Πώς άλλαξαν επίπεδο οι ελληνικές εταιρείες πληροφορικής-Ποια η επόμενη μέρα
InBusinessNews 08:42 - 22 Μαΐου 2025

Το «μεγάλο κύμα» του ψηφιακού μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας, τα χρηματοδοτούμενα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης που βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη, η ψηφιοποίηση της καθημερινής λειτουργίας πολλών χιλιάδων επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα, όπως και οι αντίστοιχες συνεργασίες στο εξωτερικό, εκτίναξαν τα έσοδα των ελληνικών εταιρειών πληροφορικής σε βάθος μιας 5ετίας, από το 2020 και μετά.
Παρατηρήθηκε μάλιστα το φαινόμενο ορισμένες από αυτές να διπλασιάζουν ή και να… τριπλασιάζουν τα μεγέθη τους σε συγκεκριμένες χρήσεις (ή και τρίμηνα), τουλάχιστον σε κάποιες από τις γραμμές των ισολογισμών τους.
Οι κερδοφορίες μερικών μπορεί να δοκιμάστηκαν κατά περιόδους, από διάφορες αιτίες, π.χ. καθυστερήσεις σε πληρωμές δημοσίου, υψηλό μισθολογικό κόστος, δανεισμοί, επιτόκια, επενδύσεις, αλλά οι περισσότερες, από τις πιο γνωστές τουλάχιστον, εισηγμένες ή μη, άλλαξαν, χωρίς υπερβολή, επίπεδο μέσα σε λίγα χρόνια.
Ο συνολικός τζίρος των βασικών «παικτών» της αγοράς υπερδιπλασιάστηκε στα χρόνια του Ψηφιακού Μετασχηματισμού, είτε από οργανική καθαρά ανάπτυξη είτε από την άθροιση πωλήσεων θυγατρικών που εξαγοράστηκαν κατά… δεκάδες τα τελευταία έτη (ιδίως στο κομμάτι του business software) και προσαρτήθηκαν στο τεχνολογικό «άρμα» μεγαλύτερων εταιρειών.
Μόνο για το άτυπο «Top-10» των εταιρειών πληροφορικής στην Ελλάδα, όπως υπολογίσαμε, ο «λογαριασμός» αναμένεται να υπερβεί το 1,3 δις ευρώ στα συνολικά τους έσοδα, την ώρα που το ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβασιοποιημένων έργων, συμπεριλαμβανομένων και επαναλαμβανόμενων εσόδων, «πιάνει» το όριο των 2,5 δις ευρώ.
Το 2025 θεωρείται από όλους κομβικό έτος, καθώς το μεν RRF φαίνεται να οδεύει προς την τελική του ευθεία, παρότι αρκετοί μιλούν για παρατάσεις ή για νέα χρηματοδοτικά προγράμματα, αλλά στην πράξη αποδεικνύεται ότι «η δουλειά δεν τελειώνει ποτέ».
Η εξάρτηση από τα έργα δημοσίου άλλωστε κυμαίνεται για αρκετούς σε σχετικά χαμηλά ποσοστά επί του κύκλου εργασιών τους, με δεδομένο ότι εκτός των εταιρειών πληροφορικής, συμμετέχουν πολύ ενεργά σε αυτά και οι 3 μεγάλοι όμιλοι των τηλεπικοινωνιών…
Ήδη υψηλόβαθμα στελέχη κορυφαίων ομίλων του κλάδου αναφέρονται στην αναγκαιότητα πρόβλεψης για κονδύλια συντήρησης ή και μελλοντικής αναβάθμισης υλοποιημένων έργων μετά από μια 2ετία ή 3ετία, προκειμένου να μην απαξιωθούν.
Παράλληλα, έχουν εντοπίσει τα νέα «El Dorado» των επιχειρήσεών τους, σε πεδία όπως:
Η αμυντική και διαστημική βιομηχανία, η αξιοποίηση της ΑΙ για υπηρεσίες και προϊόντα νέας γενιάς, η κυβερνοασφάλεια, η επιτάχυνση της επέκτασης του fintech, η συνεχής ψηφιοποίηση ολόκληρων κλάδων σε όλους τους τομείς των καθημερινών διαδικασιών τους (ενέργεια, βιομηχανία, ναυτιλία κ.α.), τα καινοτόμα projects των «έξυπνων» πόλεων τα οποία κερδίζουν διαρκώς έδαφος, η αναγνώριση της ελληνικής τεχνολογίας και η υψηλή ζήτηση στο εξωτερικό από μεγάλους οργανισμούς, την Ε.Ε., το ΝΑΤΟ, μέχρι και κυβερνήσεις, που δημιουργούν ανάλογο «φόρτο εργασίας» και προοπτικές, ταυτόχρονα, για νέα «χρυσά» έσοδα στην επόμενη μέρα της πληροφορικής, με πιο σοβαρό ίσως (και μόνιμο) πρόβλημα τις ελλείψεις σε εξειδικευμένο προσωπικό απέναντι σε αυτό τον «όγκο».
Επενδυτικό «κενό» και νέες πηγές
Το κάπως οξύμωρο είναι ότι προηγήθηκαν σχόλια, όπως αυτό του καθηγητή Γιώργου Δουκίδη, που καταγράφηκε σε πρόσφατο ρεπορτάζ του newmoney, για το «κενό» 1,5 δις ευρώ στις προγραμματισμένες επενδύσεις των μικρομεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων (με ετήσια έσοδα άνω των 5 εκατ. ευρώ) για την προσεχή 3ετία, με δεδομένο ότι τα στοιχεία μελέτης μιλούν για budgets ύψους 1,5 δις ευρώ, όταν χρειάζονται, κατά τον ίδιο, διπλάσια, δηλαδή 3 δις ευρώ.
Όχι τυχαία, οι διοικήσεις εταιρειών πληροφορικής που εξειδικεύονται στο επιχειρηματικό λογισμικό εκτιμούν ότι περίπου την ίδια χρονική περίοδο η αγορά στην οποία απευθύνονται θα εκτοξευθεί πάνω το «φράγμα» του 1 δις ευρώ, ενώ όσοι κάνουν λόγο για τη συντήρηση των ψηφιακών έργων προχωρούν σε ανάλογη πρόβλεψη, για κονδύλια από 700 εκατ. ευρώ έως και 1 δις ευρώ. Οι αριθμοί λοιπόν «δείχνουν» ότι υπάρχει πολύς δρόμος μπροστά…
«Άλμα» εσόδων
Στον απολογισμό των επιδόσεων του κλάδου τη διετία 2022-2024, ξεκινώντας… ανάποδα, διαπιστώνεται εύκολα –κάτι χαρακτηριστικό- ότι οι πιο μικρές από τις εταιρείες πληροφορικής στην Ελλάδα ανεβαίνουν levels.
Οι εισηγμένες στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών Q&R και Ίλυδα εμφάνισαν πωλήσεις 15,06 εκατ. ευρώ η μια και 7,12 εκατ. ευρώ η άλλη στη χρήση του 2024 και η Dotsoft – που ανήκει στην ΕΝΑ από το 2023- «έγραψε» έσοδα 14,23 εκατ. ευρώ.
Ενδεικτικά, οι ίδιες εταιρείες, το 2022 παρουσίαζαν μια εικόνα διαφορετική από τη σημερινή: οι πωλήσεις της Q&R διαμορφώθηκαν τότε σε 6,45 εκατ. ευρώ, της Ίλυδας σε 4,35 εκατ. ευρώ και της Dotsoft σε 3,843 εκατ. ευρώ.
H Netcompany-Intrasoft έγινε η πρώτη εταιρεία πληροφορικής που έσπασε το «φράγμα» των 300 εκατ. ευρώ σε έσοδα και πλησιάζει η Uni Systems, η οποία το 2024 είχε έσοδα της τάξης των 242 εκατ. ευρώ.
Το 2022 η Netcompany-Intrasoft είχε καταγράψει έσοδα 225 εκατ. ευρώ και η Uni Systems, θυγατρική του ομίλου Quest, 175,8 εκατ. ευρώ.
Η Space Hellas είδε τα ενοποιημένα έσοδα της να αυξάνονται σε 155,2 εκατ. ευρώ το 2024, από 128,6 εκατ. ευρώ το 2022.
Οι Performance Technolοgies, Real Consulting και Profile «σκαρφάλωσαν» στην προηγούμενη χρήση σε έσοδα, η καθεμιά τους, κατά σειρά στα 74,2 εκατ. ευρώ η πρώτη, στα 40,4 εκατ. ευρώ η δεύτερη και στα 40,1 εκατ. ευρώ η τρίτη.
Οι διαφορές προφανείς στη σύγκριση των αποτελεσμάτων τους για το 2022: τότε, η Performance Technolοgies κατέγραψε κύκλο εργασιών ύψους 41,9 εκατ. ευρώ, η Real Consulting σε 24,42 εκατ. ευρώ και η Profile σε 25 εκατ. ευρώ.
Η εισηγμένη εταιρεία συμμετοχών Ideal Holdings, που το 2022 εξαγόρασε την Byte στον κλάδο της πληροφορικής, πέρσι το 75% της Bluestream και νωρίτερα ενίσχυσε τον τομέα της κυβερνοασφάλειας (Adacom) με την απόκτηση της Netbull (πάλι το 2022), έφτασε το 2024 στα 148,5 εκατ. ευρώ, από 82,9 εκατ. ευρώ το 2022 στον «βραχίονα» με τον οποίο δηλώνει «παρών» στον κλάδο, πλην των υπολοίπων δραστηριοτήτων της.
Στο business software η Epsilon Net αναμένει έσοδα άνω των 115 εκατ. ευρώ για το 2024 και το σχήμα Entersoft-SoftOne γύρω στα 120 εκατ. ευρώ, όταν το 2022 η πρώτη (Epsilon Net) βρισκόταν στα 75,11 εκατ. ευρώ και οι άλλες δυο πριν ενώσουν τις δυνάμεις τους, στα 29,6 εκατ. ευρώ (Entersoft) και 36,2 εκατ. ευρώ (SoftOne).
Η Cosmos Group (Cosmos Business Systems) το 2024 αύξησε τα έσοδά της σε 78 εκατ. ευρώ, από 42 εκατ. ευρώ το 2022.
Υπενθυμίζεται, ότι οι μεν Epsilon Net και Entersoft διαγράφηκαν από το ΧΑ μετά από τις μετοχικές εξελίξεις του 2024, η δε Cosmos δεν είναι εισηγμένη.
Ο κλάδος, αυτονόητα, περιλαμβάνει πολλές ακόμα εταιρείες, κυρίως μη εισηγμένες, ωστόσο οι προαναφερόμενες αποτελούν ένα πολύ χαρακτηριστικό δείγμα της πορείας του.
Πηγή: newmoney.gr