Powered by

Ανακοίνωσε εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας ο Μπέσεντ...Αναμένονται οι λεπτομέρειες

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, και ο εμπορικός αντιπρόσωπος Τζέιμισον Γκριρ δήλωσαν την Κυριακή ότι κατέληξαν σε συμφωνία με την Κίνα για τη μείωση του αμερικανικού εμπορικού ελλείμματος, περιγράφοντας «ουσιαστική πρόοδο» σε συνομιλίες υψηλού κινδύνου με Κινέζους αξιωματούχους, αλλά χωρίς να δώσουν λεπτομέρειες καθώς ολοκληρώθηκαν δύο ημέρες διαπραγματεύσεων στη Γενεύη.

Ο Μπέσεντ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα και ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είναι πλήρως ενήμερος για τα αποτελέσματα των «παραγωγικών συνομιλιών» με τον Κινέζο αντιπρόεδρο Χε Λιφένγκ και δύο Κινέζους υφυπουργούς, μεταδίδει το Reuters.

Μπέσεντ και Γκριρ δεν ανέφεραν κανένα σχέδιο για τη μείωση των δασμών των ΗΠΑ ύψους 145% στα κινεζικά προϊόντα και των δασμών 125% της Κίνας στα αμερικανικά προϊόντα. Δεν δέχθηκαν ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους.

Ο επικεφαλής του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι οι δασμοί αυτοί ισοδυναμούν με εμπορικό εμπάργκο μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου και πρέπει να «αποκλιμακωθούν».

Ο Γκριρ περιέγραψε την κατάληξη των συναντήσεων της Γενεύης ως «μια συμφωνία που κλείσαμε με τους Κινέζους εταίρους μας», η οποία θα συμβάλει στη μείωση του παγκόσμιου ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου αγαθών των ΗΠΑ ύψους 1,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Και αυτό ήταν, όπως τόνισε ο υπουργός, ένα πολύ εποικοδομητικό διήμερο», δήλωσε ο Greer.

«Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πόσο γρήγορα μπορέσαμε να καταλήξουμε σε συμφωνία, γεγονός που αντανακλά ότι ίσως οι διαφορές δεν ήταν τόσο μεγάλες όσο ίσως πιστεύαμε», δήλωσε ο Γκριρ.

Αποκάλεσε τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Χε, τον αναπληρωτή υπουργό Εμπορίου Li Chenggang και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Liao Min «σκληρούς διαπραγματευτές».

Η συνάντηση ήταν η πρώτη πρόσωπο με πρόσωπο αλληλεπίδραση μεταξύ ανώτερων οικονομικών αξιωματούχων των ΗΠΑ και της Κίνας από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο Τραμπ και ξεκίνησε έναν παγκόσμιο δασμολογικό αιφνιδιασμό που ξεκίνησε με την κήρυξη εθνικής έκτακτης ανάγκης για την κρίση της αμερικανικής φαιντανύλης, επιβάλλοντας νέο δασμό 20% στα κινεζικά προϊόντα τον Φεβρουάριο.

Ο Τραμπ ακολούθησε με έναν «αμοιβαίο» δασμό 34% στις κινεζικές εισαγωγές τον Απρίλιο και οι επόμενοι γύροι ώθησαν τους συντελεστές σε τριψήφια νούμερα, φέρνοντας σε αδιέξοδο το αμφίδρομο εμπόριο ύψους σχεδόν 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Κίνα είχε επιμείνει να μειωθούν οι δασμοί σε οποιεσδήποτε συνομιλίες. Ο Τραμπ δήλωσε την Παρασκευή ότι ένας δασμός 80% στα κινεζικά προϊόντα «φαίνεται σωστός», προτείνοντας για πρώτη φορά έναν συγκεκριμένο στόχο μείωσης.

Ο Γκριρ δήλωσε ότι έγινε πολλή προεργασία πριν από τις συναντήσεις της Γενεύης το Σάββατο και την Κυριακή και ότι το αποτέλεσμα θα αντιμετωπίσει την εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης που κήρυξε ο Τραμπ λόγω των αυξανόμενων εμπορικών ελλειμμάτων των ΗΠΑ.

Δειτε Επισης

Προς αποκλιμάκωση η εμπορική ένταση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου-Τι συμφώνησαν ΗΠΑ και Κίνα
Δασμοί Τραμπ: Η εμπορική αβεβαιότητα πάγωσε παγκοσμίως τις εξαγορές και συγχωνεύσεις
Βρετανία: Σχεδιάζει να περιορίσει τις βίζες εργασίας μόνο σε πτυχιούχους
Ανακοίνωσε εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας ο Μπέσεντ...Αναμένονται οι λεπτομέρειες
Ικανοποιημένος ο Τραμπ-«Μεγάλη πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την Κίνα για τους δάσμους»
Λευκός Οίκος: Δεν θα μειωθούν μονομερώς οι δασμοί στην Κίνα στο 80%
Επενδύει 10 δισ. δολάρια για να επεκτείνει τον στόλο η IAG–Παρήγγειλε 71 αεροσκάφη
Delta και Korean Air αγοράζουν το 25% της WestJet έναντι $550 εκατ.
Τραμπ: Μειώνει τους δασμούς στη Κίνα στο 80% ενόψει των εμπορικών συνομιλιών
Χρυσός: Σε ανοδική τροχιά με το βλέμμα των traders στη συμφωνία ΗΠΑ-Βρετανίας