Στην τελική φάση η ετοιμασία των νομοσχεδίων για την φορολογική μεταρρύθμιση-Η διττή πρόκληση για την Κύπρο
InBusinessNews 18:46 - 18 Ιουνίου 2025

Στην τελική φάση της προετοιμασίας των νομοσχεδίων για την φορολογική μεταρρύθμιση βρίσκεται η Κυβέρνηση, με στόχο την κατάθεσή τους στη Βουλή μέσα στο επόμενο διάστημα, ώστε το νέο πλαίσιο να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2026.
Αυτό ανέφερε σε χαιρετισμό του στην 64η ετήσια γενική συνέλευσης του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου, τον οποίο διάβασε η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Ειρήνη Πική, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.
Όπως υπέδειξε μιλώντας εκ μέρους του Προέδρου Χριστοδουλίδη η Ειρήνη Πική, φορολογική μεταρρύθμιση που προωθεί η Κυβέρνηση είναι η πρώτη συνολική αναθεώρηση του συστήματος εδώ και δύο δεκαετίες.
Φιλοδοξία, όπως σημείωσε, είναι ένα δίκαιο, απλό, αποδοτικό και ανταγωνιστικό φορολογικό σύστημα, που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της νέας εποχής και θα αποτελεί μοχλό αναπτυξιακής και κοινωνικής πολιτικής.
- Διαβάστε επίσης: Νέος προέδρος του ΣΕΛΚ ο Οδυσσέας Χριστοδούλου, αντιπρόεδρος ο Ανδρέας Ανδρέου-Τα μέλη του Δ.Σ.
- Διαβάστε εδώ: Νίκος Χειμαρίδης: Σταθερός και φιλικός προς τους επενδυτές προορισμός η Κύπρος-Φάρος το παράδειγμα με την Ινδία
- Διαβάστε εδώ: Κ. Ιορδάνου: Η καλύτερη άμυνα σε τέτοιους καιρούς...Ενδυνάμωση οικονομίας, ελκυστικότητα, εμπιστοσύνη ξένων επενδυτών
- Διαβάστε εδώ: Jean Bouquot (IFAC): Διεθνές παράδειγμα επιτυχίας η Κύπρος-Αναγνώριση συμβολής του ΣΕΛΚ από την Αννίτα
- Διαβάστε εδώ: Ηγετικές παρεμβάσεις και διεθνής αναγνώριση στη 64η ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΛΚ
«Σε αυτή την προσπάθεια, ο ρόλος του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου υπήρξε καθοριστικός. Ο ΣΕΛΚ κατέθεσε τεκμηριωμένες εισηγήσεις, συμμετείχε ενεργά στον διάλογο και τήρησε υπεύθυνη και εποικοδομητική στάση συμβάλλοντας καθοριστικά στον εξορθολογισμό των προτάσεων και θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για τη θεσμική σας συνεισφορά», υπογράμμισε.
Κάνοντας λόγο για διττή πρόκληση ενώπιον της οποίας βρίσκεται η Κύπρος, ο Νίκος Χριστοδουλίδης εξήγησε διά της Ειρήνης Πική πως η διττή αυτή πρόκληση αφορά,
από τη μια, να παραμείνει σταθερός και αξιόπιστος εταίρος στην περιοχή και από την άλλη, να διασφαλίσει στο εσωτερικό της τις αναγκαίες συνθήκες για οικονομική ανθεκτικότητα, κοινωνική συνοχή και θεσμική συνέχεια.
Και διαμήνυσε πως η Κυβέρνηση, κατάλληλα προετοιμασμένη για τις προκλήσεις που έχει ενώπιον της, εργάζεται μεθοδικά και στοχευμένα για να διατηρήσει τη σταθερότητα και να ενισχύσει περαιτέρω τις αντοχές της οικονομίας μας.
«Η Κύπρος οφείλει και μπορεί να παραμείνει νησίδα αξιοπιστίας μέσα σε ένα περιβάλλον αυξανόμενης διεθνούς πολυπλοκότητας», επισήμανε.
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης που ως ουσιαστικές τομές, στόχο έχουν να θωρακίσουν την Κύπρο ως κράτος δικαίου, να ενισχύσουν το θεσμικό περιβάλλον και να αναβαθμίσουν την εικόνα της χώρας ως σοβαρού και ασφαλούς επιχειρηματικού προορισμού.
Στο ίδιο πλαίσιο, έκανε λόγο για μια στρατηγική επιλογή εξωστρέφειας της Κυβέρνησης, η οποία ενισχύει το κύρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, διευρύνει τις δυνατότητες συνεργασίας με στρατηγικούς εταίρους και επιβεβαιώνει ότι η Κύπρος αποτελεί αξιόπιστο συνομιλητή και σταθερό εταίρο σε ένα περιβάλλον έντονης αβεβαιότητας.
- Διαβάστε πιο κάτω αυτούσιο τον χαιρετισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας που διαβάστηκε από την Υφυπουργό παρά τω Προέδρω Ειρήνη Πική:
Με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζω σήμερα την 64η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου. Ένα σημαντικό εταίρο της Πολιτείας σε ένα από τα πιο κρίσιμα πεδία της δημόσιας ζωής: την οικονομία.
Ο Σύνδεσμος σας αποτελεί θεσμό με διαχρονική προσφορά στον τόπο. Είστε συνοδοιπόροι σε κάθε σημαντική καμπή της κυπριακής οικονομίας, εταίροι σε κάθε εθνική προσπάθεια προόδου και σταθερότητας.
Η παρουσία σήμερα εδώ του Προέδρου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Λογιστών, κ. Jean Bouquot, αποτελεί έμπρακτη αναγνώριση του υψηλού επαγγελματικού επιπέδου του ΣΕΛΚ και της ευρύτερης διεθνούς εκτίμησης που τυγχάνει ο κυπριακός λογιστικός και ελεγκτικός τομέας.
Ως Κυβέρνηση αναγνωρίζουμε και εκτιμούμε βαθύτατα τον ρόλο του Συνδέσμου ως θεσμικού συνομιλητή που συμμετέχει ενεργά, με υπευθυνότητα και τεκμηρίωση, στον δημόσιο διάλογο και στη διαμόρφωση πολιτικών. Ειδικά στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων, η συμβολή σας υπήρξε πάντα ουσιαστική και εποικοδομητική.
Η συγκυρία που διανύουμε είναι, ομολογουμένως, εξαιρετικά απαιτητική και γεμάτη αβεβαιότητες. Ένοπλες συγκρούσεις στην ευρύτερη γειτονιά μας, εντάσεις με περιφερειακές και παγκόσμιες διαστάσεις και μια διεθνής πραγματικότητα διαρκούς ρευστότητας διαμορφώνουν ένα περιβάλλον αυξημένης πίεσης για τα κράτη και τις αγορές αλλά και τις επιχειρήσεις και τους θεσμούς.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Ανατολική Μεσόγειος ανακτά εκ νέου στρατηγική σημασία για την ασφάλεια, την περιφερειακή συνεργασία και την προώθηση της σταθερότητας.
Η Κύπρος βρίσκεται ενώπιον μιας διττής πρόκλησης: Από τη μια, να παραμείνει σταθερός και αξιόπιστος εταίρος στην περιοχή και από την άλλη, να διασφαλίσει στο εσωτερικό της τις αναγκαίες συνθήκες για οικονομική ανθεκτικότητα, κοινωνική συνοχή και θεσμική συνέχεια.
Οι αναταράξεις στις αγορές, οι πληθωριστικές πιέσεις, οι προκλήσεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες και το υψηλό κόστος ενέργειας υπενθυμίζουν καθημερινά ότι η ευημερία δεν είναι δεδομένη. Απαιτούνται πολιτικές που ενισχύουν την αξιοπιστία της χώρας, διασφαλίζουν τη μακροοικονομική σταθερότητα και επενδύουν στην εμπιστοσύνη των πολιτών, των αγορών, των στρατηγικών μας εταίρων.
Η Κυβέρνηση, κατάλληλα προετοιμασμένη για τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας, εργάζεται μεθοδικά και στοχευμένα για να διατηρήσει τη σταθερότητα και να ενισχύσει περαιτέρω τις αντοχές της οικονομίας μας. Η Κύπρος οφείλει και μπορεί να παραμείνει νησίδα αξιοπιστίας μέσα σε ένα περιβάλλον αυξανόμενης διεθνούς πολυπλοκότητας.
Σε αυτό το ασταθές διεθνές περιβάλλον, η κυπριακή οικονομία εξακολουθεί να καταγράφει αξιοσημείωτες επιδόσεις: ρυθμός ανάπτυξης 3,4% το 2024, επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα «Α» από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, ιστορικά χαμηλά επίπεδα ανεργίας και συνεχιζόμενη πτώση του δημόσιου χρέους.
Γνωρίζουμε καλά πως οι εξωγενείς παράγοντες μπορούν εύκολα να ανατρέψουν ισορροπίες. Γι’ αυτό και εργαζόμαστε με συνέπεια για να θωρακίσουμε την οικονομία μας θεσμικά, δημοσιονομικά και διαρθρωτικά. Στο επίκεντρο των προσπαθειών μας βρίσκονται σημαντικές μεταρρυθμίσεις.
Η φορολογική μεταρρύθμιση που προωθεί η Κυβέρνηση είναι η πρώτη συνολική αναθεώρηση του συστήματος εδώ και δύο δεκαετίες. Φιλοδοξία μας είναι ένα δίκαιο, απλό, αποδοτικό και ανταγωνιστικό φορολογικό σύστημα, που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της νέας εποχής και θα αποτελεί μοχλό αναπτυξιακής και κοινωνικής πολιτικής.
Σε αυτή την προσπάθεια, ο ρόλος του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου υπήρξε καθοριστικός. Ο ΣΕΛΚ κατέθεσε τεκμηριωμένες εισηγήσεις, συμμετείχε ενεργά στον διάλογο και τήρησε υπεύθυνη και εποικοδομητική στάση συμβάλλοντας καθοριστικά στον εξορθολογισμό των προτάσεων και θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για τη θεσμική σας συνεισφορά.
Ήδη, βρισκόμαστε στην τελική φάση της προετοιμασίας των σχετικών νομοσχεδίων, με στόχο την κατάθεσή τους στη Βουλή μέσα στο επόμενο διάστημα, ώστε το νέο πλαίσιο να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2026.
Η φορολογική μεταρρύθμιση εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλέγμα θεσμικών μεταρρυθμίσεων, που στόχο έχουν να ενισχύσουν όχι μόνο την οικονομική ανθεκτικότητα, αλλά και την αξιοπιστία, τη διαφάνεια και τη λογοδοσία του κράτους.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Κυβέρνηση προχωρεί σε παρεμβάσεις που αφορούν τον ίδιο τον πυρήνα της εποπτείας και της συμμόρφωσης.
Η ίδρυση Ενιαίας Εποπτικής Αρχής για τις διοικητικές υπηρεσίες, με στόχο την ενοποίηση και ενίσχυση του ρυθμιστικού πλαισίου, αποτελεί καίριο βήμα για την αντιμετώπιση στρεβλώσεων που παρατηρήθηκαν στο παρελθόν.
Παράλληλα, η λειτουργία της Εθνικής Μονάδας Κυρώσεων στο Υπουργείο Οικονομικών, τα σχετικά νομοσχέδια ήδη συζητιούνται στη Βουλή, ανταποκρίνεται στην ανάγκη δημιουργίας ενός εξειδικευμένου μηχανισμού συμμόρφωσης της χώρας με διεθνή και ευρωπαϊκά καθεστώτα κυρώσεων.
Οι πρωτοβουλίες αυτές αποτελούν ουσιαστικές τομές που στόχο έχουν να θωρακίσουν την Κύπρο ως κράτος δικαίου, να ενισχύσουν το θεσμικό περιβάλλον και να αναβαθμίσουν την εικόνα της χώρας ως σοβαρού και ασφαλούς επιχειρηματικού προορισμού.
Σε συνάρτηση με τις θεσμικές αυτές παρεμβάσεις, προχωρήσαμε και στην πρώτη οργανωμένη διεθνή εκστρατεία επανατοποθέτησης της Κύπρου. Η εκστρατεία αυτή δεν περιορίζεται σε επίπεδο επικοινωνίας ή προβολής, αλλά αντικατοπτρίζει τη μεταρρυθμιστική βούληση της Πολιτείας, τις ουσιαστικές αλλαγές που συντελούνται στη χώρα μας και τη στρατηγική μας στόχευση να εδραιώσουμε την Κύπρο ως σύγχρονο, αξιόπιστο και ανταγωνιστικό επιχειρηματικό κόμβο.
Πρόκειται για μια προσπάθεια που στηρίζεται σε πραγματικά δεδομένα-σε μεταρρυθμίσεις που προχωρούν, σε θεσμούς που ενισχύονται, σε πλαίσια που εκσυγχρονίζονται. Και σε αυτή την προσπάθεια, η συμβολή του δικού σας κλάδου είναι καθοριστική.
Οι λογιστές και ελεγκτές της Κύπρου, ως φορείς τεχνογνωσίας, διαφάνειας και επαγγελματικής ευθύνης, αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των διεθνών δραστηριοτήτων της οικονομίας μας και πολύτιμους πρεσβευτές της αξιοπιστίας του τόπου μας.
Πρώτη σημαντική δράση αυτής της εκστρατείας αποτέλεσε η μετάβαση μου, τον περασμένο Απρίλιο στις ΗΠΑ, με σταθμούς σε Νέα Υόρκη, Χιούστον και το Silicon Valley.
Κατά τη διάρκεια της αποστολής, αναδείχθηκε ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος ως περιφερειακή πύλη και τεχνολογικός κόμβος στην ευρύτερη περιοχή, ενώ παράλληλα προωθήθηκαν συνεργασίες με πανεπιστήμια, επενδυτικά κεφάλαια και κορυφαίους ιδιωτικούς φορείς.
Η αποστολή αυτή εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο αναβάθμισης των σχέσεων Κύπρου-Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες με την καθιέρωση του Στρατηγικού Διαλόγου από τον Οκτώβριο του 2024, διαμορφώνουν ένα συνεκτικό πλαίσιο συνεργασίας σε τομείς, όπως η ασφάλεια, η ενέργεια, η τεχνολογία, η πολιτική προστασία και η οικονομική συνεργασία.
Πρόκειται για μια στρατηγική επιλογή εξωστρέφειας της Κυβέρνησης μας, η οποία ενισχύει το κύρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, διευρύνει τις δυνατότητες συνεργασίας με στρατηγικούς εταίρους και επιβεβαιώνει ότι η Κύπρος αποτελεί αξιόπιστο συνομιλητή και σταθερό εταίρο σε ένα περιβάλλον έντονης αβεβαιότητας.
Στην ίδια κατεύθυνση, η πρόσφατη επίσημη επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Ινδίας στην Κύπρο αποτέλεσε ιστορική στιγμή για τις σχέσεις των δύο χωρών.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης, πραγματοποιήθηκε στην παρουσία μου και του Πρωθυπουργού Modi, διάλογος με διακεκριμένους επιχειρηματίες από την Κύπρο και την Ινδία.
Αναδείχθηκαν σημαντικές προοπτικές για ενίσχυση των επενδυτικών ροών και πιο συγκεκριμένα, για εγκαθίδρυση παρουσίας ακόμη δυο ινδικών εταιρειών στην Κύπρο, αξιοποιώντας τη χώρα μας ως γέφυρα προς την ευρωπαϊκή αγορά.
Πριν ολοκληρώσω, θα ήθελα να αναφερθώ σε μια ακόμη πρόκληση, με ολοένα εντονότερη διεθνή διάσταση, που επηρεάζει άμεσα τις επιχειρήσεις μας: Την προσέλκυση και διατήρηση ταλέντου.
Η Κύπρος δεν ανταγωνίζεται πλέον μόνο με βάση το ευνοϊκό επενδυτικό της κλίμα, αλλά παράλληλα και με βάση την ποιότητα και τη διαθεσιμότητα του ανθρώπινου δυναμικού της. Η ικανότητά μας να προσελκύουμε, να επαναπατρίζουμε και να αξιοποιούμε εξειδικευμένους επαγγελματίες αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για τη μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα της χώρας.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Κυβέρνηση υλοποιεί την πρωτοβουλία «Minds in Cyprus», μια στοχευμένη στρατηγική καμπάνια που απευθύνεται κυρίως σε Κύπριους του εξωτερικού, επαγγελματίες υψηλής εξειδίκευσης, με στόχο την ενθάρρυνση του επαναπατρισμού τους και την ένταξή τους στο παραγωγικό δυναμικό της χώρας.
Η προσπάθεια αυτή εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλέγμα πολιτικών για την ενίσχυση της γνώσης, της εξειδίκευσης και της προστιθέμενης αξίας, στοιχείων καθοριστικών για τη βιωσιμότητα της οικονομίας μας.
Είμαι βέβαιος ότι γνωρίζετε από πρώτο χέρι τις δυσκολίες στην προσέλκυση ανθρώπινου δυναμικού υψηλής ποιότητας. Γι’ αυτό και προσδοκούμε πως η συγκεκριμένη πρωτοβουλία θα έχει θετικό πρόσημο και στον λογιστικό και ελεγκτικό τομέα.
Η Κυβέρνηση προχωρεί με συνέπεια και αποφασιστικότητα, στη βάση ενός συγκροτημένου σχεδίου που απαντά στις προκλήσεις του παρόντος και επενδύει στις δυνατότητες του αύριο.
Δεν υποτιμούμε τις δυσκολίες, ούτε παραγνωρίζουμε τις πιέσεις που δέχονται επιχειρήσεις, επαγγελματίες και νοικοκυριά. Αντιθέτως, μέσα από θεσμική ενίσχυση, οικονομική σταθερότητα και εξωστρεφή στρατηγική, θέτουμε τις βάσεις για ένα κράτος πιο ανθεκτικό, πιο σύγχρονο, πιο ανταγωνιστικό.
Σε αυτή την προσπάθεια, η συνεργασία με θεσμούς, όπως ο Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Μας εμπνέει η σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζετε τις εξελίξεις, η υπευθυνότητα με την οποία συμμετέχετε στον δημόσιο διάλογο, και η αφοσίωση που επιδεικνύετε στην πρόοδο της χώρας.
Θα ήθελα, λοιπόν, ακόμη μια φορά να σας ευχαριστήσω θερμά για τη διαχρονική σας προσφορά και τη σταθερή σας παρουσία ως συνοδοιπόροι στην πορεία της Κύπρου προς ένα μέλλον πιο δίκαιο, πιο δυναμικό, πιο αισιόδοξο.
Σας εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες της Γενικής σας Συνέλευσης και στο έργο σας.