Ποια πολιτεία των ΗΠΑ περνά την Ιαπωνία και κατακτά την 4η θέση στην παγκόσμια οικονομία
InBusinessNews 15:51 - 25 Απριλίου 2025

Η οικονομία της Καλιφόρνιας έχει ξεπεράσει την οικονομία της Ιαπωνίας, καθιστώντας την πολιτεία των ΗΠΑ την τέταρτη μεγαλύτερη παγκόσμια οικονομική δύναμη.
Ο κυβερνήτης Γκάβιν Νιούσομ αναφέρθηκε στα νέα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και του Γραφείου Οικονομικής Ανάλυσης των ΗΠΑ που δείχνουν την ανάπτυξη της Καλιφόρνιας.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της Καλιφόρνιας θα φτάσει τα 4,10 τρισεκατομμύρια δολάρια (3,08 τρισεκατομμύρια λίρες) το 2024, ξεπερνώντας την Ιαπωνία, η οποία είχε σημειώσει 4,01 τρισεκατομμύρια δολάρια. Η πολιτεία ακολουθεί πλέον μόνο τη Γερμανία, την Κίνα και τις ΗΠΑ στο σύνολό τους.
«Η Καλιφόρνια δεν συμβαδίζει απλώς με τον κόσμο – δίνουμε το ρυθμό», δήλωσε ο Νιούσομ.
Τα νέα στοιχεία έρχονται καθώς ο Νιούσομ έχει ταχθεί κατά των δασμών του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και έχει εκφράσει την ανησυχία του για το μέλλον της οικονομίας της πολιτείας.
Η Καλιφόρνια έχει το μεγαλύτερο μερίδιο της μεταποίησης και της γεωργικής παραγωγής στις ΗΠΑ. Επίσης, φιλοξενεί κορυφαία τεχνολογική καινοτομία, το κέντρο της παγκόσμιας βιομηχανίας ψυχαγωγίας και τα δύο μεγαλύτερα θαλάσσια λιμάνια της χώρας.
Ο Νιούσομ, επιφανής Δημοκρατικός και πιθανός υποψήφιος πρόεδρος το 2028, κατέθεσε αγωγή αμφισβητώντας την εξουσία του Τραμπ να επιβάλει τις εισφορές, οι οποίες έχουν προκαλέσει αναστάτωση στις παγκόσμιες αγορές και το εμπόριο.
Ο Τραμπ έχει θεσπίσει εισφορές 10% σε όλες σχεδόν τις χώρες που εισάγουν στις ΗΠΑ, αφού ανακοίνωσε παύση 90 ημερών για υψηλότερους δασμούς.
Άλλος ένας δασμός 25% επιβλήθηκε στο Μεξικό και τον Καναδά. Οι εισφορές στην Κίνα, ωστόσο, οδήγησαν σε έναν ολοκληρωτικό εμπορικό πόλεμο με τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Ο Τραμπ επέβαλε φόρους εισαγωγής έως και 145% στα κινεζικά προϊόντα που εισέρχονται στις ΗΠΑ και η Κίνα ανταπέδωσε με φόρο 125% στα αμερικανικά προϊόντα.
Η κυβέρνησή του δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι όταν οι νέοι δασμοί προστεθούν στους ήδη υπάρχοντες, οι εισφορές σε ορισμένα κινεζικά προϊόντα θα μπορούσαν να φτάσουν το 245%.
Ο Νιούσομ σημείωσε τις ανησυχίες του για το μέλλον της οικονομίας της πολιτείας.
«Ενώ γιορτάζουμε αυτή την επιτυχία, αναγνωρίζουμε ότι η πρόοδός μας απειλείται από τις απερίσκεπτες δασμολογικές πολιτικές της σημερινής ομοσπονδιακής κυβέρνησης», δήλωσε. «Η οικονομία της Καλιφόρνια τροφοδοτεί το έθνος και πρέπει να προστατευτεί».
Ο Τραμπ έχει υποστηρίξει ότι ο εμπορικός του πόλεμος απλώς εξισώνει τους όρους ανταγωνισμού μετά από χρόνια φορολόγησης των ΗΠΑ.
Οι δασμοί είναι μια προσπάθεια να ενθαρρυνθούν τα εργοστάσια και οι θέσεις εργασίας να επιστρέψουν στις ΗΠΑ. Είναι ένας σημαντικός πυλώνας της οικονομικής του ατζέντας, όπως και η μείωση των επιτοκίων, με στόχο τη μείωση του κόστους δανεισμού για τους Αμερικανούς.
Τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι το ΑΕΠ της Καλιφόρνιας βρίσκεται πίσω από τις ΗΠΑ με 29,18 τρισεκατομμύρια δολάρια, την Κίνα με 18,74 τρισεκατομμύρια δολάρια και τη Γερμανία με 4,65 τρισεκατομμύρια δολάρια. Δείχνουν επίσης ότι η Καλιφόρνια ήταν η ταχύτερα αναπτυσσόμενη μεταξύ αυτών των χωρών.
Η οικονομία της Ιαπωνίας δέχεται πιέσεις λόγω της μείωσης και της γήρανσης του πληθυσμού της, που σημαίνει ότι το εργατικό δυναμικό της συρρικνώνεται και οι δαπάνες κοινωνικής φροντίδας διογκώνονται.
Αυτή την εβδομάδα, το ΔΝΤ μείωσε την πρόβλεψή του για την οικονομική ανάπτυξη της Ιαπωνίας και προέβλεψε ότι η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια πιο αργά από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, λόγω των επιπτώσεων των υψηλότερων δασμών, όπως γράφει το BBC.
«Η επίδραση των δασμών που ανακοινώθηκαν στις 2 Απριλίου και η σχετική αβεβαιότητα αντισταθμίζουν την αναμενόμενη ενίσχυση της ιδιωτικής κατανάλωσης με την αύξηση των μισθών πάνω από τον πληθωρισμό να ενισχύει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών», ανέφερε η έκθεσή του για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές.
Πηγή: newmoney