Powered by

Βρετανία: Σε υψηλό 15 μηνών ο πληθωρισμός στα τρόφιμα

Σε νέο υψηλό 15 μηνών «σκαρφαλώνει» ο πληθωρισμός στα τρόφιμα στη Βρετανία, καθώς τα σούπερ μάρκετ προσπαθούν να διαχειριστούν το αυξημένο κόστος λειτουργίας, με τους καταναλωτές να επιλέγουν όλο και περισσότερο τις φθηνότερες ιδιωτικές ετικέτες για να εξοικονομήσουν χρήματα.

Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών αγοράς Kantar, οι τιμές στα τρόφιμα αυξήθηκαν κατά 4,7% σε ετήσια βάση στις τέσσερις εβδομάδες έως τα μέσα Ιουνίου, έναντι αύξησης 4,1% τον προηγούμενο μήνα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο από τον Μάρτιο του 2024.

Την ίδια ώρα, οι πωλήσεις προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας αυξάνονται ταχύτερα από εκείνες των μεγάλων επώνυμων προϊόντων, ενώ οι καταναλωτές εκμεταλλεύονται όλο και περισσότερες προσφορές για να προστατέψουν τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό.

Οι πιέσεις στις τιμές παραμένουν έντονες εδώ και μήνες στη Βρετανία, καθώς τα σούπερ μάρκετ επιβαρύνονται με υψηλότερα λειτουργικά έξοδα εξαιτίας των δημοσιονομικών μέτρων της κυβέρνησης.

«Οι ανησυχίες των καταναλωτών για τις τιμές παραμένουν έντονες, κάτι που αποτυπώνεται και στα στοιχεία», δήλωσε ο Fraser McKevitt, επικεφαλής λιανικού εμπορίου και καταναλωτικής συμπεριφοράς στην Kantar.

Ωστόσο, οι συνολικές πωλήσεις σε όγκο υποχώρησαν κατά 0,4% στην ίδια περίοδο, στην πρώτη ετήσια μείωση για φέτος. Σύμφωνα με την Kantar, μέρος αυτής της πτώσης μπορεί να συνδέεται με την αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες, καθώς αυξάνεται η χρήση φαρμάκων απώλειας βάρους όπως το Wegovy της Novo Nordisk και το Zepbound της Eli Lilly.

Πλέον, όπως μεταδίδει το Bloomberg, σε 4% των βρετανικών νοικοκυριών υπάρχει τουλάχιστον ένα άτομο που κάνει χρήση των φαρμάκων αυτών, σχεδόν διπλάσιο ποσοστό σε σχέση με πέρυσι.

«Τα σούπερ μάρκετ και οι εταιρείες τροφίμων εισέρχονται σε αχαρτογράφητα νερά, καθώς η δημοτικότητα των φαρμάκων απώλειας βάρους αυξάνεται», επισημαίνει ο McKevitt. «Αν και το ποσοστό παραμένει ακόμα χαμηλό, πρόκειται για τάση που αξίζει να παρακολουθείται, καθώς μπορεί να επηρεάσει τις αγοραστικές επιλογές στο ταμείο».

Σύμφωνα με την έρευνα, τέσσερις στους πέντε χρήστες τέτοιων φαρμάκων δηλώνουν ότι σκοπεύουν να μειώσουν την κατανάλωση σοκολάτας και τσιπς, ενώ σχεδόν τα τρία τέταρτα αναφέρουν ότι θα περιορίσουν και τα μπισκότα.

Δειτε Επισης

Μείωσε το βασικό επιτόκιο κατά 200 μονάδες βάσης στο 18% η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας
Ξεκινά η bull market για το ασήμι-Μπορεί αυτό το ράλι να σπάσει κάθε ρεκόρ;
Τραμπ: Η συμφωνία με την Ε.Ε. θα είναι η μεγαλύτερη απ’ όλες-Την Κυριακή η συνάντηση με Φον ντερ Λάιεν
Πάουελ: Το ενδεχόμενο απομάκρυνσης του και τα σενάρια των αγορών
Γερμανία: Αύξηση 11% στην παραοικονομία-Ποιοι είναι οι λόγοι
Πάνω από 4 στους 10 Αμερικανούς βλέπουν μείωση στο πραγματικό τους εισόδημα
UBS: Πώς η συμφωνία του Τραμπ με την Ιαπωνία ξεκαθαρίζει το εμπορικό τοπίο
Σε υψηλό έντεκα μηνών η ανάπτυξη των επιχειρήσεων της Ευρωζώνης τον Ιούλιο
Τραμπ: Δασμοί 15%-50% για χώρες χωρίς εμπορικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ… Τι λέει για την Ε.Ε.
Deutsche Bank: Άλμα κερδών το δεύτερο τρίμηνο του 2025-Άγγιξαν τα 1,5 δις ευρώ