Powered by

Μάριος Ανδρέου: Πώς και γιατί μπορεί να επωφεληθεί από την κατάργηση του non-dom του Η.Β. η Κύπρος

H Κύπρος μπορεί να επωφεληθεί από την πρόθεση κατάργησης του καθεστώτος non-dom στο Ηνωμένο Βασίλειο από τον ερχόμενο Απρίλιο, είναι η άποψη που κατέθεσε στο InBusinessNews ο Μάριος Ανδρέου, Tax Advisory, Head of UK & India Market και Partner στη PwC Cyprus, ο οποίος σημειώνει ότι αυτό που απομένει να δούμε είναι τα μέτρα που θα ανακοινωθούν από το Η.Β. και το πόσο θα επωφεληθεί η Κύπρος από την κατάσταση που θα διαμορφωθεί.

Πάντως, βάσει δηλώσεων που έγιναν, το καθεστώς nom-dom θα αντικατασταθεί, ουσιαστικά, με κάποια νέα μέτρα τα οποία θα είναι ανταγωνιστικά διεθνώς.

Οι υπολογισμοί των Βρετανών

Αναφερόμενος σε υπολογισμούς της βρετανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με τους οποίους από τους 74.000 non-doms του Ηνωμένου Βασιλείου ίσως να αποχωρήσουν οι περίπου 1.200 με 1.400 λόγω της νέας κυβερνητικής πολιτικής, ο Μάριος Ανδρέου εξήγησε ότι εκ πρώτης ο αριθμός μπορεί να φαίνεται μικρός και να μην είναι αυτός που περίμεναν ορισμένοι, αλλά για την οικονομία της Κύπρου ο αριθμός μπορεί να είναι ικανοποιητικός-ανάλογα με το ποιοι θα είναι οι non-doms που θα προσελκύσουμε και εάν θα μεταφέρουν τις επιχειρήσεις τους στην Κύπρο.

«Δεν έχουμε στοιχεία για τον τρόπο υπολογισμού αυτών των αριθμών και για το πώς επηρεάζεται ο κάθε non-dom», σημείωσε ο κ. Ανδρέου, ο οποίος θεωρεί ότι θα είναι διαφορετικός ο βαθμός με τον οποίο θα επηρεαστεί ο καθένας.

Συγκεκριμένα, για τους υφιστάμενους non-doms βλέπει ότι μια μερίδα δεν θα επηρεαστεί, μια δεύτερη θα επηρεαστεί, αλλά όχι σε μεγάλο βαθμό, και κάποιοι άλλοι θα επηρεαστούν περισσότερο, αλλά από αυτούς δεν θα αποχωρήσουν όλοι από το Λονδίνο. «Θα σταθμίσουν τα δεδομένα τους και θα αποφασίσουν αναλόγως», επισήμανε.

Προσφέρει πολλά παραπάνω τo Λονδίνο

To Λονδίνο και το Ηνωμένο Βασίλειο προσφέρουν πολλά παραπάνω από ένα φορολογικό σύστημα, άρα ο βαθμός με τον οποίο θα επηρεαστεί ο κάθε non-dom αφορά ένα ευρύτερο πεδίο και όχι μόνο το φορολογικό, εξήγησε.

«Πιθανόν κάποιοι καινούργιοι non-doms οι οποίοι θα ενδιαφέρονταν για το καθεστώς του Η.Β. να σκεφτούν ξανά τις επιλογές τους και να επιλέξουν κάποια πιο συμφέρουσα επιλογή», πρόσθεσε.

Γιατί η Κύπρος

Η Κύπρος διαθέτει ένα πάρα πολύ καλό οικοσύστημα, έχουμε τους δικούς μας non-doms οι οποίοι βοηθούν πάρα πολύ την οικονομία, με τις επενδύσεις τους, ανέφερε περαιτέρω ο κ. Ανδρέου ο οποίος συμπλήρωσε ότι ως χώρα πρέπει να επικοινωνήσουμε τα πλεονεκτήματα μας, όπως είναι η γεωγραφική μας θέση, η συμμετοχή μας στην Ε.Ε. και κάποια φορολογικά ωφελήματα που παρέχονται στους non-doms.

Παρά ταύτα, υπογράμμισε ότι νομοθεσίες για non-doms υπάρχουν και σε άλλες χώρες, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ελβετία και σημείωσε ότι υπάρχουν πολλοί προορισμοί για high net worth individuals (HNWI) και τις επιχειρήσεις τους και ότι δεν είναι μόνο τα φορολογικά ωφελήματα που παίζουν ρόλο σε τέτοιες περιπτώσεις, αλλά και τα όσα μπορεί να τους προσφέρει γενικότερα η κάθε χώρα.

Το συνέδριο της IMH σε συνεργασία με τον Invest Cyprus στο Λονδίνο

Σημειώνεται πως η IMH σε συνεργασία με τον Invest Cyprus διοργανώνει στις 4 Δεκεμβρίου στο Λονδίνο το συνέδριο «Non Doms: Τhe Cyprus Private Client Offering Gathering 2024» με βασικό αντικείμενο «Cyprus: A destination of choice for High Net Worth Individuals(HNWIs), their families, companies and employees».

Σκοπός του συνεδρίου είναι να αναδείξει, ως ένα από τα ελάχιστα μέρη στον κόσμο και κυρίως στην Ε.Ε., που προσφέρει ένα πλήρες φάσμα ποιοτικών υπηρεσιών για την κάλυψη των αναγκών των ιδιωτών πελατών, το μεγάλο φάσμα πλεονεκτημάτων, τόσο οικονομικών όσο και μη οικονομικών, που είναι διαθέσιμο στην Κύπρο για εύπορους και πλούσιους ιδιώτες, τις οικογένειες, τις επιχειρήσεις και τους υπαλλήλους τους.

Ειδικότερα, το συνέδριο «Non Doms: The Cyprus Private Client Offering Gathering 2024» έχει ως στόχο να παρουσιάσει όλα τα οφέλη και τα πλεονεκτήματα της Κύπρου που αφορούν τους ιδιώτες πελάτες, από τη φορολογία και τη διατήρηση του πλούτου, τη διαβίωση και την εργασία στην Κύπρο, μέχρι τη δημιουργία επιχειρηματικής παρουσίας στο νησί.

Διαβάστε περισσότερα και ενημερωθείτε για το συνέδριο ΕΔΩ

Δειτε Επισης

Μάκης Κεραυνός: Κλίμα εμπιστοσύνης και σταθερότητας για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην οικονομία
Τέσσερις βαθμίδες εντός επενδυτικής περιοχής από Fitch και από Moody’s η Κυπριακή Δημοκρατία
Πού στήριξε την νέα αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας ο Fitch-Οι τρεις σημαντικότεροι λόγοι
Στην βαθμίδα Α και από τους Fitch... Συνέχεια στο ντόμινο αναβαθμίσεων της κυπριακής οικονομίας
Διορθωτικές κινήσεις στον κρατικό προϋπολογισμό-Οι 28 τροποποιήσεις που κατέθεσε η Κυβέρνηση
Γιώργος Παπαναστασίου: Crash test για το e-kalathi η περίοδος πιλοτικής εφαρμογής…«Είναι ένας φιλικός αγώνας»
Στέλιος Γαβριήλ: Άδικο βαρύ τίμημα με ζημιά έως €50 εκατ. αν πληρώσουν τις καθυστερήσεις οι εργολάβοι
Έριξε δίκτυα στα προβλήματα των επαγγελματιών ψαράδων η Παναγιώτου-«Προσπαθούμε να τους βοηθήσουμε εμπράκτως»
Μάκης Κεραυνός: Νέο φορολογικό σύστημα ενθαρρυντικό προς το επιχειρείν-Προχωρούμε αποφασιστικά
Άνοδος την Παρασκευή στο Χρηματιστήριο και εβδομαδιαία κέρδη