powered by cbn INB-DIGITAL-EDITIONS LOGO-PNG-108

To τέλος του Treaty Shopping πλησιάζει

Έχουν περάσει τρεις μήνες από τότε που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεδρίασε στις Βρυξέλλες, για να συζητήσει την οδηγία κατά της φοροαποφυγής ATAD3 που στόχο να καταπολεμηθεί η κατάχρηση των εικονικών οντοτήτων (shell companies) για αθέμιτους φορολογικούς σκοπούς.

Πρόκειται για ευρωπαϊκή οδηγία διαμέσου της οποίας οι εικονικές οντότητες ή οντότητες-γραμματοθυρίδες, βάσει ορισμένων κριτηρίων, δεν θα μπορούν πλέον να έχουν πρόσβαση σε φορολογικές ελαφρύνσεις και συναφή οφέλη. Η πρόταση αφορά όλες τις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους.

Η κατάχρηση των εικονικών οντοτήτων μπορεί να λάβει διάφορες μορφές και μπορεί να αποτελέσει μέσο εκμετάλλευσης για αποφυγή φορολογικών υποχρεώσεων. Συνήθως, οι εταιρείες «κέλυφος» δημιουργούνται έχοντας ως βάση δικαιοδοσίες χωρίς ή με πολύ χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές. Σε άλλες περιπτώσεις, τα άτομα κάνουν χρήση εταιρειών «κέλυφος» για να προστατεύσουν περιουσιακά στοιχεία και ακίνητα από φόρους, είτε στη χώρα στην οποία κατοικούν είτε εκεί όπου βρίσκεται το ακίνητο.

Βασικά στοιχεία της Οδηγίας

Η προτεινόμενη ευρωπαϊκή οδηγία ορίζει πρότυπα διαφάνειας, έτσι ώστε οι οντότητες που υπάρχουν απλώς «στα χαρτιά» να μπορούν να εντοπιστούν ευκολότερα από τις αντίστοιχες φορολογικές αρχές. Η Επιτροπή της ΕΕ προτείνει να εισαχθεί ένα σύστημα «φιλτραρίσματος» για να προσδιορίζεται εάν μια εταιρεία θεωρείται εταιρεία κέλυφος ή όχι. Εάν κριθούν ως τέτοιες, θα πρέπει να αποκαλύψουν πληροφορίες στη φορολογική τους δήλωση. Πληροφορίες, που θα περιλαμβάνουν την παροχή αποδεικτικών στοιχείων, σχετικά με τις εγκαταστάσεις και τους τραπεζικούς λογαριασμούς της εταιρείας, καθώς και τη φορολογική κατοικία των διευθυντών και των υπαλλήλων της.

Σε περίπτωση αδυναμίας εκπλήρωσης των απαιτήσεων επικύρωσης των στοιχείων που θα πρέπει να παρέχονται μέσω σχετικής φορολογικής δήλωσης, η εταιρεία θα θεωρείται «κέλυφος» και δεν θα έχει πρόσβαση σε φορολογικές ελαφρύνσεις και συναφή οφέλη.

Κυρώσεις, πρόστιμα και αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών

Οι αρχές των κρατών μελών θα ανταλλάσσουν αυτόματα πληροφορίες, ανεξάρτητα από το εάν οι εταιρείες θεωρούνται «κέλυφος» ή όχι. Επιπλέον, ένα κράτος μέλος μπορεί να απαιτήσει από ένα άλλο κράτος μέλος να διενεργήσει φορολογικό έλεγχο για μια εταιρεία που θεωρείται ότι έχει χαρακτηριστικά εταιρείας κέλυφος.

Εκτός από τις κυρώσεις που θα επιβληθούν και θα οριστούν από το μεμονωμένο κράτος μέλος ή τα κράτη μέλη, θα επιβάλλεται πρόστιμο τουλάχιστον 5% του κύκλου εργασιών της εταιρείας στο σχετικό φορολογικό έτος, για μη συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις γνωστοποίησης ή/και ψευδείς δηλώσεις στη φορολογική δήλωση.

Η εισαγωγή αυτής της πρότασης θα παράσχει περισσότερη διαφάνεια μεταξύ των κρατών μελών, θα εξασφαλίσει ότι οι εταιρείες κέλυφος έχουν νόμιμους λόγους ύπαρξης και θα εξασφαλίσει πιο ισότιμους όρους ανταγωνισμού για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

Η υιοθέτηση της Πολυμερούς Φορολογικής Σύμβασης  (MLI) ως μέρος του BEPS του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (OECD), από πολλές δικαιοδοσίες σε όλο τον κόσμο, υποχρεώνει τα κράτη να λάβουν μέτρα για να αποτρέψουν την κατάχρηση των υφιστάμενων διμερών φορολογικών συμβάσεων τους.

Η μεταρρύθμιση αγγίζει και την Κύπρο

Τις συνέπειες στις διμερείς φορολογικές συνθήκες που έχει συνάψει η Κύπρος από την υιοθέτηση της εν λόγω ευρωπαϊκή οδηγία, θα αναλύσει ενώπιον του 5ου Cyprus International Tax Conference ο Γιώργος Θεμιστοκλέους, CEO και Managing Partner της RSM Cyprus.

Η μεγάλη μεταρρύθμιση του διεθνούς φορολογικού συστήματος θα τεθεί υπό το μικροσκόπιο κι άλλων καταξιωμένων ομιλητών που θα παρευρεθούν στο Συνέδριο το οποίοι απευθύνεται σε λογιστικές, ελεγκτικές και φορολογικές επιχειρήσεις, τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Ενδιαφέρει, επίσης, δικηγορικά γραφεία και νομικούς σύμβουλους, επιχειρήσεις παροχής εταιρικών υπηρεσιών, συμβουλευτικές υπηρεσίες επιχειρήσεων, εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων και περιουσιακών στοιχείων. Εξαιρετικά χρήσιμα είναι τα όσα θα λεχθούν και για επενδυτικές εταιρείες και εταιρείες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών, εταιρείες παροχής καταπιστευματικών υπηρεσιών και άλλους σχετικούς ρυθμιστικοί φορείς και πρόσωπα σε κυβερνητικές αρχές.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μπορείτε να βρείτε εδώ.

Μπορείτε να δηλώσετε εγγραφή ηλεκτρονικά πατώντας εδώ.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Οργανωτής: ΙΜΗ

Χορηγός: Kaniklides (Cyprus) Limited

Υποστηρικτές (μέχρι στιγμής): Deloitte Cyprus, EY Cyprus, KPMG Limited, NSS Tax Management & Consulting, PwC Cyprus, RSM Cyprus

Με τη στήριξη:  Association of Certified Fraud Examiners – Cyprus Chapter, Association of Chartered Certified Accountants, Σύνδεσμος Τραπεζών Κύπρου, CFA Society Cyprus, Cyprus Fiduciary Association, Σύνδεσμος Εσωτερικών Ελεγκτών Κύπρου, Κυπριακό Φόρουμ Ακεραιότητας, Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου

Χορηγοί Επικοινωνίας: περιοδικό GOLD, περιοδικό IN Business

 

Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές, επικοινωνήστε με την ΙΜΗ:

Τηλέφωνο: 22505555 │ Φαξ: 22679820

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: events@imhbusiness.com

Ιστοσελίδα: www.imhbusiness.com

 

Ροή Ειδήσεων

Hellenic Bank Χορηγός Ροής INB
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
;