Fitch: Πώς επηρεάζεται η αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών μετά την αναβάθμιση του ελληνικού outlook
InBusinessNews 08:10 - 21 Μαΐου 2025

Η αναθεώρηση της προοπτικής του κρατικού αξιόχρεου της Ελλάδας από σταθερό σε θετικό, στις 16 Μαΐου δεν έχει άμεση επίπτωση στην αξιολόγηση του λειτουργικού περιβάλλοντος των ελληνικών τραπεζών ούτε στις πιστοληπτικές τους διαβαθμίσεις, επισημαίνει σε έκθεση του ο οίκος Fitch Ratings.
Ο οίκος απέδωσε την αναβάθμιση που έκανε την περασμένη Παρασκευή, στη βελτίωση των δημοσιονομικών στοιχείων της χώρας και όχι σε νέα μακροοικονομικά δεδομένα, τα οποία είχαν ήδη ενσωματωθεί στις προηγούμενες εκτιμήσεις του οίκου.
Τον Απρίλιο του 2025, η Fitch είχε ήδη αναβαθμίσει την αξιολόγηση του λειτουργικού περιβάλλοντος της Ελλάδας σε «bbb-» με σταθερή προοπτική από «bb+» με θετική προοπτική, επικαλούμενη την ανθεκτική οικονομική ανάπτυξη και τις βελτιωμένες επιχειρηματικές συνθήκες.
Ο αμερικανικός οίκος εξακολουθεί να προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα σημειώσει ανάπτυξη άνω του 2% το 2025 και το 2026, ήτοι ποσοστό σημαντικά υψηλότερο από την πρόβλεψη 0,4% για την ευρωζώνη.
Η πρόβλεψη αυτή βασίζεται στην ανοδική πορεία των επενδύσεων και τη συγκρατημένη αύξηση της κατανάλωσης, παρά την παγκόσμια οικονομική αβεβαιότητα. Η κατανάλωση θα ενισχυθεί από τις αυξήσεις των πραγματικών μισθών και τη συνεχιζόμενη μείωση της ανεργίας, η οποία ωστόσο παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
Οι άμεσοι κίνδυνοι για την Ελλάδα από τον παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο θεωρούνται περιορισμένοι, αλλά ένα σοβαρότερο σοκ στις μεγάλες οικονομίες της ΕΕ θα μπορούσε να έχει σημαντικές αρνητικές συνέπειες.
Τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2025 για τις ελληνικές τράπεζες έδειξαν αυξημένη ζήτηση για δάνεια -ιδιαίτερα από επιχειρήσεις-, καθώς και ενίσχυση των εσόδων από προμήθειες. Οι τάσεις αυτές, σύμφωνα με τη Fitch, θα βοηθήσουν τις τράπεζες να προσαρμοστούν στα χαμηλότερα επιτόκια και να διατηρήσουν ισχυρές επιδόσεις έως το τέλος του έτους.
Στον τομέα των λιανικών δανείων και ειδικά των στεγαστικών, η δραστηριότητα παραμένει υποτονική, ωστόσο προβλέπεται σταδιακή ανάκαμψη λόγω της αυξημένης καταναλωτικής εμπιστοσύνης, των υψηλότερων αποδοχών και των κρατικών προγραμμάτων στήριξης των δανειοληπτών.
Παρ’ όλα αυτά, η ύπαρξη μεγάλου αριθμού δανειοληπτών με ρυθμισμένες οφειλές εξακολουθεί να αποτελεί περιοριστικό παράγοντα για τη συνολική ζήτηση, αναφέρει ο οίκος.
Ενδεχόμενη αναβάθμιση του ελληνικού κρατικού αξιόχρεου στο επόμενο σκαλοπάτι της επενδυτικής βαθμίδας στο «BBB» θα μπορούσε να ευνοήσει τα πιστοληπτικά προφίλ των τραπεζών, δεδομένης της έκθεσής τους στα κρατικά ομόλογα και των σχετικών ωφελειών στη χρηματοδότηση από τη διατραπεζική αγορά.
Ωστόσο, η περαιτέρω αναβάθμιση του λειτουργικού περιβάλλοντος προϋποθέτει τη δημιουργία διατηρήσιμων επιχειρηματικών ευκαιριών τόσο στον λιανικό όσο και στον επιχειρηματικό τομέα, καθώς και μεγαλύτερο ιστορικό ισχυρών επιδόσεων από τις τράπεζες.
Μόνο τότε θα μπορούσε να αναθεωρηθεί η βαθμολογία του λειτουργικού περιβάλλοντος σε «bbb» από «bbb-», παράλληλα με αναβάθμιση της αξιολόγησης του ελληνικού αξιόχρεου.
Σημειωτέον πως τον Απρίλιο 2025, η Fitch αναβάθμισε τις μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις της Eurobank και της Εθνικής Τράπεζας σε «BBB-» με σταθερή προοπτική από «BB+» με θετική, καθώς και της Alpha Bank Α.Ε. και Τράπεζας Πειραιώς σε «BB+» με θετική προοπτική από «BB» με θετική.
Οι αναβαθμίσεις αυτές αντανακλούν τη βελτίωση των αυτόνομων πιστοληπτικών προφίλ των τεσσάρων μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών και τη βελτίωση του λειτουργικού περιβάλλοντος.
Οι αξιολογήσεις της Eurobank και της Εθνικής βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο και περιορίζονται από την αξιολόγηση του λειτουργικού περιβάλλοντος της Ελλάδας.
Η θετική προοπτική για τις Πειραιώς και Alpha αντανακλά την προσδοκία της Fitch ότι οι δύο τράπεζες θα συνεχίσουν να μειώνουν την κεφαλαιακή τους επιβάρυνση από μη εξυπηρετούμενα δάνεια, καθώς ολοκληρώνουν τις προσπάθειες εξυγίανσης τους.
Πηγή: newmoney.gr