Γ. Γεάδη: Μείωση γραφειοκρατικών εμποδίων για τις επιχειρήσεις, βελτίωση ονόματος της Κύπρου στο εξωτερικό

«Επίκεντρο των πολιτικών μας είναι η διαφύλαξη και η ενίσχυση του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα παραγωγής, αφού η παραγωγή αποτελεί την ραχοκοκαλιά μιας υγειούς οικονομίας», αναφέρει ο ευρωβουλευτής του ΕΛΑΜ και του ECR, Γεάδης Γεάδης, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως επιδίωξή του αποτελεί-μεταξύ άλλων-η μείωση των γραφειοκρατικών εμποδίων για τις επιχειρήσεις και η βελτίωση του φορολογικού κλίματος.

Σε συνέντευξή του στο InBusinessNews, ο κ. Γεάδης σημειώνει πως σε συνεργασία με τους συναδέλφους του στο ECR, θα εστιάσει στην προώθηση πολιτικών που θα ενισχύουν την οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, κάτι που-όπως επισημαίνει-θα έχει αντίκτυπο και στην εγχώρια οικονομία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Γεάδης Γεάδης χαρακτηρίζει ως το μεγαλύτερο πρόβλημα της Κύπρου το κακό όνομα και τη διαφθορά, που όπως υποδεικνύει, έχουν αμαυρώσει το όνομα της χώρας μας στην Ευρώπη.

«Η Κύπρος, πλέον, για πολλούς δεν θεωρείται ιδανικός προορισμός για παραγωγικές ξένες επενδύσεις από σοβαρούς μεγάλους επενδυτές. Ως εκ τούτου, πρέπει να βελτιώσουμε το όνομά μας στο εξωτερικό», τονίζει.

Ο ευρωβουλευτής του ΕΛΑΜ σημειώνει περαιτέρω πως η ενίσχυση της τεχνολογικής ανάπτυξης και η προώθηση της έρευνας θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σημαντική οικονομική ανάπτυξη με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Κύπρου στη διεθνή αγορά.

Διαβάστε επίσης:

Πώς σκοπεύετε να συμβάλετε στην ενίσχυση της οικονομίας της Κύπρου με την παρουσία σας στην Ευρωβουλή;

Σε συνεργασία με τους συναδέλφους μου από το ECR, θα εστιάσω στην προώθηση πολιτικών που θα ενισχύουν την οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, κάτι που θα έχει αντίκτυπο φυσικά και στην εγχώρια οικονομία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Για παράδειγμα, στο ECR θα εργαστούμε για μια κοινή γεωργική πολιτική που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα στην παραγωγή τροφίμων στην Ε.Ε., συμβάλλοντας έτσι σε προσιτές τιμές, επαναλαμβάνω, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Αυτό το παράδειγμα αναδεικνύει τη δέσμευσή μας για πολιτικές που υποστηρίζουν τόσο την ευρωπαϊκή οικονομία συνολικά όσο και την κυπριακή.

Τονίζουμε ότι επίκεντρο των πολιτικών μας είναι η διαφύλαξη και η ενίσχυση του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα παραγωγής, αφού η παραγωγή αποτελεί την ραχοκοκαλιά μιας υγειούς οικονομίας.

Επιπλέον, μέσα από την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας θα πρέπει να στηρίξουμε τις νεοφυείς επιχειρήσεις και γενικότερα την νεανική επιχειρηματικότητα. Η προβολή της Κύπρου ως μιας χώρας που θα μπορούσε να αποτελέσει βάση για παραγωγικές εταιρείες καινοτομία και τεχνολογίας.

Άλλος σημαντικός τομέας, θα μπορούσε να αποτελέσει ο τομέας των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών καθώς και ο τομέας του τουρισμού, όπου μπορούμε να κάνουμε ακόμη περισσότερα, για ενδυνάμωση του ευρωπαϊκού τουρισμού και την ανταλλαγή γνώσεων και συνεργασιών.

Ένα παράδειγμα, είναι το να ενισχύσει η Κύπρος και να αξιοποιήσει τον τουρισμό με την Ελλάδα, με κοινά τουριστικά πακέτα.

Ο ιδιωτικός τομέας είναι καθοριστικός παράγοντας για την οικονομία. Σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε για ώθηση των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα;

Σίγουρα ο ιδιωτικός τομέας είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για την οικονομία. Άλλωστε, η δική μας προσέγγιση είναι το μεικτό οικονομικό μοντέλο.

Θεωρούμε ότι η αξιοποίηση των διασυνδέσεων στην Ευρωβουλή για να επιτευχθεί πιθανή συνεργασία και ανταλλαγή γνώσεων μεταξύ κυπριακών εταιρειών καινοτομία και τεχνολογίας με ευρωπαϊκούς φορείς και εταιρείες, με παρόμοιες δραστηριότητες, θα συνέβαλλε καθοριστικά.

Αυτό όμως που θα ήθελα να υπογραμμίσω είναι ότι η Κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία πρέπει να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν τις ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις για τις κυπριακές εταιρείες.

Θα μπορούσε κάλλιστα να υπάρχει ένα ειδικό γραφείο που θα μπορεί να κατευθύνει τις εταιρείες, να αποταθούν στους σωστούς τόπους και να κάνουν τις ορθές ενέργειες ούτως ώστε να αντλήσουν από τα τεράστια ευρωπαϊκά κεφάλαια που υπάρχουν.

Εμείς από τη θέση μας, ως ευρωβουλευτές, μέσα από την κοινοβουλευτική μας δράση θα μπορούμε να ασκήσουμε πιέσεις στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, ώστε να ενισχυθούν αυτά τα κονδύλια, σε συνεργασία με άλλους ευρωβουλευτές.

Ταυτόχρονα, θα επιδιώξω τη μείωση των γραφειοκρατικών εμποδίων για τις επιχειρήσεις και τη βελτίωση του φορολογικού κλίματος, ενώ θα προτείνω πολιτικές που ενθαρρύνουν την καινοτομία, καθώς και την ενίσχυση της πρόσβασης σε χρηματοδότηση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για όλους τους ευρωπαίους πολίτες.

Οι...κόκκινες γραμμές

Ποια είναι μια οικονομική πολιτική που θεωρείτε «κόκκινη γραμμή» και δεν θα υποστηρίζατε ή ψηφίζατε;

Για εμάς «κόκκινες γραμμές» στην οικονομική πολιτική είναι αυτές που επιβαρύνουν τους πολίτες και κυρίως τα άτομα με χαμηλά εισοδήματα, τα οποίο δυστυχώς στις μέρες μας υποφέρουν από τον πληθωρισμό.

Τα σημερινά υψηλά επιτόκια στην ευρωζώνη και την ολοένα αυξανόμενη ανισότητα πλούτου που παρατηρείται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και κατ’ επέκταση και στην Κύπρο, είναι κάτι που θα μας βρει αντίθετους.

Επιπλέον, η υπερβολική ρύθμιση και η υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων αποτελούν «κόκκινη γραμμή» καθώς σκοτώνουν την ιδιωτική πρωτοβουλία.

Τέτοιες πολιτικές περιορίζουν την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, επηρεάζοντας έτσι όχι μόνο τον εργοδότη και επιχειρηματία ο οποίος μπορεί να αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις αλλά πολύ περισσότερο επηρεάζουν τον εργαζόμενο.

Το κακό όνομα και η διαφθορά

Ποιο θεωρείτε ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Κύπρου που εμποδίζει την περαιτέρω ανάπτυξή της και την άνοδο του ΑΕΠ της;

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Κύπρου είναι το κακό όνομα και η διαφθορά, η οποία έχει αμαυρώσει το όνομα της πατρίδας μας στην Ευρώπη. Αυτό το γεγονός από μόνο του, δυσκολεύει τις προσπάθειες για περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομίας και άνοδο του ΑΕΠ.

Η Κύπρος, πλέον, για πολλούς δεν θεωρείται ιδανικός προορισμός για παραγωγικές ξένες επενδύσεις από σοβαρούς μεγάλους επενδυτές. Ως εκ τούτου, πρέπει να βελτιώσουμε το όνομά μας στο εξωτερικό.

Επιπλέον, πιστεύω ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που εμποδίζει την ανάπτυξη του ΑΕΠ είναι η μη επένδυση σε ανθρώπινο κεφάλαιο και η μη στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας, που είναι κλειδιά για μια υγιή και δυναμική οικονομία. Πώς αλλιώς θα υπάρχει επαρκής ζήτηση αγαθών και υπηρεσιών;

Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι οι εργαζόμενοι, και ειδικά οι νέοι, αμείβονται επαρκώς για να έχουν τη δυνατότητα να ξεκινήσουν οικογένεια, να πάρουν επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και να συμβάλλουν στην οικονομία.

Στην Κύπρο, δυστυχώς, ο μέσος απόφοιτος που ξεκινά την επαγγελματική του πορεία συχνά δεν έχει πρόσβαση σε ευκαιρίες που θα του επιτρέψουν να αναπτυχθεί επαγγελματικά και οικονομικά. Αυτό οδηγεί σε χαμηλή αγοραστική δύναμη και μειωμένη καταναλωτική δαπάνη. Η προσέλκυση ξένων επιχειρήσεων είναι μεν θετική αλλά δεν αρκεί από μόνη της.

Ποιος είναι, κατά τη γνώμη σας, ο τομέας της οικονομίας που υποβαθμίζεται και πιστεύετε ότι πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω;

Ο τομέας της τεχνολογίας και της καινοτομίας. Πιστεύω ότι η ενίσχυση της τεχνολογικής ανάπτυξης και η προώθηση της έρευνας θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σημαντική οικονομική ανάπτυξη με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Κύπρου στη διεθνή αγορά.

Φυσικά, δεν μπορώ να παραλείψω τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός τομέας. Η γεωργία και η κτηνοτροφία αποτελούν ζωτικούς τομείς για την οικονομία της Κύπρου, αλλά συχνά αντιμετωπίζουν προκλήσεις όπως είναι η έλλειψη χρηματοδότησης, η ακρίβεια και η ανάγκη για εκσυγχρονισμό.

Δεν μπορούμε να παραλείψουμε τον τομέα της ηλιακής ενέργειας και τα φωτοβολταϊκά που μπορεί με σωστά κίνητρα να οδηγήσει και σε σημαντικά περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη. Εδώ θα ήθελα να σημειώσω ότι ο τομέας της ενέργειας είναι πάρα πολύ σημαντικός για την Κύπρο, γι’ αυτό επιβάλλεται, άλλωστε, ο σωστός στρατηγικός σχεδιασμός.

Δεδομένου ότι η Κύπρος είναι μικρή χώρα θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες της από τις ΑΠΕ και το φυσικό αέριο που υπάρχει στην ΑΟΖ να πουλήσουμε, ακολουθώντας ένα παρόμοιο μοντέλο με το Κατάρ.

Το καλώς νοούμενο συμφέρον των πολιτών

Με ποιες πολιτικές ομάδες, πέραν του ECR όπου ανήκετε, θα επιδιώξετε συνεργασία;

Στην Ευρωβουλή, θα επιδιώξω συνεργασία με πολιτικούς σχηματισμούς που μοιράζονται τη δέσμευσή μας για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, την ενίσχυση του αγροτικού τομέα και τη στήριξη των χαμηλότερων κοινωνικών στρωμάτων.

Άλλωστε δεν είναι θέμα πολιτικών σχηματισμών, αλλά ποιοι εξυπηρετούν το καλώς νοούμενο συμφέρον των πολιτών, με βάση τη δική μου άποψη και προσέγγιση.

Δεν θα διστάσω να αντιταχθώ σε όσους θα ακολουθήσουν αντιλαϊκές πολιτικές, καθώς ως Ευρωπαίοι αξιωματούχοι η εντολή που λάβαμε από τους πολίτες είναι αυτή, η διασφάλιση των συμφερόντων τους, να κάνουμε μια Ευρώπη πιο ανθρώπινη.

Το ποιοι θα μοιραστούν αυτή τη δέσμευση μαζί μας θα δείξει στην πορεία

Ποια είναι μια συμβουλή που πήρατε από επανεκλεγέντες για να εισακούγεστε περισσότερο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;

Δεν είναι θέμα συμβουλών αλλά θέμα σκληρής δουλειάς. Όσο πιο σωστός είσαι σε αυτός που κάνεις και όσο πιο ανοικτός είσαι να ακούσεις εισηγήσεις από άλλους, να δεχτείς τα λάθη σου, αλλά και να τεκμηριώσεις την δική σου άποψη αν είσαι σωστός, τόσο περισσότερο θα εισακούγεσαι.

Πρόσφατο παράδειγμα η μαζική καταδίκη της παρουσίας του ηγέτη της κατοχής στην σύνοδο των τουρκογενών κρατών, αλλά και η καταδίκη της τουρκικής εισβολής και της συνεχιζόμενης παράνομης κατοχής εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Μέσα από συνεχείς, ολονύκτιες πολλές επαφές, καταφέραμε να ακουστεί η φωνή της Κύπρου. Καταφέραμε να κινηθεί το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, μέσα από την μόνιμη τουρκική αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες, για να καταγγείλει την δράση μου γιατί όπως υποστηρίζουν «στην Κύπρο έγινε ειρηνική επέμβαση».

Φυσικά πήραν την απάντηση τους, με όσα ακολούθησαν, με καταδικαστικές ανακοινώσεις και διασκέψεις τύπου, αλλά και επιστολή που έθετε τα πράγματα στην ορθή τους διάσταση.

Θα πρέπει να κοιτάξουμε του ευρωπαίους στα μάτια, ως ισότιμοι και όχι ως μια μικρή χώρα και να απαιτήσουμε τα αυτονόητα για την χώρα μας. Πρέπει να απεγκλωβιστούμε από το σύνδρομο του «μικρού» και μέσα από σκληρή δουλειά να φέρουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Δεν λέω είναι εύκολο, αλλά τουλάχιστον ας προσπαθήσουμε.

Οι κόποι και οι μόχθοι είμαι σίγουρος θα φέρουν αποτέλεσμα και θα μας επιτρέψουν να εισακουστούμε το Ευρωκοινοβούλιο. Άλλωστε, ο λαός δεν μας έδωσε εντολή για να είμαστε με δεμένα τα χέρια, αλλά για να προσπαθήσουμε και να αγωνιστούμε.

Δειτε Επισης

Στην Κύπρο αποστολή της ΕΤΕπ με επικεφαλής τον Κυριάκο Κακουρή-Οι συμφωνίες δανείου που θα υπογραφούν
Εισαγωγή γραμματίων δημοσίου, 13 εβδομάδων και αξίας €25 εκ. στο ΧΑΚ
Το έργο του την επόμενη πενταετία και τι ζητά από τον Κώστα Καδή η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Αμελητέα κέρδη κατέγραψε την Τρίτη το ΧΑΚ
Στα μέσα Οκτωβρίου προς ψήφιση τα νομοσχέδια για πάταξη αδήλωτης εργασίας
Κώστας Καδής: Η Κύπρος παίρνει ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο που έχει ένα τεράστιο πεδίο δράσης
Το αναβαθμισμένο χαρτοφυλάκιο στην Κ.Δ. και οι πολιτικές που θα κληθεί να διαχειριστεί ο Κώστας Καδής
Επίτροπος για θέματα Αλιείας και Ωκεανών ο Κώστας Καδής-«Εξαιρετική τιμή, αλλά και τεράστια ευθύνη»
Πρόσωπα με συνδέσεις σε Κύπρο και Ελλάδα στη λίστα κυρώσεων των ΗΠΑ-Σχετίζονται με την κοινοπραξία Intellexa
Προκαταρκτική έγκριση €152 εκατ. από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης-Πράσινο σε 37 από τα 38 ορόσημα