Απλοποίηση «πράσινων» κανόνων που αφορούν τις επιχειρήσεις για ανταγωνιστικότητα προτείνει η Κομισιόν

Πρόταση για απλοποίηση κανονισμών που αφορούν τις επιχειρήσεις και την πράσινη μετάβαση, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την ενθάρρυνση επενδύσεων, μέσω ενός πολυνομοσχεδίου το οποίο αγγίζει πολλαπλούς τομείς και νομοθεσίες, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Τετάρτη, υποσχόμενη πως οι αλλαγές θα επιφέρουν εξοικονομήσεις μέχρι και 6 δισ. ευρώ διοικητικού κόστους.

Σε ανακοίνωσή της η Κομισιόν κάνει λόγο για μείωση του διοικητικού φόρτου κατά τουλάχιστον 25%, και τουλάχιστον κατά 35% για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέχρι το τέλος της τρέχουσας θητείας.

Τα μέτρα, γνωστά ως πακέτα «Omnibus» 1 και 2, αφορούν απλοποιήσεις στις υποχρεώσεις των εταιρειών για υποβολή εκθέσεων για τη βιώσιμη χρηματοδότηση, στους κανόνες για τη δέουσα επιμέλεια των εταιρειών για τη βιωσιμότητα, του ορισμού του τι η ΕΕ θεωρεί πράσινη επένδυση για σκοπούς χρηματοδότησης (Taxonomy), του μηχανισμού συνοριακής προσαρμογής άνθρακα και των ευρωπαϊκών επενδυτικών προγραμμάτων.

«Η μείωση των άσκοπα πολύπλοκων κανόνων της ΕΕ αποτελεί σημαντικό μέρος των σχεδιασμών μας για να καταστήσουμε την Ευρώπη πιο ανταγωνιστική», σημείωσε σε γραπτή ανακοίνωση ο Επίτροπος για την οικονομία, και αρμόδιος για θέματα απλούστευσης των κανονισμών, Βάλντις Ντομπρόφσκις.

«Αυτή η ατζέντα απλοποίησης δεν αποτελεί απορρύθμιση. Αφορά την επίτευξη των στόχων μας με πιο έξυπνο και λιγότερο δύσκολο τρόπο, έτσι ώστε οι εταιρείες μας, και ιδίως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μας, να μπορούν να επικεντρωθούν στην ανάπτυξη, την απασχόληση, την καινοτομία και να μας βοηθήσουν να διασφαλίσουμε την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση».

Τα μέτρα ανακοίνωσαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο κ. Ντομπρόφσκις και η Επίτροπος για θέματα χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκι.

Η μείωση των πολύπλοκων διαδικασιών για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τις μικρές εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης θα επιτρέψει επίσης στην Κομισιόν να εστιάσει το νομοθετικό της πλαίσιο στις μεγαλύτερες εταιρείες που είναι και αυτές με το μεγαλύτερο δυνητικά αντίκτυπο στο κλίμα και στο περιβάλλον.

Αν οι προτάσεις εγκριθούν και εφαρμοστούν ως έχουν, εκτιμά η Κομισιόν, μπορούν να επιφέρουν συνολική εξοικονόμηση ετήσιου διοικητικού κόστους περίπου 6,3 δισ. ευρώ και να κινητοποιήσουν πρόσθετη δημόσια και ιδιωτική επενδυτική ικανότητα ύψους 50 δισ. ευρώ.    

Το νομοθετικό πακέτο περιλαμβάνει τροποποιήσεις της Οδηγίας για την υποβολή εκθέσεων εταιρικής βιωσιμότητας (CSRD), της Οδηγίας για τη δέουσα επιμέλεια ως προς την εταιρική βιωσιμότητα (CSDDD), του μηχανισμού συνοριακής προσαρμογής άνθρακα (CBAM) και του κανονισμού InvestEu, οι οποίες θα πρέπει να συζητηθούν και να εγκριθούν στο Συμβούλιο της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το πακέτο περιλαμβάνει ακόμα το προσχέδιο των αλλαγών στα κριτήρια για πράσινες επενδύσεις (Taxonomy), οι οποίες θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση και θα ισχύσουν μετά το τέλος της περιόδου ελέγχου από τους άλλους θεσμούς.

Δειτε Επισης

Ενέργειες Χριστοδουλίδη μακριά από τα φώτα για το ρεύμα...Ζήτησε από ΡΑΕΚ και ΑΗΚ να μην μπουν αυξήσεις
Διευρύνονται οι δικαιούχοι της ειδικής διατίμησης 08 της ΑΗΚ-Εντάσσονται οικογένειες με 5 ή περισσότερα εξαρτώμενα
Άλμα 3% στις τιμές πετρελαίου με ώθηση από τις προοπτικές προόδου στις συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας
Τα έργα και τα μέτρα της Κυβέρνησης στον ενεργειακό τομέα-Απαντά στο ΑΚΕΛ το Υπ. Εμπορίου
Ε.Ε.: Το σχέδιο απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο και οι γεωπολιτικές προκλήσεις
Πτώση των τιμών πετρελαίου καθώς η Fed βλέπει αυξανόμενη οικονομική αβεβαιότητα
Άλμα για το αργό πετρέλαιο μετά τα χαμηλά τεσσάρων ετών
Κομισιόν: Το σχέδιο του REPowerEU για την απεξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια
Με τις δεύτερες υψηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σε σχέση με την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών η Κύπρος
Νετανιάχου: Εντός του 2025 υπογράφεται η συμφωνία για την ηλεκτρική σύνδεση Κύπρου-Ισραήλ