Powered by

Μ. Κεραυνός: Ο αντικειμενικός στόχος του φορολογικού συστήματος, πόσο επηρεάζει την οικονομία και τα επόμενα βήματα

Ο αντικειμενικός στόχος ενός φορολογικού συστήματος σε μια σύγχρονη οικονομία είναι, πρώτον η χρηματοδότηση των δημοσίων δαπανών, η ενίσχυση και συνέχιση της οικονομικής ανάπτυξης και η ανακατανομή του παραγόμενου πλούτου ώστε να διασφαλίζεται κοινωνική συνοχή και βελτίωση του μέσου επίπεδου ευημερίας.

Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός, στο πλαίσιο της τελετής παρουσίασης του επερχόμενου φορολογικού μετασχηματισμού, υποδεικνύοντας πως «το φορολογικό σύστημα επηρεάζει καθοριστικά την οικονομία μιας χώρας».

Όπως είπε, «η φορολογική μεταρρύθμιση είναι μία από τις εξαγγελίες του Προγράμματος Διακυβέρνησης του Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη, η οποία άρχισε να υλοποιείται, προγραμματισμένα, με σταθερά βήματα και συνέπεια».

Διαβάστε πιο κάτω αυτούσια την ομιλία του Υπουργού Οικονομικών:

Η σημερινή εκδήλωση αποτελεί την τρίτη από μια σειρά παρουσιάσεων που αφορά την επικείμενη Φορολογική Μεταρρύθμιση η οποία αποτελεί μια εμβληματική μεταρρύθμιση της Κυβέρνησης μας.

Η φορολογική μεταρρύθμιση είναι μία από τις εξαγγελίες του Προγράμματος Διακυβέρνησης του Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη, η οποία άρχισε να υλοποιείται, προγραμματισμένα, με σταθερά βήματα και συνέπεια.

Το φορολογικό σύστημα επηρεάζει καθοριστικά την οικονομία μιας χώρας. Ο αντικειμενικός στόχος ενός φορολογικού συστήματος σε μια σύγχρονη οικονομία είναι, πρώτον η χρηματοδότηση των δημοσίων δαπανών, η ενίσχυση και συνέχιση της οικονομικής ανάπτυξης και η ανακατανομή του παραγόμενου πλούτου ώστε να διασφαλίζεται κοινωνική συνοχή και βελτίωση του μέσου επίπεδου ευημερίας.

Στο πλαίσιο της διαμόρφωσης της πρότασης του ολιστικού φορολογικού μετασχηματισμού, έχει ολοκληρωθεί σήμερα μια ευρεία δημόσια διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της οικονομίας.

Στα πλαίσια του κοινωνικού διαλόγου και ανταλλαγής απόψεων, έχουν πραγματοποιηθεί πέραν των 40 διμερών συναντήσεων με φορείς του ιδιωτικού τομέα, συνδέσμους, ομοσπονδίες, εργοδοτικές οργανώσεις, συντεχνίες, οργανισμούς, επαγγελματικά σώματα αλλά και πολιτικά κόμματα.

Έχει ζητηθεί η κατάθεση γραπτών θέσεων και απόψεων, οι οποίες καταγράφηκαν και έχουν αξιολογηθεί δεόντως, ώστε τα θέματα που απασχολούν τους φορείς, να σταθμίζονται στο σχεδιασμό της ολιστικής φορολογικής μεταρρύθμισης.

Αξίζει εδώ να αναφέρω ότι έχουν ληφθεί γραπτές εισηγήσεις και θέσεις και από απλούς πολίτες.

Σε συνέχεια της σημερινής παρουσίασης, του προκαταρτικού πλαισίου από το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου, θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση για ακόμα 3 εβδομάδες.

Βέβαια η πρόταση θα συζητηθεί και θα μελετηθεί σε επίπεδο κυβέρνησης και με τον καταρτισμό των σχετικών νομοσχεδίων θα τεθεί ενώπιον της Βουλής για ψήφιση.

Κλείνοντας θέλω να ευχαριστήσω την κυρία Έλενα Ανδρέου, τον κύριο Γιώργο Συρίχα και όλους τους εμπειρογνώμονες της Ομάδας του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών για την αφοσίωση που επέδειξαν για την ολοκλήρωση αυτού του έργου, στα πλαίσια μιας υψηλού επιπέδου επιστημονικής προσέγγισης, με αντικειμενικότητα και αξιοπιστία.

Ευχαριστίες επίσης απευθύνω σε όλους όσους συνέβαλαν με απόψεις, εισηγήσεις και προτάσεις, καθώς και στα στελέχη του Υπουργείου που είχαν την ευθύνη για την παρακολούθηση της πορείας του έργου.

Σας ευχαριστώ όλους εσάς για τη σημερινή παρουσία σας και την εποικοδομητική συμμετοχή σας.

Δειτε Επισης

Αλ. Ιωσηφίδης: Ευεργετική για την κυπριακή ναυτιλία η ένταξη στη ζώνη Σένγκεν-Επιπρόσθετο κίνητρο στη φαρέτρα μας
Απώλειες κατέγραψε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου την Πέμπτη
Νίκος Χριστοδουλίδης: Οι millenials ο καλύτερος εγγυητής του μέλλοντος (vid)
Οι δηλώσεις των χορηγών του 15ου Nicosia Economic Congress (vid)
Η συζήτηση Νίκου Χριστοδουλίδη με νεαρούς επιχειρηματικούς ηγέτες στο 15ο Nicosia Economic Congress (vid)
Γ. Παπαναστασίου: Στόχος της Κυβέρνησης η μετατροπή της Κύπρου σε κορυφαίο επιχειρηματικό προορισμό
Το επιχειρείν στον τομέα της βιομηχανίας και του εμπορίου με τη νέα γενιά στα ηνία-Η μετάβαση και οι προκλήσεις
Μικρή άνοδο κατέγραψε το ΧΑΚ
Μείωση του ετήσιου πληθωρισμού σε Κύπρο και Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά τον Μάρτιο
Επιχειρηματικός Σύνδεσμος Κύπρου-Γερμανίας για ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών