Powered by

Βιομηχανική παραγωγή: Ισχυρή άνοδος στην Ευρώπη τον Μάρτιο, πτώση 4,6% στην Ελλάδα

Αύξηση 2,6% κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή στην ευρωζώνη και 1,9% στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον Μάρτιο του 2025 σε σύγκριση με τον περασμένο Φεβρουάριο, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Eurostat.

Πρόκειται για σημαντική επιτάχυνση σε σχέση με τον Φεβρουάριο, όταν η αύξηση είχε διαμορφωθεί στο 1,1% και για τις δύο περιοχές.

Σε ετήσια βάση, δηλαδή σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2024, η βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε κατά 3,6% στην ευρωζώνη και κατά 2,7% στην Ε.Ε..

Παρά τη συνολική θετική εικόνα, η Ελλάδα καταγράφει μία από τις μεγαλύτερες μηνιαίες μειώσεις στην Ε.Ε., με πτώση 4,6% στη βιομηχανική παραγωγή τον Μάρτιο σε σχέση με τον Φεβρουάριο. Ισοβαθμεί με τη Δανία στη δεύτερη χειρότερη επίδοση, μετά το Λουξεμβούργο (-6,3%).

Η τάση αυτή δημιουργεί προβληματισμό για την εγχώρια βιομηχανική δραστηριότητα, ιδιαίτερα τη στιγμή που άλλες χώρες, όπως η Ιρλανδία (+14,6%), η Μάλτα (+4,4%) και η Φινλανδία (+3,5%), σημείωσαν σημαντικές αυξήσεις.

Στην ευρωζώνη, η μεγαλύτερη μηνιαία άνοδος καταγράφηκε στα κεφαλαιουχικά αγαθά (+3,2%) και στα διαρκή καταναλωτικά αγαθά (+3,1%), ενώ η παραγωγή ενέργειας μειώθηκε κατά 0,5%. Στην Ε.Ε., η παραγωγή ενέργειας υποχώρησε ακόμη περισσότερο (-1,7%), ενώ και εδώ τα κεφαλαιουχικά αγαθά (+3%) και τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά (+2,8%) ενίσχυσαν τη συνολική εικόνα.

Σε ετήσια βάση, η εικόνα ενισχύεται από την εντυπωσιακή αύξηση της παραγωγής μη διαρκών καταναλωτικών αγαθών, με +15,7% στην ευρωζώνη και +12,2% στην Ε.Ε..

Στην κορυφή των ετήσιων επιδόσεων βρίσκεται η Ιρλανδία, με αύξηση-ρεκόρ 50,2%, ακολουθούμενη από τη Μάλτα (+10,1%) και τη Λιθουανία (+7,8%). Στον αντίποδα, τις μεγαλύτερες ετήσιες μειώσεις κατέγραψαν η Βουλγαρία (-8,3%), η Ρουμανία (-7,8%) και η Δανία (-5,7%).

Δειτε Επισης

Σύνοδος Kορυφής Ε.Ε.-Κίνας την Πέμπτη με επίκεντρο τις εμπορικές σχέσεις-Στο Πεκίνο Κόστα, Φον ντερ Λάιεν
Καθήλωση αεροσκαφών Alaska Airlines λόγω προβλημάτων συστήματων πληροφορικής
Θέλει να γίνει παράγοντας ενεργειακής ασφάλειας και κινητήρια δύναμη ανάπτυξης υψηλής τεχνολογίας η Βουλγαρία
Αγώνας δρόμου από Ιαπωνία για εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ-Συνομιλίες σε υπουργικό επίπεδο
Επιβεβαιώνει την αξιολόγηση ΑΑΑ με σταθερή τάση για ESM και EFSF ο DBRS
Στην...αναμονή η αγορά εργασίας των ΗΠΑ-«Δεν προσλαμβάνουν, δεν απολύουν, απλώς παρακολουθούν»
Σήμα κινδύνου από ΔΝΤ για τις εμπορικές εντάσεις...Επισκιάζουν τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές
Κάμψη στην κατασκευαστική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Μάιο-Αύξηση σε ετήσια βάση
Φρ. Μερτς: Οποιαδήποτε δασμολογική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε. θα είναι ασύμμετρη
Εγκρίθηκε το 18ο πακέτο κυρώσεων Ε.Ε. κατά της Ρωσίας-Ήρε το βέτο η Σλοβακία