Ο Σεπτέμβρης των τραπεζών...Η Ελληνική στην εποχή της Eurobank και η Τρ. Κύπρου από το Λονδίνο στην Αθήνα

Με τις δύο μεγαλύτερες τράπεζες του νησιού μας, Τράπεζα Κύπρου και Ελληνική, να βρίσκονται προ πολλού σε μια καθ’ όλα αναπτυξιακή και στηριζόμενη σε υγιείς βάσεις τροχιά, ως αποτέλεσμα των επιχειρηματικών μοντέλων που εδώ και χρόνια εφαρμόζουν, ο μήνας Σεπτέμβριος στον οποίο έχουμε εισήλθε σηματοδοτεί και για τις δύο εξελίξεις που έρχονται να τους δώσουν ακόμη μεγαλύτερη προοπτική και να βάλουν την σφραγίδα τους ως κομβικά ορόσημα για την παραπέρα μελλοντική τους πορεία.

Υπενθυμίζεται ότι τόσο η Τράπεζα Κύπρου όσο και η Ελληνική πέτυχαν το πρώτο εξάμηνο του έτους αυξημένη κερδοφορία, €270 εκατ. και €189 εκατ. αντιστοίχως, καταγράφοντας ισχυρούς δείκτες και επιβεβαιώνοντας μέσα από τις επιδόσεις τους την πέραν πάσης αμφιβολίας ορθότητα του στρατηγικού προσανατολισμού τον οποίον ακολουθούν.

Με τα δεδομένα αυτά και με φόντο την επόμενη μέρα των δύο τραπεζών, εντός του Σεπτέμβρη θα πραγματοποιηθούν, για την μεν Ελληνική στις 18 του μήνα η ετήσια γενική συνέλευση η οποία και θα σφραγίσει την μετάβαση της τράπεζας στην Eurobank εποχή, ενώ σε ό,τι αφορά την Τράπεζα Κύπρου, στις 13 του μήνα θα λάβει χώρα έκτακτη γενική συνέλευση, προκειμένου να επικυρώσει την απόφαση του Δ.Σ. για έξοδο από το Χρηματιστήριο του Λονδίνου και επιστροφή μετά από πολλά χρόνια στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Η Ελληνική στην Eurobank…

Σε ό,τι αφορά την Ελληνική, έπειτα και από την επιτυχή ολοκλήρωση της δημόσιας πρότασης της Eurobank μέσω της οποίας απέκτησε σχεδόν το 56%(55,9%) του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας και συνάμα τον απόλυτο έλεγχο σε επίπεδο μετοχικής σύνθεσης, η επερχόμενη γενική συνέλευση αναμένεται να δώσει στον εξ’ Ελλάδος τραπεζικό κολοσσό τον έλεγχο και σε επίπεδο Διοικητικού Συμβουλίου, επιτρέποντας έτσι στην Eurobank να θέσει σε τροχιά υλοποίησης τα στρατηγικά της πλάνα για την δεύτερη σήμερα μεγαλύτερη τράπεζα του νησιού μας.

Υπενθυμίζεται συναφώς ότι η Eurobank έχει υποδείξει ήδη συνολικά επτά υποψήφιους για το αξίωμα του διοικητικού συμβούλου της Ελληνικής, ενώ έχει προταθεί για επανεκλογή και ο Stephen Joh Albutt (ως ανεξάρτητος μη εκτελεστικός σύμβουλος), ο οποίος διορίστηκε για πρώτη φορά στο διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας τον Σεπτέμβριο του 2016.

Πρόκειται για τους:

  • Μιχαλάκη Λούη
  • Oliver Bernard Ellingham
  • Robert Anastassis Kyprianou
  • Χαράλαμπο Κωνσταντίνου
  • Μαρία Χαραλάμπους
  • Σωφρόνη Κληρίδη, και
  • Kenneth Howard Prince-Wright

Όσον αφορά την θέση του CEO της Ελληνικής, «κλειδωμένη» πρέπει να θεωρείται και είναι η ανάληψή της από τον νυν διευθύνων σύμβουλο της Eurobank Κύπρου Μιχάλη Λούη, με τον Αντώνη Ρούβα ο οποίος ως γνωστό υπηρετεί σήμερα την Ελληνική ως μεταβατικός ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής, να επιστρέφει στα καθήκοντά του ως ανώτατος οικονομικός διευθυντής.

Η ημερήσια διάταξη της γενικής συνέλευσης της Ελληνικής Τράπεζας περιλαμβάνει τα εξής:

  • Μελέτη και έγκριση της έκθεσης διαχείρισης για το έτος που έληξε την 31η Δεκεμβρίου 2023.
  • Μελέτη και έγκριση των οικονομικών καταστάσεων και της έκθεσης των ελεγκτών για το έτος που έληξε την 31η Δεκεμβρίου 2023.
  • Έγκριση της έκθεσης πολιτικής αμοιβών για το έτος 2023 και καθορισμός της αμοιβής των μελών του διοικητικού συμβουλίου.
  • Επαναδιορισμός των ελεγκτών και εξουσιοδότηση του διοικητικού συμβουλίου να καθορίσει την αμοιβή τους.
  • Εκλογή Διοικητικού Συμβουλίου.

Η Τράπεζα Κύπρου στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Έχοντας καταλήξει στην διαπίστωση ότι η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών, σε συνδυασμό με τη διαγραφή από το Χρηματιστήριο Αξιών του Λονδίνου, θα αποφέρει μια σειρά από μακροπρόθεσμα στρατηγικά οφέλη-τόσο για την εταιρεία όσο για τους μετόχους-και θα ενισχύσει την παρουσία του Συγκροτήματος στις αγορές, το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου προχώρησε στην εν λόγω απόφαση, την οποία και θα θέσει προς επικύρωση ενώπιον των μετόχων στην έκτακτη γενική συνέλευση της 13ης του μήνα.

Τα οφέλη που του Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου διαβλέπει από την έξοδο από το Χρηματιστήριο του Λονδίνου και την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών, απαριθμούσε και ανέλυε σε πρόσφατη επιστολή του προς τους μετόχους ο πρόεδρος του Δ.Σ. Ευστράτιος-Γεώργιος Αράπογλου, καλώντας τους παράλληλα να υπερψηφίσουν τα δύο ψηφίσματα που θα τεθούν προς έγκριση.

Συγκεκριμένα, τα οφέλη αυτά σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην επιστολή του κ. Αράπογλου, αφορούν μεταξύ άλλων τα εξής:

Πρώτο: Πιο επικεντρωμένο σύστημα αγοράς- Το Διοικητικό Συμβούλιο πιστεύει ότι το ΧΑ είναι η καταλληλότερη αγορά για την εταιρεία, καθώς ήδη επικεντρώνεται σε περιφερειακές τράπεζες και σε άλλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ελληνική και την κυπριακή αγορά, παράγοντες που δρουν συμπληρωματικά για την εταιρεία.

Δεύτερο: Ένταξη σε δείκτες-Παρόλο που η εισαγωγή και η διαγραφή αναμένεται να έχουν ως αποτέλεσμα η εταιρεία να πάψει να είναι επιλέξιμη για ορισμένους δείκτες μετοχών του Ηνωμένου Βασιλείου, το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι, με την πάροδο του χρόνου, θα πληροί τα κριτήρια για να γίνει επιλέξιμη για ένταξη σε άλλους δείκτες μετοχών.

Τρίτο: Σύγκριση ομότιμων Τραπεζών-Ορισμένες περιφερειακές τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα και στην Κύπρο είναι ήδη εισηγμένες στο ΧΑ. Το διοικητικό συμβούλιο τις θεωρεί ως ομότιμες τράπεζες της εταιρείας και η εισαγωγή της εταιρείας στο ΧΑ θα διευκολύνει, κατά την άποψη του, μια πιο άμεση σύγκριση των επιδόσεων και άλλων μετρήσεων αξιολόγησης της εταιρείας έναντι αυτής της ομάδας τραπεζών.

Τέταρτο: Μακροπρόθεσμοι θεσμικοί μέτοχοι-Οι συναλλαγές στο πιο επικεντρωμένο σύστημα της αγοράς του ΧΑ, η πιθανή ένταξη σε δείκτες και η αυξημένη δυνατότητα για σύγκριση ομότιμων τραπεζών, έχουν τη δυνατότητα να προσελκύσουν στην εταιρεία μακροπρόθεσμους θεσμικούς μετόχους που έχουν ήδη επενδύσει σε εταιρείες εισηγμένες στο ΧΑ.

«Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα πιθανά οφέλη, το διοικητικό συμβούλιο πιστεύει ότι η εισαγωγή και η διαγραφή έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν τη ρευστότητα των συνήθων μετοχών και/ή να βελτιώσουν την προβολή του Συγκροτήματος στην αγορά προς όφελος των μετόχων και της εταιρείας», υπογράμμιζε περαιτέρω στην επιστολή του προς τους μετόχους της Τράπεζας Κύπρου ο κ. Αράπογλου.

Τα δύο ψηφίσματα ενώπιον των μετόχων

Σημειώνεται πως για την επικύρωση της απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου μέσω του σχετικού ψηφίσματος («Ψήφισμα 1») απαιτείται η έγκριση άνω του 50% των ψήφων των μετόχων που ψηφίζουν, είτε αυτοπροσώπως είτε μέσω πληρεξούσιου αντιπροσώπου στην ΕΓΣ.

Ταυτόχρονα, ένα δεύτερο ψήφισμα θα προταθεί στους μετόχους για να το εξετάσουν και, εάν το κρίνουν σκόπιμο, να εγκρίνουν την υιοθέτηση ενός τροποποιημένου καταστατικού της εταιρείας με ισχύ από την σύγκλιση της ΕΓΣ σε σχέση με την Εισαγωγή («Ψήφισμα 2»).

Επισημαίνεται πως το Ψήφισμα 2 είναι ένα ειδικό ψήφισμα και απαιτεί την έγκριση τουλάχιστον του 75% των μετόχων που ψηφίζουν, είτε αυτοπροσώπως είτε μέσω πληρεξούσιου αντιπροσώπου στην ΕΓΣ.

Η εισαγωγή και η διαγραφή δεν θα προχωρήσουν εάν το Ψήφισμα 1 δεν εγκριθεί και πιθανώς να μην προχωρήσουν εάν το Ψήφισμα 2 δεν εγκριθεί, σε κάθε περίπτωση, από την απαιτούμενη πλειοψηφία των μετόχων στην ΕΓΣ.

Δειτε Επισης

Επιτόκια: Το στίγμα πορείας που έδωσε η Λαγκάρντ και γιατί είναι δύσκολη νέα μείωση από την ΕΚΤ τον Οκτώβριο
Ψάχνουν την χρυσή τομή για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στην ξενοδοχειακή βιομηχανία
Τα περιζήτητα πράσινα επαγγέλματα και οι πραγματικές ανάγκες του παρόντος και του μέλλοντος
Στο τεύχος Σεπτεμβρίου του περιοδικού GOLD: Γυναίκες στον τομέα της τεχνολογίας
Μετρά ακόμη πληγές από την απώλεια της ρωσικής αγοράς η Περνέρα-Κλειστά ξενοδοχεία και επιχειρήσεις
Οι αφυπηρετήσεις, οι παραιτήσεις και οι…απολύσεις στο Δημόσιο-Πόσοι και γιατί πέρασαν την πόρτα εξόδου
Τίτλοι ιδιοκτησίας έναντι καθορισμένου χρηματικού αντιτίμου-Πράσινο Υπουργικού στο σχέδιο πολεοδομικής αμνηστίας
Το νέο Δ.Σ. της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού-Στην προεδρία ο Κωνσταντίνος Φελλάς
Μ. Ζαχαριάδης: Αναμένεται πτώση καταθετικών επιτοκίων, σταθεροποίηση δανειστικών-Οι εκτιμήσεις του Καθ. Οικονομικών
Μειώνει το επιτόκιο κατά 0.60% η Τράπεζα Κύπρου-Απόφαση με σημαντική θετική επίδραση στους πελάτες της