Παγκόσμιο ρεκόρ για το λιμάνι της Σαγκάης–Διαχειρίστηκε 50 εκατομμύρια teu το 2024
InBusinessNews 16:41 - 02 Ιανουαρίου 2025
Η Σαγκάη έχει εξελιχθεί σε βάση της τεχνολογίας, στην πράσινη, έξυπνη και αυτόνομη ναυτιλία. Η Κίνα ελέγχει τα φορτία, κυριαρχεί στη ναυπηγική βιομηχανία και στη ναυτιλιακή χρηματοδότηση και το Πεκίνο έχει στόχο να προσελκύσει όσο το δυνατόν περισσότερες εταιρείες στη Σαγκάη από το διεθνές ναυτιλιακό cluster.
Το εμπορικό λιμάνι καταγράφεται πρώτο παγκοσμίως, για 4η συνεχόμενη χρονιά σχετικά με την ετήσια διαχείριση εμπορευματοκιβωτίων. Επίσης εξυπηρετείται από σχεδόν 350 διεθνείς ναυτιλιακές υπηρεσίες, οι οποίες συνδέουν πάνω από 700 λιμάνια σε περισσότερες από 200 χώρες και περιοχές, με τη συνδεσιμότητα του λιμανιού να κατατάσσεται πρώτη παγκοσμίως για 13 συνεχόμενα έτη.
Το λιμάνι χειρίζεται κυρίως:
-άνθρακα,
-μεταλλεύματα
-πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου,
-χάλυβα,
-μηχανήματα και εξοπλισμό.
Στο λιμάνι της Σαγκάης, εξάγεται και εισάγεται περισσότερο από το ένα τέταρτο του συνόλου της εμπορευματικής κίνησης στην Κίνα. Μέσω του λιμανιού διακινείται το 99% του συνόλου του εξωτερικού εμπορίου της Σαγκάης.
Εκεί έχουν παρουσία 11.000 ναυτιλιακές εταιρείες, ασφαλιστικές, νομικά γραφεία, γραφεία χρηματοδότησης , νηογνώμονες κ.ά.
Το λιμάνι της Σαγκάης έχει εμβαθύνει την περιφερειακή συνεργασία, συνεργαζόμενο με 22 λιμάνια κατά μήκος του ποταμού Γιανγκτσέ, συμπεριλαμβανομένων 16 λιμανιών στο Δέλτα του ποταμού Γιανγκτσέ, ενισχύοντας τις συνέργειες των λιμενικών και ναυτιλιακών logistics μεταξύ του εγχώριου λιμανιού και της ενδοχώρας του.
Οι τερματικοί σταθμοί εμπορευματοκιβωτίων του λιμανιού της Σαγκάης είναι πλέον πλήρως εξοπλισμένοι με εγκαταστάσεις ηλεκτροδότησης ξηράς, αυξάνοντας σημαντικά τη χρήση ενέργειας ξηράς, με εκτιμώμενη αύξηση 250% στις προσεγγίσεις πλοίων και 200% στην εξοικονόμηση ενέργειας μέχρι το τέλος του 2024. Μέχρι σήμερα, το λιμάνι της Σαγκάης έχει ολοκληρώσει 125 εργασίες δεξαμενισμού LNG με εγγύηση για διεθνή πλοία, με συνολικό όγκο δεξαμενισμού 730.000 κυβικά μέτρα.
Θεωρείται ένα «παράθυρο» στην προσπάθεια ανοίγματος της κινεζικής οικονομίας, αλλά και της συνεργασίας της Κίνας με τον κόσμο, όπως επίσης και ως κινητήρια δύναμη για την αύξηση του εμπορίου και των ανταλλαγών αγαθών, το λιμάνι της Σαγκάης κατέγραψε για πρώτη φορά ετήσια διαχείριση εμπορευματοκιβωτίων άνω του ενός εκατομμυρίου TEUs το 1994.
Η Ενωση Τραπεζικών και Χρηματοοικονομικών Στελεχών της Ελληνικής Ναυτιλίας είναι η πρώτη μη κινεζική ένωση ναυτιλιακής χρηματοδότησης που άνοιξε γραφείο στο επί τέσσερα συναπτά έτη μεγαλύτερο εμπορικό λιμάνι του κόσμου, τη Σανγκάη, και ένα από τα κορυφαία ναυτιλιακά κέντρα όπου έχουν έδρα περισσότερες από 11.000 εταιρείες, ναυτιλιακές, ασφαλιστικές, νομικά γραφεία, χρηματοδοτικοί οργανισμοί, νηογνώμονες και γενικά εταιρείες που εντάσσονται σε ναυτιλιακό cluster.
Πηγή: newmoney