powered by

Η συμβολή των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στη προσέλκυση ΑΞΕ και στην ανάπτυξη της οικονομίας

Την συμβολή των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων και κατ’ επέκταση στην οικονομική ανάπτυξη, ανέδειξε συζήτηση πάνελ στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου υπό τον τίτλο «Unlocking Investment Through PPP», που πραγματοποιείται στη Λευκωσία.

Στην συζήτηση πάνε υπό τον τίτλο «Γιατί οι ΑΞΕ είναι σημαντικές για την οικονομική ανάπτυξη και πώς μπορούν οι ΣΔΙΤ να συμβάλουν σε αυτήν;», συμμετείχαν ο Edward Farquharson, Senior Adviser στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), ο Thibaut Mourgues, Managing Partner, Camden Advisory, Co-Founder, Head of Editorial Board, Head of AI & Technology chapter, World Association of PPP Units & Professionals (WAPPP) και ο Emmanuel Noutary, General Manager, ANIMA.

Οι ειδικοί, κατά την συζήτησή τους, εξέτασαν ολόκληρο το φάσμα των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, από τη χρηματοδότηση έως τον τρόπο με τον οποίο η τεχνητή νοημοσύνη (AI) μπορεί να καταστήσει τις ΣΔΙΤ πιο αποτελεσματικές.

Συντονιστής ήταν ο José Henrique Vieira Martins, Chief Expert στην Παγκόσμια Ένωση Φορέων Προώθησης Επενδύσεων (WAIPA).

Ξεκινώντας τη συζήτηση, ο κ. Martins ρώτησε τον Edward Farquharson της ΕΤΕπ σχετικά με το πώς οι ΣΔΙΤ μπορούν να συμβάλουν στις άμεσες ξένες επενδύσεις (ΑΞΕ). Εκείνος απάντησε:

«Οι άμεσες ξένες επενδύσεις είναι ένα σημαντικό αποτέλεσμα των ΣΔΙΤ. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε γιατί κάνουμε ΣΔΙΤ. Στόχος δεν είναι μόνο να προσελκύσουμε ΑΞΕ, αλλά να οικοδομήσουμε ένα βιώσιμο και ανθεκτικό στο μέλλον οικοσύστημα», εξήγησε σχετικά.

Οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα προσελκύουν επίσης ένα σημαντικό ποσό χρέους, επεσήμανε. «Αλλά επειδή οι ΣΔΙΤ είναι από τη φύση τους μακροχρόνιες συνεργασίες, συμβάλλουν σε μια άλλη σημαντική πτυχή της αξίας των ΑΞΕ. Δηλαδή είναι μακροπρόθεσμες και θα παραμείνουν τουλάχιστον για τον χρόνο παραχώρησης, 20-30 χρόνια. Έτσι, οι ΣΔΙΤ δεν αυξάνουν μόνο τις ΑΞΕ, αλλά και την ποιότητα των ΑΞΕ», τόνισε ο Edward Farquharson.

«Και η ΕΤΕπ είναι εδώ για να παράσχει υποστήριξη. Είμαστε πίσω στη χρηματοδότηση έργων. Έχουμε διαθέσει πάνω από €55 δισ. για τη στήριξη των ΣΔΙΤ σε όλη την Ευρώπη Παρέχουμε επίσης συμβουλές στο δημόσιο για την προώθηση έργων ΣΔΙΤ», πρόσθεσε ο Senior Adviser στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

«Χρησιμοποιήσαμε τη χρηματοδότηση του InvestEU για την πληρωμή εξωτερικών συμβούλων και ειδικών και διαθέτουμε στις δημόσιες αρχές για να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη έργων», ανέφερε.

Από την πλευρά του, ο Emmanuel Noutary της ANIMA ρωτήθηκε σχετικά με τα οφέλη από τη δημιουργία ΣΔΙΤ.

«Μετά το Covid, έχουμε μια δυναμική, όπου ο δημόσιος τομέας είναι σε καλή θέση να διαπραγματευτεί με τους επενδυτές. Η κρατική στήριξη έσωσε την οικονομία όπου αυτό ήταν εφικτό, οπότε νομίζω ότι είναι μια καλή δυναμική που υπάρχει μεταξύ των επενδυτών και της κυβέρνησης», είπε, και πρόσθεσε:

«Αυτές οι σχέσεις μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση της εικόνας και της ελκυστικότητας της χώρας».

Όπως είπε, ολόκληρο το οικοσύστημα αποτελεί μέρος της διαπραγμάτευσης με τον επενδυτή. «Η πρόκληση για να ευχαριστήσουμε τον πενδυτή, είναι να συντονίσουμε αυτόν τον διάλογο, να τον οργανώσουμε για τον επενδυτή», εξήγησε ο Noutary.

«Κοιτάξτε τι κάνουν οι ανταγωνιστές και προσπαθήστε να μιμηθείτε ή να είστε καλύτεροι από τους γείτονες», υπογράμμισε ο General Manager της ANIMA.

Στο ίδιο πάνελ, ο Thibaut Mourgues μίλησε για το πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να επιταχύνει τις ΣΔΙΤ. Είπε ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει με πολλούς τρόπους με την ανάλυση δεδομένων των δεικτών της αγοράς, ή ακόμη και σε τομείς, όπως η αξιολόγηση των συναισθημάτων των ενδιαφερομένων μερών, ή πώς αντιδρά ο πληθυσμός σε ένα έργο.

Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μελέτη σκοπιμότητας ενός έργου. «Δεν πρέπει να συμβιβάζεστε με την ποιότητα της μελέτης και η ΤΝ μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο και εδώ. Όπως η ανάλυση κινδύνου, η ΤΝ έχει τη δυνατότητα να αναλύει εκατομμύρια δεδομένα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα», επεσήμανε, μεταξύ άλλων.

Το συνέδριο, διοργανώνεται από τον Invest Cyprus, την Παγκόσμια Ένωση Φορέων Προώθησης Επενδύσεων (WAIPA) και την Παγκόσμια Ένωση Μονάδων PPP και Επαγγελματιών PPP (WAPPP) και τελεί υπό την αιγίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Θεματικές και ομιλητές

Το συνέδριο «Unlocking Investment Through PPPs» θα καλύψει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, με τη συμμετοχή κορυφαίων ειδικών από όλο τον κόσμο.

Μερικές από τις βασικές ενότητες περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Η σημασία των PPPs και των FDI για την οικονομική ανάπτυξη: Πώς οι συμπράξεις μπορούν να επιταχύνουν την οικονομική πρόοδο και να ενισχύσουν τη βιωσιμότητα των δημόσιων έργων.
  • Νομικά και ρυθμιστικά πλαίσια για τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα: Ανάλυση των πολιτικών και διαδικασιών που απαιτούνται για επιτυχή εφαρμογή των PPPs.
  • Βέλτιστες πρακτικές και επιτυχημένα παραδείγματα από άλλες χώρες: Case studies από χώρες που έχουν εφαρμόσει επιτυχημένα PPPs και τι μπορεί να μάθει η Κύπρος από αυτές.
  • Προκλήσεις και στρατηγικές υλοποίησης: Συζήτηση για τα βασικά εμπόδια και τις λύσεις για την αποτελεσματική υλοποίηση έργων PPP.
  • Δικτύωση με διεθνείς επενδυτές και φορείς χρηματοδότησης: Ευκαιρίες για συναντήσεις και συνεργασίες με σημαντικούς παίκτες στον τομέα των επενδύσεων.

Ειδικό εργαστήριο για ανάπτυξη ελκυστικών επενδυτικών έργων

Μία από τις σημαντικότερες καινοτομίες του συνεδρίου, είναι το ειδικό εργαστήριο που θα πραγματοποιηθεί για την προετοιμασία και προώθηση ελκυστικών επενδυτικών έργων.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να συνεργαστούν με κορυφαίους συμβούλους, να αναπτύξουν στρατηγικές προώθησης και να διασφαλίσουν ότι τα έργα τους μπορούν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των διεθνών επενδυτών.

Δειτε Επισης

Ξεκαθαρίζει το σκηνικό η Διοίκηση του ΑΠΟΕΛ-«Συζητήσεις με Αλέξη Ανδρέου για να ηγηθεί νέου σχήματος»
Στέλλα Βιολάρη: Πολυδιάστατο το μέλλον της διαφήμισης στην Κύπρο, future-proof αυτό της Hub&Spoke
Χωρίς επιστροφή η αλλαγή σκυτάλης στο ΑΠΟΕΛ-Το όνομα για πρόεδρος και ποιος προορίζεται για γενικός διευθυντής
Μαρίνα Χατζημανώλη: Σταθερή προσήλωση της Κυβέρνησης στην περαιτέρω ανάπτυξη του ναυτιλιακού κλάδου
Συμβούλιο «ΦΩΝΗ: Παρουσίασε το έργο και την αποστολή του σε φοιτήτριες και φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου
Στην πλατφόρμα Jinius της Τράπεζας Κύπρου ο Δήμος Λευκωσίας-Υιοθετεί την ηλεκτρονική τιμολόγηση
Σημαντική ετήσια αύξηση 4,3% στην βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο-Έφθασε στις 103,9 μονάδες ο Δείκτης
Καθιερώνεται ο θεσμός... Προκήρυξη 2ου Βραβείου Ισότητας Φύλων στην Κυπριακή Ναυτιλία 2025
Η κουλτούρα σεβασμού στην φροντίδα μητρότητας και τα βασικά συμπεράσματα του τελικού συνεδρίου του έργου RESPECT
Συνεργασία για προώθηση των εναλλακτικών μεθόδων επίλυσης των διαφορών στην Κύπρο