Άρης Αθανασιάδης: Σε... θάλασσα αβεβαιότητας η ναυτιλιακή βιομηχανία-Οι νέοι δασμοί και η εφοδιαστική αλυσίδα
InBusinessNews 06:35 - 10 Απριλίου 2025

Υπό πίεση βρίσκεται για ακόμα μια φορά η παγκόσμια ναυτιλία μετά τον τελευταίο γύρο των αμερικανικών δασμών και την εφαρμογή ανάλογων πολιτικών από βασικούς εμπορικούς εταίρους, επισημαίνει ο CFO της Island Oil Holdings, Άρης Αθανασιάδης, τονίζοντας ότι οι νέοι δασμοί δεν αποτελούν μόνο εμπορική πολιτική, αλλά καταλύτη για αλλαγές με διάρκεια στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.
- Διαβάστε εδώ: Αναδίπλωση Τραμπ με πάγωμα 90 ημερών στους δασμούς και ενιαίο συντελεστή 10%-Φουλ επίθεση κατά Κίνας με 125%
- Διαβάστε εδώ: Τα πρώτα εμπορικά αντίμετρα της Ε.Ε. κατά των ΗΠΑ... Δασμοί συνολικής αξίας 22,1 δισ. ευρώ σε αμερικανικά προϊόντα
- Διαβάστε εδώ: Μαζικοί ανταποδοτικοί δασμοί ύψους 84% σε αμερικανικά προϊόντα από την Κίνα-«Δεν θα δεχθούμε τον εκβιασμό των ΗΠΑ»
Μιλώντας στο CBN για τις πρόσφατες εξελίξεις και τις επιπτώσεις στη διεθνή ναυτιλία εξηγεί ότι, καθώς οι πολιτικοί ηγέτες ακολουθούν ατζέντες προστατευτισμού και οικονομική μόχλευση, η ναυτιλιακή βιομηχανία βρίσκεται σε μια θάλασσα αβεβαιότητας, με επιπτώσεις που υπερβαίνουν τα στατιστικά στοιχεία του εμπορίου.
Σύμφωνα με τον κ. Αθανασιάδη, οι δασμοί καταστέλλουν τη ζήτηση για εισαγόμενα αγαθά καθιστώντας τα πιο ακριβά.
«Για τις ναυτιλιακές εταιρείες, τους μεταφορείς εμπορευμάτων, τους λιμένες και τους προμηθευτές καυσίμων, αυτό μεταφράζεται σε λιγότερες αποστολές, αναταραχές στις εμπορικές ροές και αυξημένο λειτουργικό κίνδυνο. Αλλά πέρα από τον άμεσο αντίκτυπο στους όγκους φορτίου, πρόκειται για μία πιο περίπλοκη αναδιαμόρφωση των παγκόσμιων δικτύων της εφοδιαστικής αλυσίδας», τονίζει σχετικά.
- Διαβάστε εδώ: Αλ. Ιωσηφίδης: Ο αντίκτυπος των δασμών Τραμπ στη ναυτιλία και ο κίνδυνος διατάραξης της ροής του εμπορίου
- Διαβάστε εδώ: Sunil Kapoor: Η αβεβαιότητα λόγω δασμών, οι ευκαιρίες για τη ναυτιλιακή βιομηχανία και η ανάγκη για διαφοροποίηση
Εμπορικά μοτίβα σε ροή
Επισημαίνει επίσης ότι ένα από τα βασικά επακόλουθα του νέου δασμολογικού καθεστώτος είναι οι αλλαγές στο δίκτυο προμηθευτών.
«Οι εισαγωγείς των ΗΠΑ στρέφονται ήδη από την Κίνα σε χώρες όπως το Βιετνάμ, η Ινδία και το Μεξικό για να μειώσουν την έκθεσή τους στους δασμούς. Καθώς οι εφοδιαστικές αλυσίδες προσαρμόζονται, οι ναυτιλιακές διαδρομές θα ακολουθήσουν το παράδειγμά τους, με αποτέλεσμα να προκύψουν σημαντικές επιπτώσεις στις εμπορικές λωρίδες Ανατολής-Δύσης», αναφέρει ο Άρης Αθανασιάδης.
«Για παράδειγμα, ο διηπειρωτικός διάδρομος μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με συρρίκνωση του όγκου, ενώ οι λωρίδες εντός της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής αποκτούν αυξημένη στρατηγική σημασία», εξηγεί.
Η αναπροσαρμογή αυτή επηρεάζει επίσης τη δραστηριότητα των λιμανιών, με τον CFO της Island Oil Holdings να υπογραμμίζει ότι τα μεγάλα λιμάνια εμπορευματοκιβωτίων στις ΗΠΑ και την Κίνα θα μπορούσαν να βρεθούν αντιμέτωπα με φθίνουσα πορεία, ενώ τα δευτερεύοντα λιμάνια στη Νοτιοανατολική Ασία ενδέχεται να αντιμετωπίσουν πίεση όσον αφορά τη χωρητικότητα.
Τέτοιες αλλαγές φαίνεται να απαιτούν ταχεία προσαρμογή στη λειτουργία των τερματικών σταθμών, στις υποδομές και στις τελωνειακές διαδικασίες.
Η μεταβλητότητα των ναύλων
Ευμετάβλητοι αναμένεται να παραμείνουν οι ναύλοι, σύμφωνα με τον κ. Αθανασιάδη, καθώς λόγω μειωμένης ζήτησης στις παραδοσιακές εμπορικές διαδρομές, οι μεταφορείς ενδέχεται να αντιμετωπίσουν πτωτικές πιέσεις στις άμεσες τιμές, ιδίως για τα εμπορευματοκιβώτια, τα οποία συχνά βρίσκονται στο στόχαστρο των δασμών.
Προς απάντηση, οι μεταφορείς είναι πιθανό να εφαρμόσουν κενά πλωτά δρομολόγια, να μειώσουν τη διαθέσιμη χωρητικότητα ή ακόμη και να αναδιαρθρώσουν τις υπηρεσίες.
Την ώρα που αυτό μπορεί να σταθεροποιήσει την τιμολογιακή πολιτική, κινδυνεύει ταυτόχρονα να υπονομεύσει περαιτέρω την αξιοπιστία των χρονοδιαγραμμάτων στις διαδρομές, τα οποία έχουν ήδη υποστεί πλήγμα από τις αναταράξεις που δημιουργήθηκαν μετά την πανδημία.
«Ταυτόχρονα, οι ανισορροπίες στα εμπορευματοκιβώτια θα μπορούσαν να γίνουν πιο έντονες. Οι αλλαγές στις εμπορικές ροές μπορούν να οδηγήσουν σε πληθώρα κενών εμπορευματοκιβωτίων σε περιοχές με μειωμένες εξαγωγές, ενώ οι ταχέως αναπτυσσόμενες αγορές ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ελλείψεις, προσθέτει ακόμα, σημειώνοντας ότι το κόστος επανατοποθέτησης των εμπορευματοκιβωτίων και η απαιτούμενη προσπάθεια στα logistics πιθανότατα θα ενταθεί, επηρεάζοντας τόσο τη δομή του κόστους όσο και τα χρονοδιαγράμματα εξυπηρέτησης..
Επιπτώσεις στην ανεφοδιασμό και τις εκπομπές
Άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις στον τομέα του ανεφοδιασμού αναμένει ο CFO της Island Oil Holdings, επισημαίνοντας ότι, καθώς τα ναυτιλιακά πρότυπα διαφοροποιούνται, η ζήτηση καυσίμων θα ακολουθήσει ανάλογη πορεία.
«Οι κόμβοι ανεφοδιασμού που κάποτε ευδοκιμούσαν σε εμπορικές οδούς μεγάλου όγκου ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωποι με μειωμένη ζήτηση, ενώ οι αναδυόμενοι λιμένες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προκλήσεις όσον αφορά την κλιμάκωση της υποδομής εφοδιασμού καυσίμων.
Επιπλέον, οι μεγαλύτερες εμπορικές διαδρομές όπου οι προμηθευτές απομακρύνονται από τους τιμολογημένους εταίρους μπορούν να αυξήσουν τη διάρκεια του ταξιδιού, αυξάνοντας την κατανάλωση καυσίμων», σημειώνει σχετικά.
Ο κ. Αθανασιάδης επισημαίνει επίσης ότι η αύξηση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τις παγκόσμιες προσπάθειες απαλλαγής από τις εκπομπές άνθρακα.
«Η ναυτιλιακή βιομηχανία, υπό την πίεση να επιτύχει τους στόχους εκπομπών και να αναπτύξει εναλλακτικές λύσεις για τα πράσινα καύσιμα, ενδέχεται να ανατρέψει τους σχεδιασμούς της, καθώς στο επίκεντρο της προσοχής βρίσκεται πλέον ο έλεγχος του κόστους εν μέσω πιέσεων στα έσοδα που προκαλούνται από τους δασμούς», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι οι πράσινες επενδύσεις, όπως τα πλοία με διπλό καύσιμο και οι υποδομές για εναλλακτικά καύσιμα, μπορούν να αναβληθούν εάν τα περιθώρια στενέψουν.
Ανάγκη για στρατηγική ευελιξία
«Το ευρύτερο μάθημα για τη ναυτιλιακή βιομηχανία είναι η ανάγκη για ευελιξία. Οι εταιρείες πρέπει να είναι έτοιμες να ανακατανείμουν assets, να αναθεωρήσουν τις στρατηγικές ανάπτυξης και να ενισχύσουν τις δυνατότητες δεδομένων σε πραγματικό χρόνο για να προβλέψουν τις εμπορικές αλλαγές», επισημαίνει ο Άρης Αθανασιάδης.
«Σε έναν κόσμο όπου η πολιτική και η οικονομία διασταυρώνονται επιθετικά, η παγκόσμια ναυτιλία δεν μπορεί πλέον να βασίζεται στις υποθέσεις του ελεύθερου εμπορίου.
Οι νέοι δασμοί δεν αποτελούν μόνο εμπορική πολιτική, αλλά καταλύτη για διαρκείς αλλαγές στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, με τους νικητές και τους ηττημένους να αναδύονται όχι μόνο από τις δομές κόστους, αλλά από την προσαρμοστικότητα και την προνοητικότητα», σημειώνει καταληκτικά ο CFO της Island Oil Holdings.