Powered by

Στην εποχή των μηδενικών επιτοκίων εισέρχεται η Ελβετία-Ανησυχία για επιστροφή σε αρνητικά επιτόκια

Η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας μείωσε τα επιτόκια κατά επιπλέον 25 μονάδες βάσης στο 0%, ενισχύοντας τις ανησυχίες για πιθανή επιστροφή σε αρνητικά επιτόκια.

Η μείωση αναμενόταν ευρέως από τις αγορές πριν από την απόφαση, αφού οι έμποροι είχαν υπολογίσει περίπου 81% πιθανότητα μείωσης κατά ένα τέταρτο της μονάδας και περίπου 19% πιθανότητα μεγαλύτερης μείωσης κατά 50 μονάδες βάσης.

«Η πληθωριστική πίεση έχει μειωθεί σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Με τη σημερινή χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, η SNB αντιμετωπίζει τη χαμηλότερη πληθωριστική πίεση», ανέφερε η κεντρική τράπεζα σε ανακοίνωσή της.

«Η SNB θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση και να προσαρμόζει τη νομισματική της πολιτική, αν χρειαστεί, για να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει εντός του εύρους που συνάδει με τη σταθερότητα των τιμών μεσοπρόθεσμα», πρόσθεσε.

Ενώ άλλα έθνη συνεχίζουν να δίνουν μάχη με τον πληθωρισμό, η Ελβετία αντιμετωπίζει αποπληθωρισμό, με τις τιμές καταναλωτή να μειώνονται κατά 0,1% ετησίως τον Μάιο.

Τα χαμηλά επίπεδα πληθωρισμού δεν είναι ασυνήθιστα για την Ελβετία – η χώρα έχει δει αρκετές περιόδους αποπληθωρισμού στις δεκαετίες 2010 και 2020. Η ισχύς του νομίσματος της χώρας, του ελβετικού φράγκου, συμβάλλει σημαντικά στην τάση αυτή.

«Ως νόμισμα ασφαλούς καταφυγίου, το ελβετικό φράγκο τείνει να ανατιμάται όταν υπάρχει πίεση στις παγκόσμιες αγορές», δήλωσε η Charlotte de Montpellier, ανώτερη οικονομολόγος που καλύπτει τη Γαλλία και την Ελβετία στην ING.

Έρχονται αρνητικά επιτόκια;

Ο Adrian Prettejohn, οικονομολόγος για την Ευρώπη στην Capital Economics, δήλωσε στο CNBC πριν από την απόφαση για τα επιτόκια ότι αναμένει μείωση των επιτοκίων στο -0,25% φέτος, αλλά σημείωσε ότι η SNB θα μπορούσε να πάει ακόμη χαμηλότερα.

«Υπάρχουν κίνδυνοι ότι η SNB θα προχωρήσει περαιτέρω στο μέλλον, εάν οι πληθωριστικές πιέσεις δεν αρχίσουν να αυξάνονται, και το χαμηλότερο επιτόκιο πολιτικής που θα μπορούσε να πάει είναι το -0,75%, το ποσοστό που έφτασε στη δεκαετία του 2010», δήλωσε στο CNBC.

Ο Prettejohn δήλωσε ότι οι μειώσεις των επιτοκίων επιβαρύνουν τα νομίσματα, καθιστώντας το δανεισμό φθηνότερο και ενθαρρύνοντας τις επενδύσεις.

Ωστόσο, υπάρχουν επίσης κάποιες ανησυχίες και κίνδυνοι που συνδέονται με τα αρνητικά επιτόκια, μεταξύ άλλων για τους αποταμιευτές, οι οποίοι θα μπορούσαν να δουν οποιοδήποτε κέρδος από τις αποταμιεύσεις τους να εξανεμίζεται, και για τις τράπεζες, οι οποίες θα αποκομίσουν χαμηλότερες αποδόσεις από τα δάνειά τους.

Η de Montpellier της ING σημείωσε ότι τελικά, τα αρνητικά επιτόκια μπορεί να «στρεβλώσουν τις χρηματοπιστωτικές αγορές, να συμπιέσουν τα περιθώρια κέρδους των τραπεζών και να εγείρουν ανησυχίες για τη μακροπρόθεσμη χρηματοπιστωτική σταθερότητα».

Δειτε Επισης

Τουρκία: Αύξηση φόρων σε καταθέσεις και κεφάλαια για την ενίσχυση του προϋπολογισμού
Σημαντική πτώση 3,6% στις τιμές παραγωγού της Κίνας τον Ιούνιο
KPMG: Επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009
Και επίσημα στο ευρώ από 1/1/26 η Βουλγαρία-Πού «κλείδωσε» η ισοτιμία
Τραμπ: Τέλος στις παρατάσεις-Απειλές για δασμούς 200% σε φαρμακευτικές και 50% στον χαλκό
Κρούει τον κώδωνα στην Ε.Ε. για τους εμπορικούς της εταίρους μελέτη της ΕΚΤ...Πάρε-δώσε με αυταρχικές κυβερνήσεις
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Ζητούμενο η καλύτερη ισορροπία και η περισσότερη σταθερότητα στις σχέσεις της Ε.Ε. με την Κίνα
ΟΗΕ: Εντείνει την αβεβαιότητα η απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να παρατείνει την προθεσμία για τους δασμούς
Οι ανακοινώσεις Ντόναλντ Τραμπ για τους δασμούς...Το ύψος, σε ποιες χώρες επέβαλε και πότε θα τεθούν σε ισχύ
Ανάβουν το πράσινο φως στην Βουλγαρία...Γίνεται το 21ο μέλος της ζώνης του ευρώ από την 1η Ιανουαρίου 2026