Γιάννης Γεωργούλας: Ουσιαστικά βήματα σε ψηφιακή πολιτική, έρευνα και καινοτομία-Δημιουργικός ο ρόλος του ΔΗΣΥ
Γιώργος Πλουτάρχου 06:35 - 04 Ιουλίου 2025

«Η μεγάλη εικόνα δείχνει ότι στον τομέα της ψηφιακής πολιτικής, της έρευνας και της καινοτομίας έχουν γίνει ουσιαστικά βήματα», δηλώνει ο υπεύθυνος του οριζόντιου χαρτοφυλακίου για την ψηφιακή πολιτική, την έρευνα και την καινοτομία στο Συμβούλιο Παρακολούθησης Κυβερνητικού Έργου, του ΔΗΣΥ, Γιάννης Γεωργούλας.
Σε συνέντευξή του στο InBusinessNews o κ. Γεωργούλας επισημαίνει πως η χώρα μας έχει κάνει πολύ μεγάλο άλμα όσον αφορά στην ανάπτυξη της τεχνολογίας και της επιχειρηματικότητας, για να υποδείξει πως αυτό δεν έγινε από την μια μέρα στην άλλη και πως ο λόγος για αυτή την ανάπτυξη έχει να κάνει με τον ιδιωτικό τομέα.
Αναφερόμενος στην καινοτομία, ο Γιάννης Γεωργούλας σημειώνει ότι μέχρι σήμερα προέρχεται κυρίως από εταιρείες αλλοδαπών που έχουν επιλέξει τη χώρα μας ως βάση δραστηριοτήτων τους, κάτι που από μόνο του, όπως εξηγεί, αποτελεί ένδειξη ότι διαμορφώνεται ένα δυναμικό οικοσύστημα.
«Το επόμενο βήμα, ωστόσο», τονίζει, «πρέπει να είναι η ενίσχυση της τοπικής έρευνας και καινοτομίας από Κύπριους. Υπάρχουν τεράστια περιθώρια εξέλιξης, αρκεί να εμπιστευτούμε τις δικές μας δυνατότητες».
O κ. Γεωργούλας χαρακτηρίζει παράλληλα ως εξόχως σημαντική την ανάπτυξη της καινοτομίας μέσα στον ίδιο τον δημόσιο τομέα, σημειώνοντας πως δεν μπορούμε να βασιζόμαστε διαρκώς σε εξωτερικές λύσεις και εισαγόμενη τεχνογνωσία.
Ερωτηθείς για την στοχοποίηση την οποία υφίσταται από συγκεκριμένες κατευθύνσεις ο τομέας της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας, ο Γιάννης Γεωργούλας τονίζει πως η αδιάκριτη στοχοποίησή του από πολιτικά στελέχη, μέσα από δηλώσεις που εμπεριέχουν βαριές κατηγορίες χωρίς αποδείξεις, είναι όχι μόνο ανεύθυνη, αλλά και επιζήμια.
«Δυστυχώς, ορισμένοι πολιτικοί επιλέγουν να υιοθετούν τον ρόλο του ‘’πολιτικού-εισαγγελέα’’, χρησιμοποιώντας υπερβολικό και καταγγελτικό λόγο, συχνά με ύφος ηθικής ανωτερότητας», υπογραμμίζει.
Σύμφωνα με τον Γιάννη Γεωργουλά, η μεγάλη εικόνα δείχνει ότι στον τομέα της ψηφιακής πολιτικής, της έρευνας και της καινοτομίας έχουν γίνει ουσιαστικά βήματα και συνεπώς δεν πρέπει και δεν επιτρέπεται να ισοπεδώνονται τα πάντα στο όνομα της πολιτικής αντιπαράθεσης ή για άγρα εντυπώσεων.
«Αντίθετα», διαμηνύει, «εμείς ως Δημοκρατικός Συναγερμός επιλέγουμε να έχουμε έναν δημιουργικό ρόλο. Αυτός ο ρόλος μας προτρέπει να εντοπίζουμε αδυναμίες, να καταθέτουμε εισηγήσεις και να χτίζουμε πάνω σε ό,τι θετικό έχει επιτευχθεί».
Σύμφωνα με τον StartupBlink Global Startup Ecosystem Index 2025, που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Μάιο, η Κύπρος βρίσκεται πλέον στην 40η θέση παγκοσμίως, γράφοντας ουσιαστικά μια νέα σελίδα για την κυπριακή καινοτομία. Πώς εσείς αποτιμάτε την πορεία της χώρας μας προς επίτευξη του επιδιώκομενου στόχου ανάδειξής της σε περιφερειακό κόμβο καινοτομίας;
Η χώρα μας έχει κάνει πολύ μεγάλο άλμα όσον αφορά στην ανάπτυξη της τεχνολογίας και της επιχειρηματικότητας. Βέβαια αυτό δεν έγινε από τη μια μέρα στην άλλη, αφού χρειάστηκε αρκετά χρόνια για να φτάσουμε στο σημείο που βρισκόμαστε τώρα.
Ο λόγος όμως που βλέπουμε αυτή την ανάπτυξη έχει να κάνει με τον ιδιωτικό τομέα. Όλα ξεκίνησαν τη δεκαετία του 2010 με την άνθηση των επενδυτικών εταιρειών που χρησιμοποιούν την τεχνολογία. Η πολύ μεγάλη συμβολή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ήταν καθοριστική στο να γίνει η Κύπρος βάση για δεκάδες τεχνολογικές εταιρείες.
Με αυτό τον τρόπο ξεκίνησε να δημιουργείται ένα οικοσύστημα το οποίο γέννησε στελέχη με εμπειρία και εξειδίκευση με αποτέλεσμα να γίνουμε πόλος έλξης για ακόμα περισσότερες εταιρείες.
Έχουν γίνει πολλά αλλά θεωρώ ότι μπορούν να γίνουν ακόμα περισσότερα με τη συμβολή του κράτους. Η μετάβαση σε ένα ψηφιακό κράτος θα βοηθήσει αυτή την προσπάθεια αρκεί να γίνει σωστά και με διαφάνεια
Αυτή τη στιγμή αναπτύσσεται ραγδαία ο τομέας των fintech με Κεντρική Τράπεζα και Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να παίζουν καθοριστικό ρόλο. Από την άλλη η Λεμεσός έχει αγκαλιάσει τεχνολογικές εταιρείες που ανήκουν σε Ουκρανούς και Ρώσους οι οποίοι επέλεξαν να φύγουν από τις πατρίδες τους και να μεταφέρουν την τεχνογνωσία τους στην Κύπρο.
Έτσι έχουμε φτάσει στο σημείο η χώρα μας να έχει καταλάβει την 2η θέση παγκοσμίως όσον αφορά το gaming και την 3η θέση στην Ε.Ε. όσον αφορά το fintech. Αυτά είναι στοιχεία τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί στον δείκτη του StartupBlink.
Έχουν γίνει πολλά αλλά θεωρώ ότι μπορούν να γίνουν ακόμα περισσότερα με τη συμβολή του κράτους. Η μετάβαση σε ένα ψηφιακό κράτος θα βοηθήσει αυτή την προσπάθεια αρκεί να γίνει σωστά και με διαφάνεια.
Το δυναμικό οικοσύστημα και το επόμενο βήμα
Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται κάθοδος μεγάλων εταιρειών/κολοσσών στον τομέα της τεχνολογίας στο νησί μας. Είναι το γεγονός αυτό μια τρανή απόδειξη της ανάπτυξης του όλου οικοσυστήματος της έρευνας και της καινοτομίας στην χώρα μας. Πώς θα μπορούσε να αναπτυχθεί περισσότερο και να γίνει ακόμη πιο ελκυστικό για προσέλκυση ακόμη μεγαλύτερου αριθμού τέτοιων εταιρειών;
Μέχρι σήμερα, η καινοτομία στην Κύπρο προέρχεται κυρίως από εταιρείες αλλοδαπών που έχουν επιλέξει τη χώρα μας ως βάση δραστηριοτήτων τους, όπως πολύ σωστά αναφέρετε. Αυτό από μόνο του αποτελεί ένδειξη ότι διαμορφώνεται ένα δυναμικό οικοσύστημα.
Μέχρι σήμερα, η καινοτομία στην Κύπρο προέρχεται κυρίως από εταιρείες αλλοδαπών που έχουν επιλέξει τη χώρα μας ως βάση δραστηριοτήτων τους, όπως πολύ σωστά αναφέρετε. Αυτό από μόνο του αποτελεί ένδειξη ότι διαμορφώνεται ένα δυναμικό οικοσύστημα
Το επόμενο βήμα, ωστόσο, πρέπει να είναι η ενίσχυση της τοπικής έρευνας και καινοτομίας από Κύπριους. Υπάρχουν τεράστια περιθώρια εξέλιξης, αρκεί να εμπιστευτούμε τις δικές μας δυνατότητες.
Με αυτόν τον τρόπο, το οικοσύστημα θα αποκτήσει ανθεκτικότητα και βιωσιμότητα, μειώνοντας την εξάρτηση από εξωτερικούς παράγοντες. Δεν θα χρειάζεται, για παράδειγμα, να ανησυχούμε για το τι θα συμβεί εάν κάποια στιγμή οι ξένες εταιρείες όπως αυτές με ουκρανική ιδιοκτησία, επιλέξουν να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους αλλού.
Κομβικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια μπορούν να διαδραματίσουν τα κέντρα έρευνας και αριστείας, καθώς και οι επιταχυντές, εφόσον ενισχύσουν τη συνεργασία τους με τον ιδιωτικό τομέα.
Ο στόχος πρέπει να είναι η ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων που θα μπορούν να διεκδικήσουν θέση στην αγορά.
Κάποιοι υιοθετούν τον ρόλο του «πολιτικού-εισαγγελέα»
Ένας ραγδαία αναπτυσσόμενος συναφής τομέας στην Κύπρο είναι αυτός της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας, με ό,τι ευρύτερα εμπερικλείει, όπως για παράδειγμα οι ηλεκτρονικές πληρωμές, οι χρηματιστηριακές συναλλαγές και επενδύσεις κ.α. Πώς εκλαμβάνετε δημόσιες δηλώσεις στελεχών του κόμματός σας, διά των οποίων ουσιαστικά υποσκάπτουν τον τομέα, προσάπτοντάς του βαριές κατηγορίες;
Ο τομέας της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας αποτελεί έναν από τους πιο ραγδαία αναπτυσσόμενους και υποσχόμενους κλάδους στην κυπριακή οικονομία, με σημαντικές επενδύσεις, θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης και διεθνή παρουσία.
Δεν θα αναφερθώ σε κάποιο συγκεκριμένο πολιτικό πρόσωπο, καθώς θεωρώ πως μετά τα πρόσφατα γεγονότα, οποιαδήποτε τέτοια αναφορά είναι περιττή.
Θα τοποθετηθώ γενικά επί του θέματος λέγοντας ότι η αδιάκριτη στοχοποίησή από πολιτικά στελέχη, μέσα από δηλώσεις που εμπεριέχουν βαριές κατηγορίες χωρίς αποδείξεις, είναι όχι μόνο ανεύθυνη, αλλά και επιζήμια.
Δυστυχώς, ορισμένοι πολιτικοί επιλέγουν να υιοθετούν τον ρόλο του «πολιτικού-εισαγγελέα», χρησιμοποιώντας υπερβολικό και καταγγελτικό λόγο, συχνά με ύφος ηθικής ανωτερότητας
Δυστυχώς, ορισμένοι πολιτικοί επιλέγουν να υιοθετούν τον ρόλο του «πολιτικού-εισαγγελέα», χρησιμοποιώντας υπερβολικό και καταγγελτικό λόγο, συχνά με ύφος ηθικής ανωτερότητας.
Στοχοποιούν πρόσωπα και κλάδους, απλουστεύουν σύνθετα ζητήματα και υπόσχονται λύσεις που ούτε ρεαλιστικές είναι, ούτε τεκμηριωμένες. Οι δημόσιες καταγγελίες, όταν συνοδεύονται από στοιχεία και εποικοδομητικές προτάσεις, συμβάλλουν πράγματι στη διαφάνεια και στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης στους θεσμούς.
Όμως, όταν ο καταγγελτικός λόγος χρησιμοποιείται επιλεκτικά και γίνεται το μοναδικό εργαλείο πολιτικής έκφρασης, τότε δεν ενισχύει τον δημόσιο διάλογο, αλλά τον αποδυναμώνει και τον απαξιώνει.
Οφείλουμε να προστατεύσουμε τους υγιώς αναπτυσσόμενους τομείς της οικονομίας, όπως είναι η χρηματοοικονομική τεχνολογία, με κανόνες, έλεγχο και διαφάνεια. Όχι με γενικεύσεις και αφορισμούς που αποθαρρύνουν την πρόοδο και τις επενδύσεις
Οφείλουμε να προστατεύσουμε τους υγιώς αναπτυσσόμενους τομείς της οικονομίας, όπως είναι η χρηματοοικονομική τεχνολογία, με κανόνες, έλεγχο και διαφάνεια. Όχι με γενικεύσεις και αφορισμούς που αποθαρρύνουν την πρόοδο και τις επενδύσεις.
Το χάσμα μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα
Διακηρυγμένο στόχο της παρούσας κυβέρνησης αποτελεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός της κρατικής μηχανής και των προσφερόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες. Ωστόσο, η αίσθηση που υπάρχει είναι πως η προσαρμογή του δημόσιου τομέα στην τεχνολογική πρόοδο δεν είναι ανάλογη με την δυναμική που αναπτύσσεται στον ιδιωτικό τομέα. Ποια είναι η δική σας αντίληψη επ’ αυτού;
Σίγουρα, το χάσμα μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα είναι μεγάλο και σε αυτό η ευθύνη βαραίνει όλες τις κυβερνήσεις μέχρι σήμερα. Από την άλλη όμως δεν μπορούμε όλα να τα λύσουμε αυτόματα από τη μια μέρα στην άλλη.
Η παρούσα κυβέρνηση έχει κάνει αρκετά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση και είναι γεγονός ότι η συμβολή της Ελλάδας στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κυπριακού κράτους είναι κομβικής σημασίας αφού όλο το Gov.cy πατάει πάνω στο Ελληνικό
Η παρούσα κυβέρνηση έχει κάνει αρκετά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση και είναι γεγονός ότι η συμβολή της Ελλάδας στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κυπριακού κράτους είναι κομβικής σημασίας αφού όλο το Gov.cy πατάει πάνω στο Ελληνικό.
Είναι σωστή η πρακτική εφόσον θέλαμε να βοηθήσουμε άμεσα τους πολίτες και πιστεύω ότι έπρεπε να γίνει, όμως πάλι δημιουργούμε εξάρτηση σε κάποιον τρίτο. Καλό θα ήταν πλέον να αναπτύσσαμε κι εμείς δικά μας εργαλεία τοπικά, όπως ακριβώς κάνει και η Ελλάδα.
Έτσι θα μπορέσουμε να αποφύγουμε την όποια εξάρτηση και να αναπτύξουμε δική μας καινοτομία αφού αυτό είναι και το ζητούμενο.
Η λύση δεν μπορεί να είναι μονοδιάστατη...
Μια άλλη άποψη πάντως, υποστηρίζει πως η επιχειρούμενη καθολική ψηφιοποίηση δημιουργεί προβλήματα σε ομάδες του πληθυσμού, όπως για παράδειγμα οι ηλικιωμένοι, που δεν είναι σε θέση να προσαρμοστούν και να ακολουθήσουν τις τεχνολογικές εξελίξεις. Μπορεί κατά την άποψή σας να υπάρξει ισορροπία;
Κάθε μεγάλη τεχνολογική αλλαγή, όπως η ψηφιοποίηση, φέρνει αναμφίβολα σημαντικά οφέλη, αλλά ταυτόχρονα δημιουργεί προκλήσεις, ειδικά για ομάδες του πληθυσμού όπως είναι οι ηλικιωμένοι.
Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι για πολλούς από αυτούς, η μετάβαση στον ψηφιακό κόσμο δεν είναι απλώς δύσκολη, αλλά συχνά είναι και αποθαρρυντική. Η λύση δεν μπορεί να είναι μονοδιάστατη.
Δεν φτάνει μόνο η εκπαίδευση, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις απουσιάζει είτε η διάθεση από μέρους αυτών των ομάδων, είτε τα απαραίτητα μέσα.
Αντί να απαιτούμε από τους ηλικιωμένους να προσαρμοστούν πλήρως στις ψηφιακές απαιτήσεις, πρέπει να σχεδιάσουμε υπηρεσίες με τρόπο που να τους σέβεται και να τους συμπεριλαμβάνει
Αντί να απαιτούμε από τους ηλικιωμένους να προσαρμοστούν πλήρως στις ψηφιακές απαιτήσεις, πρέπει να σχεδιάσουμε υπηρεσίες με τρόπο που να τους σέβεται και να τους συμπεριλαμβάνει.
Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να διατηρηθούν και όπου χρειάζεται να ενισχυθούν οι δυνατότητες εξυπηρέτησης με φυσική παρουσία, τουλάχιστον για βασικές υπηρεσίες.
Παράλληλα, μπορούμε να αξιοποιήσουμε την τεχνολογία στην «πίσω πλευρά» των διαδικασιών, ώστε να απλοποιείται η εμπειρία του πολίτη χωρίς να του επιβάλλεται. Η ψηφιακή μετάβαση δεν πρέπει να είναι εμπόδιο, αντίθετα πρέπει να γίνει όχημα που δεν αφήνει κανέναν πίσω.
Ανάγκη για ανάπτυξη καινοτομίας μέσα στον ίδιο τον δημόσιο τομέα
Βλέποντας την μεγάλη εικόνα, πώς αξιολογείτε γενικά το παραχθέν από την κυβέρνηση έργο στον τομέα της ψηφιακής πολιτικής, της έρευνας και της καινοτομίας; Ως ΔΗΣΥ, ποιες εισηγήσεις και ποιες πολιτικές προτείνετε για περαιτέρω ενίσχυση του όλου οικοσυστήματος;
Η μεγάλη εικόνα δείχνει ότι στον τομέα της ψηφιακής πολιτικής, της έρευνας και της καινοτομίας έχουν γίνει ουσιαστικά βήματα. Δεν πρέπει και δεν μας επιτρέπεται να ισοπεδώνουμε τα πάντα στο όνομα της πολιτικής αντιπαράθεσης ή για άγρα εντυπώσεων.
Ως Δημοκρατικός Συναγερμός επιλέγουμε να έχουμε έναν δημιουργικό ρόλο. Αυτός ο ρόλος μας προτρέπει να εντοπίζουμε αδυναμίες, να καταθέτουμε εισηγήσεις και να χτίζουμε πάνω σε ό,τι θετικό έχει επιτευχθεί
Αντίθετα, εμείς ως Δημοκρατικός Συναγερμός επιλέγουμε να έχουμε έναν δημιουργικό ρόλο. Αυτός ο ρόλος μας προτρέπει να εντοπίζουμε αδυναμίες, να καταθέτουμε εισηγήσεις και να χτίζουμε πάνω σε ό,τι θετικό έχει επιτευχθεί.
Η περαιτέρω ανάπτυξη του οικοσυστήματος προϋποθέτει σοβαρές πολιτικές επιλογές και συνέπεια στην υλοποίηση. Σε αυτό το πλαίσιο, θα ήθελα να σταθώ σε ένα ζήτημα που θεωρώ υψίστης σημασίας.
Την ανάγκη για ανάπτυξη καινοτομίας μέσα στον ίδιο τον δημόσιο τομέα. Δεν μπορούμε να βασιζόμαστε διαρκώς σε εξωτερικές λύσεις και εισαγόμενη τεχνογνωσία.
Χρειαζόμαστε εγχώρια καινοτομία που θα αξιοποιεί το ταλέντο των Κύπριων επιστημόνων και θα μειώνει την εξάρτηση. Με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο θα ενδυναμώσουμε τη δημόσια διοίκηση, αλλά θα διασφαλίσουμε και συνέχεια και ανθεκτικότητα στο σύστημα.
Πιστεύουμε ότι μόνο με πίστη στις δικές μας δυνάμεις μπορούμε να χτίσουμε ένα βιώσιμο και καινοτόμο μέλλον για την Κύπρο.