Η πόρτα εξόδου του Η.Β. που άνοιξε, η φυγή Nassef Sawiris και η Κύπρος ως ιδανικός προορισμός για τους non-doms
Χαράλαμπος Χαραλάμπους 06:30 - 24 Απριλίου 2025

Από τις αρχές του μήνα και υλοποιώντας την σχετική πολιτική απόφαση/εξαγγελία στην οποία είχε προβεί τον περασμένο Οκτώβριο η Βρετανίδα υπουργός Οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς, το Ηνωμένο Βασίλειο προχώρησε στην κατάργηση του φορολογικού καθεστώτος non-dom που επί σειρά ετών διέθετε η χώρα.
Η κατάργηση του καθεστώτος non-dom του Ηνωμένου Βασιλείου υπήρξε προεκλογική θέση των Εργατικών, οι οποίοι κερδίζοντας τις τελευταίες εθνικές εκλογές και αναλαμβάνοντας την εξουσία, μετουσίωσαν ακριβώς σε πράξη αυτή την προεκλογική τους θέση.
- Διαβάστε εδώ: Καταργεί το φορολογικό καθεστώς non-dom η Βρετανία-Η ευκαιρία που προκύπτει για την Κύπρο
- Διαβάστε εδώ: Το non-dom του Η.Β. που θέλουν να καταργήσουν οι Εργατικοί και η ευκαιρία για την Κύπρο
Όπως είχε αναδείξει και το InBusinessNews σε σειρά πρόσφατων δημοσιευμάτων του, η από μέρους του Ηνωμένου Βασιλείου κατάργηση του non-dom φορολογικού καθεστώτος που διέθετε, δημιουργεί για την Κύπρο μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για προσέλκυση ακόμη περισσότερων ατόμων υψηλών εισοδημάτων και υψηλών περιουσιακών στοιχείων, ώστε να μεταφέρουν την φορολογική τους κατοικία στην χώρα μας.
Μάλιστα, με την Κύπρο να αποτελεί-ούτως ή άλλως-μια εξαιρετική επιλογή, καθότι διαθέτει ένα κατά γενική ομολογία ελκυστικό non-dom καθεστώς, το γεγονός ότι μέσω του προτεινόμενου φορολογικού μετασχηματισμού το καθεστώς αυτό όχι απλώς διατηρείται, αλλά και επεκτείνεται με επιβολή ετήσιου τέλους, οι προοπτικές γίνονται ακόμη μεγαλύτερες.
Και τούτο, αφού δεδομένου του πολύ καλού οικοσυστήματος και των non-doms που ήδη υπάρχουν στο νησί, συμβάλλοντας στον μέγιστο βαθμό με τις επενδύσεις τους στην ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας, με την διατήρηση και επέκτασή του με επιβολή ετήσιου τέλους, η Κύπρος θα εξακολουθήσει να είναι σε θέση να προσελκύει προς εγκατάσταση στο νησί άτομα υψηλών εισοδημάτων και υψηλών περιουσιακών στοιχείων, με πολλαπλά αυτονόητα οφέλη για την οικονομία της χώρας και το στάτους της ως επενδυτικός προορισμός.
- Διαβάστε εδώ: Ο προτεινόμενος φορολογικός μετασχηματισμός και ο πυρήνας της μεταρρύθμισης που δεν πρέπει να αλλάξει
Άρχισαν οι ηχηρές αποχωρήσεις
Ενδεικτικό των νέων μεγάλων ευκαιριών που προκύπτουν για την Κύπρο από την κατάργηση του non-dom φορολογικού καθεστώτος του Ηνωμένου Βασιλείου, είναι το γεγονός ότι το Η.Β. ξεκίνησε ήδη να καταγράφει τις πρώτες…εκροές εύπορων «non-domiciled residents-non-doms» ατόμων.
Μάλιστα, το κύμα αποχωρήσεων δεν αφορά μόνο πρόσωπα, αλλά και επιχειρήσεις, οικογενειακά γραφεία και επενδύσεις, που μεταφέρονται σε πιο φιλόξενες δικαιοδοσίες, όπως η Ελβετία, η Ιταλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Ανάμεσά στα άτομα που έχουν φύγει ή σκέφτονται να φύγουν από το Η.Β. εξαιτίας των αλλαγών, οι οποίες τέθηκαν σε ισχύ στις 6 Απριλίου, περιλαμβάνεται και ο δισεκατομμυριούχος του χάλυβα Lakshmi Mittal, ο οποίος, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η «FT», έχει ήδη αποχωρήσει ή εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο αποχώρησης από τη χώρα.
Την ίδια ώρα, αξίζει να σημειωθεί, παρατηρείται και κύμα παραιτήσεων πλουσίων από τις λέσχες υψηλού κύρους του Λονδίνου, προκειμένου να αποτρέψουν την Υπηρεσία Φορολογίας και Τελωνείων (HMRC) από το να θεωρήσει ότι εξακολουθούν να έχουν τη φορολογική κατοικία τους στη χώρα, και επομένως να υποχρεωθούν να πληρώσουν φόρους.
H έξοδος Nassef Sawiris
Στις πιο ηχηρές αποχωρήσεις από τη Βρετανία περιλαμβάνεται και ο Nassef Sawiris, ο πλουσιότερος άνθρωπος της Αιγύπτου και συνιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας Aston Villa, ο οποίος μετακίνησε πρόσφατα την φορολογική του κατοικία από το Λονδίνο στην Ιταλία και στο Άμπου Ντάμπι, στο οποίο και έχει μεταφέρει περισσότερους από 40 υπαλλήλους.
Σημειώνεται ότι Nassef Sawiris είναι αδερφός του Naguib Sawiris, μεγαλοεπενδυτή στο με προστιθέμενη αξία στην κυπριακή οικονομία έργο της Μαρίνας Αγίας Νάπας(σ.σ. του Δ.Σ. της οποίας είναι πρόεδρος), το οποίο υλοποιήθηκε και εγκαινιάστηκε τον Ιούνιο του 2022 μέσα από την συνένωση δυνάμεων με τον όμιλο Caramondani.
«Τα άτομα με υψηλή καθαρή αξία ή οι πλούσιοι επιχειρηματίες έχουν επιλογές. Πρέπει να τους αντιμετωπίζει σαν να είναι οι καλύτεροι πελάτες της», τόνισε σε συνέντευξη του στους «FT» o Nassef Sawiris, αναφερόμενος στην υπουργό Οικονομικών της Βρετανίας, Ρέιτσελ Ριβς.
Ο Sawiris, ο οποίος ύστερα από 15 χρόνια διαμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο αποφάσισε να μετακομίσει στο εξωτερικό, επιβεβαίωσε επίσης ότι οι αλλαγές στον φόρο κληρονομιάς συνέβαλαν στην απόφασή του να εγκαταλείψει τη φορολογική του κατοικία στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση κατάργησε τη χρήση υπεράκτιων καταπιστευμάτων (offshore trusts) για την αποφυγή του βρετανικού φόρου κληρονομιάς, που ανέρχεται στο 40% και όσοι αποφασίσουν να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο ενδέχεται να δουν το σύνολο της παγκόσμιας περιουσίας τους να υπόκειται σε βρετανικό φόρο κληρονομιάς 40%.
Αυτή η αλλαγή, προειδοποίησε ο Sawiris, σημαίνει ότι οι πλούσιοι «ρισκάρουν τη μισή καθαρή τους περιουσία» αν πεθάνουν ενόσω βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το Forbes, η καθαρή περιουσία του Nassef Sawiris εκτιμάται στα 9 δισ. δολάρια.
Ο Sawiris μετέφερε πέρυσι τη φορολογική έδρα του οικογενειακού του επενδυτικού γραφείου, NNS Group, από το Λουξεμβούργο στο Άμπου Ντάμπι, όπου έχει χτίσει στενές σχέσεις με την ηγεσία του Εμιράτου και έχει γίνει ένας από τους ελάχιστους ξένους που έχουν λάβει την υπηκοότητα.
Μέσω του NNS, ο Sawiris διαχειρίζεται τις συμμετοχές του στην εταιρεία λιπασμάτων OCI, στον όμιλο αθλητικής ένδυσης Adidas (στο διοικητικό συμβούλιο του οποίου συμμετέχει), στην Aston Villa, καθώς και σε άλλες επενδύσεις.
Τα πλεονεκτήματα του κυπριακού καθεστώτος
Αξίζει να σημειωθεί πως την Κύπρο ως κορυφαίο επενδυτικό προορισμό και ως ιδανική επιλογή για non-doms και για high net worth individuals(HNWIs) άτομα απ' όλο τον κόσμο, όπως και για τις οικογένειές τους, είχε αναδείξει συνέδριο που διοργάνωσε τον περασμένο Δεκέμβριο στο Λονδίνο η IMH σε συνεργασία με τον Invest Cyprus με θέμα «Non Doms: The Cyprus Private Client Offering Gathering 2024».
Στο πλαίσιο του συνεδρίου, το οποίο πραγματοποιήθηκε ακριβώς στον απόηχο της απόφασης της βρετανικής κυβέρνησης να καταργήσει από τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους το φορολογικό καθεστώς non-dom που επί σειρά ετών εφάρμοζε το Ηνωμένο Βασίλειο, αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για παρουσίαση του φορολογικού καθεστώτος non-dom που διαθέτει η Κύπρος και των πολλών πλεονεκτημάτων του, όπως-παράλληλα-και γενικότερα των πλεονεκτημάτων της χώρας μας ως ιδανικής επιλογής για να ζει, να εργάζεται και να δραστηριοποιείται κανείς επιχειρηματικά.
Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές που προκύπτουν για την Κύπρο από την κατάργηση του καθεστώτος non-dom του Ηνωμένου Βασιλείου, ο CEO του Invest Cyprus Μάριος Ταννούσης, μιλώντας στο InBusinessNews, είχε υποδείξει ότι θα δημιουργηθούν ευκαιρίες, από επενδυτές οι οποίοι θα θελήσουν να αλλάξουν δικαιοδοσία και να αποχωρήσουν από το Λονδίνο, σημειώνοντας παράλληλα ότι, ήδη, αρκετοί εξ αυτών γνωρίζουν για το καθεστώτος non-dom της Κύπρου.
Αναφερόμενος στα οφέλη που θα έχει η χώρα, εάν αποσπάσει έστω και κάποιο μικρό κομμάτι από τους non-doms του Ηνωμένου Βασιλείου, ο κ. Ταννούσης είχε εξηγήσει ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα έχουμε επενδυτές οι οποίοι θα περνούν χρόνο στην Κύπρο, θα επενδύουν στη χώρα μας και με τον τρόπο αυτό θα προκληθούν αλυσιδωτά οφέλη.
- Διαβάστε εδώ: Μάριος Ταννούσης: Αλυσιδωτά οφέλη από την προσέλκυση non-doms του Η.Β.-Ελκυστικό το σχέδιο της Κύπρου
Εξάλλου, την εκτίμηση ότι για όσους επιλέξουν να φύγουν από το Ηνωμένο Βασίλειο έπειτα από την κατάργηση του καθεστώτος non-dom, η Κύπρος αποτελεί επιλογή, καθώς διαθέτει ένα πολύ ανταγωνιστικό καθεστώς non-dom, είχε εκφράσει το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου-GMS Country Leader KPMG Κύπρου-, Κώστας Μαρκίδης.
Μάλιστα, εξηγώντας τους λόγους, ο κ. Μαρκίδης είχε εκτιμήσει πως η χώρα μας σίγουρα θα βρίσκεται στον κατάλογο των πιθανών δικαιοδοσιών για μετεγκατάσταση.
- Διαβάστε εδώ: Κώστας Μαρκίδης: Επιλογή για τους non-doms του Ηνωμένου Βασιλείου η Κύπρος, ανταγωνιστικό το καθεστώς της
Πεπεισμένος ότι η Κύπρος μπορεί να επωφεληθεί από την κατάργηση του καθεστώτος non-dom στο Ηνωμένο Βασίλειο είχε εμφανιστεί και ο Tax Advisory, Head of UK & India Market και Partner στη PwC Κύπρου, Μάριος Ανδρέου.
Όπως είχε εξηγήσει, η Κύπρος διαθέτει ένα πάρα πολύ καλό οικοσύστημα και τους δικούς της non-doms οι οποίοι βοηθούν πάρα πολύ την οικονομία, με τις επενδύσεις τους. Για να συμπληρώσει ότι χώρα πρέπει να επικοινωνήσουμε τα πλεονεκτήματα μας, όπως είναι η γεωγραφική μας θέση, η συμμετοχή μας στην Ε.Ε. και κάποια φορολογικά ωφελήματα που παρέχονται στους non-doms.
Όπως εν κατακελίδι διαφαίνεται από τα πρώτα δείγματα γραφής στην επόμενη μέρα της κατάργησης του non-dom καθεστώτος από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ευκαιρίες που από την εξέλιξη αυτή δημιουργούνται για την χώρα μας δεν εμπίπτουν πλέον στην σφαίρα της θεωρίας και των εκτιμήσεων, αλλά βρίσκονται μπροστά μας και είναι πια χειροπιαστές.
Το ζητούμενο είναι η αξιοποίησή τους από τους καθ’ ύλην αρμόδιούς φορείς, η περαιτέρω ανάδειξη της Κύπρου ως ιδανικού προορισμού για non-doms, προκειμένου να την επιλέξουν. Άλλωστε, τα οφέλη από την τοποθέτηση του νησιού μας στο επίκεντρο των προτιμήσεων τους, δεν είναι απλώς θεωρητικά προβλέψιμα, είναι αυτονόητα και δεδομένα.