powered by cbn INB-DIGITAL-EDITIONS LOGO-PNG-108
Powered byEurobank - Οικονομία | Κύπρος

Μεταρρύθμιση συνταξιοδοτικού: Πότε θα κατατεθούν τα νομοσχέδια στη Βουλή - Ο στόχος της Κυβέρνησης

Την πρόθεση κατάθεσης των νομοσχεδίων της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης στη Βουλή εντός του 2025, με στόχο αυτή να ψηφιστεί πριν την διάλυση της Βουλής, ανακοίνωσε ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Παναγιώτου.

Όσον αφορά την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, ο κ. Παναγιώτου τόνισε ότι αποτελεί την πιο σημαντική προτεραιότητα για το Υπουργείο στο δεύτερο μέρος της κυβερνητικής θητείας, σημειώνοντας πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι να εφαρμοστεί το 2027.

Όπως είπε, έχουν γίνει ήδη 10 συναντήσεις της αρμόδιας τεχνικής επιτροπής. Εξέφρασε αισιοδοξία για την πορεία της διαδικασίας, η οποία, όπως είπε, θα κλιμακωθεί εντός των επόμενων βδομάδων, προκειμένου να κατατεθούν έγκαιρα τα νομοσχέδια στη Βουλή.

Σημείωσε ότι η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην επάρκεια των χαμηλών συνταξιοδοτικών αμοιβών, με έμφαση στη διασφάλιση αξιοπρεπών συντάξεων, χωρίς να ανατρέπεται η έννοια της αναλογικότητας.

Στόχοι της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, όπως είπε, είναι η αύξηση των χαμηλών συντάξεων του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, η ενίσχυση της συμπεριληπτικότητας του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, ιδιαίτερα για τις γυναίκες, ο εκσυγχρονισμός της επενδυτικής πολιτικής του Ταμείου, με επενδύσεις εκτός δημοσίου και ο εξορθολογισμός της διαχρονικής επενδυτικής πρακτικής, με την έναρξη αποπληρωμής του εσωτερικού δανεισμού και τη δημιουργία αποθεματικού, για να θωρακιστεί η βιωσιμότητα του Ταμείου και η ενίσχυση του δεύτερου ασφαλιστικού πυλώνα.

Απαντώντας σε ερώτηση της Βουλευτού του ΔΗΣΥ, Φωτεινής Τσιρίδου, ο Υπουργός είπε ότι στόχος είναι η κατάθεση των νομοσχεδίων εντός του 2025. «Εκτιμώ ότι είναι ρεαλιστική η ολοκλήρωση της συζήτησης και η ψήφιση πριν τις βουλευτικές εκλογές. Εκτιμώ ότι με τη συνεργασία όλων, μπορεί να καταστεί εφικτό», είπε.

Εξάλλου, επανέλαβε ότι το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων είναι βιώσιμο σε επίπεδο 60ετίας. «Μέσα από την ολοκλήρωση της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης η βιωσιμότητα θα θωρακιστεί, ώστε όποια διαφοροποίηση των δεδομένων να μην μπορεί να έχει αρνητική επίδραση σε αυτό, αλλά να είναι διασφαλισμένο το συνταξιοδοτικό των επόμενων γενιών», σημείωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση του Βουλευτή του ΑΚΕΛ, Χρίστου Χριστόφια, αναφορικά με τη ρύθμιση του πέναλτι 12% στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, ο Υπουργός είπε ότι η κυβέρνηση εδώ και 2 χρόνια κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση, με την οποία παρέχεται η δυνατότητα για ελάφρυνση των εργαζομένων που εργάστηκαν πάνω από 40 χρόνια, η οποία καλύπτει το 30% όσων επηρεάστηκαν.

«Δυστυχώς δεν έγινε αποδεκτή, με αποτέλεσμα τη συνέχιση της υφιστάμενης κατάστασης», είπε, σημειώνοντας ότι στο πλαίσιο της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης έγινε για να συμπεριληφθεί ρύθμιση.

Όσον αφορά τη σύνταξη χηρείας αντρών, απαντώντας σε άλλη ερώτηση του κ. Χριστόφια, είπε ότι το κόστος ανέρχεται σε πάνω από €40 εκ. σε ετήσια βάση και πρέπει να συνυπολογιστεί με τις υπόλοιπες δαπάνες του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Σημείωσε, ακόμα, ότι αναμένεται να έρθουν πριν τα Χριστούγεννα πακέτα νομοσχεδίων για αλλαγές στη σύνταξη ανικανότητας.

Ροή Ειδήσεων

Hellenic Bank Χορηγός Ροής INB
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
;