Powered by

Απτό βήμα για επαναπατρισμό ταλέντων...Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για φορολογικά κίνητρα που ενέκρινε το Υπουργικό

Το Υπουργικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε τον Υπουργό Οικονομικών να καταθέσει άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή των Αντιπροσώπων νομοσχέδιο σε σχέση με φορολογικά κίνητρα για τον επαναπατρισμό Κυπρίων που εργάζονται στο εξωτερικό με στόχο την αντιστροφή της διαρροής επιστημονικού και επαγγελματικού δυναμικού, ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Σε δηλώσεις του μετά την συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι το υπό κατάθεση τροποποιητικό νομοσχέδιο προνοεί την απαλλαγή φόρου εισοδήματος σε 25% και το ανώτατο όριο σε €25.000 για επιστήμονες και επαγγελματίες οι οποίοι έχουν εργαστεί στο εξωτερικό για 7 χρόνια μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους. Παράλληλα, εισάγεται ευελιξία στα κριτήρια επιλεξιμότητας, προκειμένου να διευκολυνθεί η επιστροφή επαγγελματιών που μπορούν να συμβάλουν άμεσα στην καινοτομία, την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας, είπε.

Η κατάθεση του νομοσχεδίου που αφορά το φορολογικό πλαίσιο είπε, «συνιστά ακόμη έναν αποφασιστικό βηματισμό προς την επίτευξη ενός στρατηγικού στόχου εθνικής σημασίας:

Tην αντιστροφή της διαρροής επιστημονικού και επαγγελματικού δυναμικού και τη μετάβαση σε μια νέα εποχή brain gain για την Κύπρο».

Πρόσθεσε ότι η σημερινή απόφαση, «αποτελεί παρέμβαση ενός ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης για Επαναπατρισμό Ταλέντου» το οποίο βρίσκεται υπό διαμόρφωση και θα παρουσιαστεί στην πρώτη σχετική εκδήλωση στο Λονδίνο στις 21 Μαΐου 2025 υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Επεσήμανε ότι η εν λόγω πρωτοβουλία «δεν συνεπάγεται άμεσο δημοσιονομικό κόστος, καθώς στοχεύει αποκλειστικά σε νέους φορολογούμενους, ενισχύοντας μεσοπρόθεσμα τη φορολογική βάση και προσδίδοντας διαχρονική αξία στη δημοσιονομική σταθερότητα». Η πρόβλεψη για αξιολόγηση του πλαισίου ανά πενταετία διασφαλίζει τη δυναμική του προσαρμογή στις κοινωνικοοικονομικές εξελίξεις, ενδυναμώνοντας περαιτέρω την αποτελεσματικότητα του μέτρου, είπε.

Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο, η ενίσχυση των φορολογικών κινήτρων, με στοχευμένο τρόπο, «δεν αποτελεί απλώς εργαλείο προσέλκυσης ταλέντων από το εξωτερικό· είναι μια πράξη πολιτικής ουσίας που στέλνει το μήνυμα πως η Κυπριακή Δημοκρατία επενδύει στους ανθρώπους της, στο ταλέντο των συμπατριωτών μας και επιδιώκει έμπρακτα τον επαναπατρισμό Κυπρίων που διαθέτουν πολύτιμη εμπειρία, εξειδίκευση και γνώση».

«Σε μια περίοδο, όπου οι οικονομικές συνθήκες στην Κύπρο παραμένουν σταθερά ευνοϊκές και οι μακροοικονομικοί δείκτες ενισχύουν την εμπιστοσύνη στην πορεία της χώρας, δημιουργούμε ελκυστικές και ανταγωνιστικές προοπτικές για την επιστροφή και την αξιοποίηση του ανθρώπινου κεφαλαίου που κάποτε αναγκάστηκε να αναζητήσει ευκαιρίες στο εξωτερικό», είπε ακόμη.

Πρόσθεσε ότι, με αποφάσεις σαν τη σημερινή, «η Κυβέρνηση αποδεικνύει ότι χτίζει μια Κύπρο με αυτοπεποίθηση, που δεν αποδέχεται τη διαρροή ταλέντου ως τετελεσμένο γεγονός, αλλά παρεμβαίνει με σχέδιο, όραμα και προοπτική για να φέρει πίσω τις δυνάμεις εκείνες που μπορούν να τη μεταμορφώσουν, δίνοντας στον τόπο μας το μέλλον που αξίζει».

Δειτε Επισης

Πώς προχωρά η υλοποίηση του κρατικού προϋπολογισμού-Τα έσοδα και οι πραγματικές δαπάνες το πρώτο τρίμηνο
Σύμβαση εξάλειψης διπλής φορολογίας με Κουρασάο-Σταθερότητα για νέους και υφιστάμενους επενδυτές
Πρόσβαση για περισσότερους πολίτες στα στεγαστικά σχέδια του ΚΟΑΓ-Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου
Κίνητρα σε Κύπριους που εργάζονται στο εξωτερικό για να επιστρέψουν... Οι ανακοινώσεις Νίκου Χριστοδουλίδη
Ιδιαίτερα ενθαρρυντική αξιολόγηση, παραμένουν οι πιο ακανθώδεις προκλήσεις-Δύσκολη η διαδρομή προς τη ζώνη Σένγκεν
Ο ΑCEMPI διαμορφώνει το μέλλον των ψηφιακών πληρωμών-Οι δράσεις που προώθησε και το στρατηγικό πλάνο
Σκλαβενίτης: Μετά την Έγκωμη, ο Ύψωνας-Άνοιξε το νέο κατάστημα στη Λεμεσό
Μ. Κωνσταντίνου: Ισχυρή και σε διαρκώς αναπτυσσόμενη πορεία η κυπριακή γαλακτοβιομηχανία-Ανοδικά και φέτος
Η πόρτα εξόδου του Η.Β. που άνοιξε, η φυγή Nassef Sawiris και η Κύπρος ως ιδανικός προορισμός για τους non-doms
Μ. Κεραυνός: Προς αναθεώρηση προς τα κάτω ο ρυθμός ανάπτυξης-«Περίοδος με μεγάλες αβεβαιότητες και ρευστό περιβάλλον»