυτό το διαμέτρημα υψηλής συχνότητας, που χτυπάει με 36,000 ταλαντώσεις την ώρα, επιτυγχάνει το ακριβές μέτρημα 1/10ου του δευτερολέπτου και προσφέρει απ’ευθείας μετρήσεις στο καντράν και στο στεφάνι πλαισίου. Με άλλα λόγια, ο δείκτης του χρονογράφου ολοκληρώνει έναν κύκλο σε 10 δευτερόλεπτα, απεικονίζοντας σε κάθε βήμα το 1/10 του δευτερολέπτου σε κλίμακα που αριθμεί από το 1 μέχρι το 100. Με αυτή την έκδοση 2.0, η αρχική κατασκευή του χρονογράφου El Primero, που αποτελείται από ένα column wheel και μοχλό λειτουργίας κάθετου συμπλέκτη, υπογραμμίζεται οπτικά και επανασχεδιάζεται για να ενδυναμώσει την αξιοπιστία και ακρίβειά του. Τα πιο εμφανή αποτελέσματα είναι η ενσωμάτωση ενός μηχανισμού παύσης δευτερολέπτων για ορισμό της ώρας  και αύξηση της διάρκειας λειτουργίας σε 60 ώρες. Πέρα από τη μεγιστοποίηση των δυνατοτήτων του, ο νέος Chronomaster έχει ένα χαρακτήρα πιο αθλητικό και μοντέρνο από τους υπόλοιπους, με ατσάλινο πλαίσιο 42mm και στεφάνι πλαισίου από μαύρο κεραμικό, ένα ταλαντευόμενο βαρίδι σε σχήμα αστεριού και λαστιχένιο λουράκι με αντιθετική ραφή.


Φουτουριστικό στοιχείο
Tο τελευταίο μέρος της τριλογίας, ο χρονογράφος Defy El Primero 21, εισάγει την ωρολογοποιία του μέλλοντος. Ένα μέλλον που κρύβει εντυπωσιακές κατακτήσεις, όπως υπονοεί η τέταρτη θέση στο σετ, επίτηδες κενή, συμβολίζοντας τα επόμενα κατορθώματα της Zenith στον τομέα της εξαιρετικά υψηλής συχνότητας. Τώρα όμως, είναι ώρα για το παρόν, με τον Defy El Primero, τον υπερ-μοντέρνο εκφραστή του θρυλικού El Primero. Mέσα στο επιβλητικό πλαίσιο 44mm από τιτάνιο, χτυπάει ένας επαναστατικός μηχανισμός. Σε συχνότητα 360,000 ταλαντώσεων ανά ώρα (50 Hz), δέκα φορές περισσότερο από τον προκάτοχό του, μετράει και απεικονίζει ένα εκατοστό του δευτερολέπτου σε κλίμακα από το 1 μέχρι το 100. Το αποκλειστικό δυναμικό έμβλημά του – ο δείκτης που κινείται με ταχύτητα αστραπής, ολοκληρώνοντας τον κύκλο στο καντράν σε ένα δευτερόλεπτο – αντικατοπτρίζει την εξαιρετική ακρίβεια και απόδοση του μηχανισμού, ως αποτέλεσμα του μοντέρνου σχεδιασμού με δύο ανεξάρτητα «κιβώτια ταχυτήτων»: Ένα για την ώρα κι ένα για τον χρονογράφο. Το καντράν περιέχει τρία υποκαντράν στα αρχικά χρώματα – ο κοινός παρονομαστής σε αυτή την έκδοση «φόρο τιμής» - και οι μοντέρνες γραμμές του, που σχηματίζονται από μια μεγάλη κορώνα και κοντά και επίπεδα κουμπιά, εφαρμόζουν αρμονικά στον καρπό μέσω ενός μαύρου λαστιχένιου λουριού, καλυμμένου με μαύρο δέρμα αλιγάτορα.

Γκρι παλέτα
Σε περιορισμένη έκδοση 50 κομματιών το καθένα, τα τρία επετειακά ρολόγια El Primero, ως επίσης και η άδεια θέση που θα φιλοξενήσει έναν μελλοντικό χρονογράφο συχνότητας 1/1000ού του δευτερολέπτου, παρουσιάζονται σε κουτί που συμβολίζει την εξέλιξη και το μέλλον της Zenith στον τομέα της υψηλής συχνότητας. Διακριτικές αποχρώσεις του γκρι, δερμάτινες λεπτομέρειες, μοντέρνα ξυλοκατασκευή: Το κουτί παρουσίασης συνδυάζει την παράδοση της ωρολογοποιίας με την καινοτομία στην απόδοση και την ακρίβεια. Διακοσμημένο με το επετειακό λογότυπο, το γκρι σατέν καπάκι με ενσωματωμένη οθόνη αφής ανοίγει αποκαλύπτοντας μια μινιατούρα που απεικονίζει έναν πάγκο εργασίας ωρολογοποιού, με έναν μηχανισμό ρολογιού σε επιφάνεια εργασίας, ρυθμιζόμενο σύστημα φωτισμού, μεγεθυντικό φακό και κατσαβίδι. Το βιδωμένο κάτω μέρος του κουτιού φιλοξενεί ένα συρτάρι, όπου φωλιάζουν οι τρεις χρονογράφοι El Primero. Σε μια παραπομπή στο παρελθόν, το κουτί περιέχει μια πραγματική σφραγίδα της γέφυρας τροχαλίας του χρονογράφου (ένα από τα εμβληματικά στοιχεία της κίνησης του El Primero). Η σφραγίδα αποτελεί μια πρόσκληση στους αγοραστές να επισκεφτούν τον Κατασκευαστή στο Le Locle και να σφραγίσουν οι ίδιοι δύο τροχαλίες. Η μία θα φύγει μαζί με τον αγοραστή στο κουτί του, και η δεύτερη, με χαραγμένο το όνομά του, θα τοποθετηθεί ως ιστορικό ντοκουμέντο στην είσοδο της διάσημης σοφίτας που επιλέγηκε από τον Charles Vermot, τον ωρολογοποιό της Zenith που – εν μέσω της κρίσης του quartz στις αρχές της δεκαετίας του 1970 – διέσωσε τα απαραίτητα στοιχεία για την παραγωγή του διαμετρήματος El Primero από την καταστροφή, φυλάγοντάς τα κρυφά στην σοφίτα και επιτρέποντας την αναγέννησή του το 1984.
 


ZENITH: Το Μέλλον της Ελβετικής Ωρολογοποιίας
Από το 1865, η Zenith καθοδηγείται από την αυθεντικότητα, την τόλμη και το πάθος στο να διευρύνει τα όρια της αριστείας, της ακρίβειας και της καινοτομίας. Λίγο μετά την ίδρυσή της στο Le Locle από τον οραματιστή ωρολογοποιό Georges Favre-Jacot, η Zenith αναγνωρίστηκε για την ακρίβεια των χρονογράφων της, με τους οποίους έχει κερδίσει 2,333 βραβεία χρονομέτρησης σε ενάμιση αιώνα ύπαρξης: Το απόλυτο ρεκόρ. Φημισμένη για το θρυλικό μοντέλο El Primero του 1969, που επιτρέπει μετρήσεις μικρών χρονικών διαστημάτων με ακρίβεια 1/10ου του δευτερολέπτου, ο Κατασκευαστής από τότε έχει δημιουργήσει πάνω από 600 παραλλαγές κίνησης. Σήμερα, η Zenith προσφέρει νέα και συναρπαστικά πεδία στη μέτρηση του χρόνου, περιλαμβανομένης της ακρίβειας 1/100ού του δευτερολέπτου με τον Defy El Primero 21˙ και μια νέα διάσταση στη μηχανική ακρίβεια με το πιο ακριβές ρολόι του κόσμου, το Defy Lab του 21ου αιώνα. Αντλώντας δύναμη μέσα από ανανεωμένους δεσμούς με μια περήφανη παράδοση δυναμικής, πρωτοποριακής σκέψης, η Zenith γράφει το μέλλον… και το μέλλον της Ελβετικής ωρολογοποιίας.

Δειτε Επισης

Το ηλεκτρικό SUV e:Ny1 της Honda στη 18η Save Energy
Διπλή νίκη-θρίαμβος για το Kia EV9 στα παγκόσμια βραβεία αυτοκινήτου 2024
Hyundai IONIQ 5 N: Παγκόσμιο αυτοκίνητο επιδόσεων στα World Car Awards
Η ιστορία και το προφίλ της J&P Fresca με κύρια δραστηριότητα την συσκευασία και εξαγωγή πατατών
Τα iF Design Awards τιμούν την Hyundai για 10η συνεχόμενη χρονιά
Το brand story της VALIO, η παρουσία και η εξέλιξη στην κυπριακή αγορά μέσω της ipH
Calvin Klein: Η νέα καμπάνια γυναικείας ένδυσης για την άνοιξη 2024 με πρωταγωνίστρια την Kendall Jenner
Τα ρολόγια που θα αναβαθμίσουν το ανοιξιάτικο στυλ σου!
Το νέο McCrispy® σε όλα τα εστιατόρια McDonald’s™ Κύπρου
Η Swarovski παρουσιάζει το θαύμα της αγάπης για τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου