Powered by

Τεχνολογία και καινοτομία στο επίκεντρο της διμερούς ατζέντας με Μόντι-Οι προτάσεις στο τραπέζι για συνεργασία

H επίσκεψη του Ινδού Πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι εγκαινιάζει ένα «νέο κεφάλαιο στις σχέσεις Κύπρου–Ινδίας» δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Κάνει λόγο για «ιστορική επίσκεψη» του Πρωθυπουργού της Ινδίας, ο οποίος φθάνει την Κυριακή, στην Κύπρο, λέγοντας ότι δεν αποτελεί μόνο μια διπλωματική στιγμή υψηλού συμβολισμού, αλλά και μια «στρατηγική επένδυση στο κοινό μέλλον των δύο χωρών, σε μια περίοδο που ο γεωοικονομικός χάρτης της περιοχής επαναπροσδιορίζεται». 

Η Λευκωσία και το Νέο Δελχί επιδιώκουν την οικοδόμηση μιας στρατηγικής εταιρικής σχέσης που να εδράζεται σε κοινές αξίες, αμοιβαίο σεβασμό και ρεαλιστική φιλοδοξία, λέει ο Εκπρόσωπος.

Αναφέρει πως στην καρδιά της επίσκεψης βρίσκεται η πρόθεση «η Κύπρος να λειτουργήσει ως πύλη εισόδου για τις ινδικές επιχειρήσεις προς την ευρωπαϊκή αγορά.

Πρόκειται για έναν στόχο που εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική της Κυπριακής Δημοκρατίας να μετατραπεί σε κόμβο διασύνδεσης κεφαλαίων, τεχνολογιών και καινοτόμων πρακτικών μεταξύ Ευρώπης, Μέσης Ανατολής, Αφρικής και Νότιας Ασίας».

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ινδία, ως ανερχόμενη παγκόσμια δύναμη, αποτελεί έναν κρίσιμο εταίρο, λέει.

Σύμφωνα με τον κ. Λετυμπιώτη, η επίσκεψη λαμβάνει χώρα σε μια χρονική συγκυρία που προσδίδει περαιτέρω βάθος στις διμερείς σχέσεις: μόλις έξι μήνες πριν από την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία, γεγονός που ενισχύει την προοπτική για έναν ανοιχτό διάλογο ΕΕ–Ινδίας μέσω της κυπριακής γέφυρας. 

Οι δύο ηγέτες, Νίκος Χριστοδουλίδης και Ναρέντρα Μόντι, προσέρχονται στις συνομιλίες με κοινή στόχευση την ενίσχυση της συνεργασίας προς όφελος των λαών τους αλλά και της περιφερειακής ασφάλειας, συμπληρώνει.

Αναφέρει πως στο επίκεντρο της διμερούς ατζέντας βρίσκονται η τεχνολογία και η καινοτομία.

Συγκεκριμένες προτάσεις έχουν ήδη τεθεί στο τραπέζι για συνεργασία στην πληροφορική, στην ενίσχυση των startups, καθώς και στους τομείς της εκπαίδευσης και του τουρισμού, συνεχίζει.

Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, η συνεργασία δεν περιορίζεται στο διμερές πλαίσιο. «Αντιθέτως, ο ιστορικός Εμπορικός Διάδρομος Ινδίας – Μέσης Ανατολής – Ευρώπης (IMEC), αποτελεί ένα έργο στρατηγικής σημασίας που επιδιώκει να αναδιαμορφώσει τις εμπορικές ροές και τις γεωοικονομικές ισορροπίες μεταξύ των ηπείρων και που η Λευκωσία φιλοδοξεί να καταστεί κόμβος σε αυτό το δίκτυο, προσφέροντας σταθερότητα, διασυνδεσιμότητα και αξιοπιστία» συμπληρώνει.

Ξεχωριστό συμβολισμό, σύμφωνα με τον κ. Λετυμπιώτη, αποκτά και η κοινή επίσκεψη του Ινδού Πρωθυπουργού και του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Πράσινη Γραμμή. Μια κίνηση που, όπως λέει, πέραν του ισχυρού συμβολισμού της, εκπέμπει μήνυμα επίγνωσης της ιστορικής πραγματικότητας της Κύπρου και ταυτόχρονα ανάδειξης του κυπριακού ζητήματος σε διεθνές επίπεδο. «Η πράξη αυτή ενισχύει την πολιτική αξία της επίσκεψης και αντικατοπτρίζει μια ειλικρινή πρόθεση κατανόησης των εθνικών μας προκλήσεων» σημειώνει.

Υπογραμμίζει πως η επίσκεψη Μόντι «δεν είναι απλώς μια διπλωματική στιγμή. Είναι τομή. Εγκαινιάζει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις Κύπρου–Ινδίας. Στηρίζεται σε όραμα, χτίζεται πάνω σε συγκεκριμένες πολιτικές και εντάσσεται στο πλαίσιο μιας εξωτερικής πολιτικής εξωστρέφειας, γεωστρατηγικής αξιοποίησης της θέσης μας και προσήλωσης σε διακρατικές συνεργασίες με ουσία».

Η Κύπρος, συνεχίζει, ως αξιόπιστος εταίρος, με ρόλο σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, υποδέχεται τον Πρωθυπουργό της Ινδίας με την πεποίθηση ότι η επόμενη μέρα των σχέσεων των δύο χωρών θα είναι ακόμη πιο δυναμική, ουσιαστική και στρατηγικά σημαντική.

Τη Δευτέρα, 16 Ιουνίου, ο Πρωθυπουργός της Ινδίας θα τύχει επίσημης υποδοχής στο Προεδρικό Μέγαρο και ακολούθως θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, ο οποίος θα τον παρασημοφορήσει με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Μακαρίου Γ’.

Θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες ανάμεσα στις αντιπροσωπείες των δύο χωρών και στη συνέχεια οι δύο ηγέτες θα προβούν σε δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο, κατά τις συνομιλίες θα συζητηθούν, ανάμεσα σε άλλα, θέματα που άπτονται των διμερών σχέσεων και τρόποι περαιτέρω ενίσχυσής τους, κυρίως στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου, των υποδομών και των επενδύσεων.

Θα συζητηθούν, επίσης, οι σχέσεις ΕΕ–Ινδίας, ζητήματα που αφορούν τον οικονομικό διάδρομο Ινδίας–Μέσης Ανατολής–Ευρώπης (IMEC), η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και στη Νότια Ασία και οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Αργότερα, οι δύο ηγέτες θα μεταβούν στο Δημαρχείο Λευκωσίας, από όπου θα περιηγηθούν κατά μήκος της γραμμής κατάπαυσης του πυρός.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραθέσει επίσημο γεύμα προς τιμήν του Πρωθυπουργού της Ινδίας στο Προεδρικό Μέγαρο και αμέσως μετά ο κ. Μόντι θα αναχωρήσει από την Κύπρο.

Δειτε Επισης

Πόλος έλξης για διεθνείς φοιτητές η Λευκωσία-Οι παράγοντες που την καθιστούν δημοφιλή ακαδημαϊκό προορισμό
Ουσιαστικό βήμα για την ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν-Ανοίγει ο δρόμος για λειτουργία του εθνικού VIS
Στις Βρυξέλλες για τις συνεδριάσεις Eurogroup και ECOFIN ο Μάκης Κεραυνός-Τα θέματα στην ατζέντα
Αμελητέες ζημιές στο ΧΑΚ την Παρασκευή, εβδομαδιαία κέρδη
Κωνσταντίνος Κόμπος: Εθνικός στόχος με θετικές προεκτάσεις για την οικονομία η ένταξη στον χώρο Σένγκεν
Σωτήρης Μαρκίδης: Ο στόχος που πέτυχε για δεύτερο συναπτό έτος το Τμ. Φορολογίας-Επιστράφηκε ποσό €25 εκατ.
Σχέδιο κρατικών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας για το 2025 από το Υπουργείο Υγείας
Ετήσια αύξηση 4,3% στον δείκτη κύκλου εργασιών στη βιομηχανία το τετράμηνο
Διαγραφή γραμματίων δημοσίου από το ΧΑΚ-Πότε θα σταματήσει η διαπραγμάτευσή τους
Σ. Σοφοκλέους: Θα διεκδικήσουμε μέχρι τέλους την ανέγερση Πράσινης Τεχνικής Σχολής στον Κόρνο