Powered by

ΠτΔ: Στόχος η Μεσόγειος να γίνει πλατφόρμα συνεργασίας-Προώθηση στρατηγικών συνδεσιμότητας σε όλα τα επίπεδα

Κοινός στόχος πρέπει να είναι η διαμόρφωση της Μεσογείου από μια περιοχής ανταγωνισμού σε πλατφόρμα συνεργασίας, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης στη Σύνοδο Κορυφής για τη Μεσόγειο που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 3ης Διάσκεψης των ΗΕ για τους Ωκεανούς, στην Νίκαια.

Σε γραπτή δήλωσή του ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου Βίκτωρας Παπαδόπουλος αναφέρει ότι σε παρέμβαση του τη Δευτέρα το απόγευμα στη Σύνοδο Κορυφής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι «κοινός στόχος ως ηγέτες πρέπει να είναι η διαμόρφωση της Μεσογείου από μια περιοχή ανταγωνισμού σε πλατφόρμα συνεργασίας και για να γίνει αυτό πρέπει να προωθηθούν στρατηγικές συνδεσιμότητας, σε όλα τα επίπεδα, περιλαμβανομένου του ενεργειακού και του ψηφιακού».

Είπε, ακόμη, ότι πρέπει να ενισχυθεί η περιφερειακή υποδομή, όχι μόνο σε ό,τι αφορά τους δρόμους και τα λιμάνια, αλλά με σύγχρονες μεθόδους και αποτελεσματικούς εμπορικούς διαδρόμους, σημειώνοντας ότι η εμπορική ανάπτυξη και η ανάπτυξη υποδομών δεν πρέπει να γίνεται σε βάρος της θαλάσσιας βιοποικιλότητας.

Αναφορικά με την ενεργειακή συνδεσιμότητα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η Ανατολική Μεσόγειος γίνεται με ταχείς ρυθμούς σημείο αναφοράς στην ανάπτυξη του ενεργειακού πεδίου της Ευρώπης, με τις νέες ανακαλύψεις υδρογονανθράκων και τις προοπτικές για να καταστεί η περιοχή βασικός ενεργειακός διάδρομος, υπογραμμιζοντας ότι η Ενέργεια μπορεί να αποτελέσει πηγή συνεργασίας και όχι διαφωνίας.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης τόνισε, επίσης, ότι η ανάπτυξη των φυσικών πόρων πρέπει να γίνεται με πλήρη σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, ιδιαίτερα τη Συνθήκη των ΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, σημειώνοντας ότι την ίδια ώρα πρέπει να επιταχύνουμε τις προσπάθειες για αξιοποίηση της ενεργειακής μετάβασης μέσω επενδήσεων σε ανανεώσιμες πηγές και διασυνδέσεις.

Το όραμα, μας, πρόσθεσε, είναι η ενσωμάτωση όλων νοουμένου ότι σέβονται το διεθνές δίκαιο και απορρίπτουν τις αναθεωρητικές πρακτικές.

Όπως αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε σύντομες συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς και με άλλους ηγέτες που συμμετείχαν στη Σύνοδο.

Δειτε Επισης

Τεχνολογία και καινοτομία στο επίκεντρο της διμερούς ατζέντας με Μόντι-Οι προτάσεις στο τραπέζι για συνεργασία
Όλα τα αναγκαία μέτρα στα αεροδρόμια, διευθετήθηκε το θέμα της διαμονής για όλους...Η αξιολόγηση του ΣΕΑ
Τον ρόλο του κοινωνικού διαλόγου και της τριμερούς συνεργασίας τόνισε ο Γ. Παναγιώτου σε διεθνές φόρουμ
Απώλειες κατέγραψε την Παρασκευή το ΧΑΚ
Στο Συνέδριο της OLAF στο Ελσίνκι το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας
O δρόμος για μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας...Συγκράτηση κρατικού μισθολογίου και ευέλικτες μορφές εργασίας
Γιώργος Παπαναστασίου: Προστιθέμενη η αξία της Κύπρου στην υλοποίηση του IMEC-Αξιόπιστος διασυνδετικός κρίκος
Θέματα αδειοδοτήσεων και αναπτύξεων συζήτησε ο Ιωάννου με ΕΒΕ Αμμοχώστου και Δήμους Αγ. Νάπας και Παραλιμνίου
Οι προοπτικές και οι κίνδυνοι για την κυπριακή οικονομία-Το Στρατηγικό Πλαίσιο Δημοσιονομικής Πολιτικής έως το 2028
Αναστολή διαπραγμάτευσης γραμματίων του δημοσίου στο ΧΑΚ ενόψει διαγραφής τους