Γ. Γεωργίου: Πρόβλημα για την Κύπρο η μονοθεματικότητα στην οικονομική της δραστηριότητα

Tις θέσεις και προτεραιότητές του όσον αφορά την κυπριακή οικονομία και την ευρύτερη ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή αποτυπώνει, μέσα από τη συνέντευξή του στο InBusinessNews, o ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Γεωργίου. Παρόλο που αναγνωρίζει τα περιορισμένα περιθώρια επιρροής στον κοινοτικό προϋπολογισμό, εντούτοις εκφράζει βούληση να διεκδικήσει κονδύλια που θα ενισχύσουν τη χώρα, με έμφαση στην κοινωνική διάσταση.

Ο ίδιος επισημαίνει τη σημασία της αρμονικής ανάπτυξης του ιδιωτικού τομέα, ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, σε συνδυασμό με τον δημόσιο τομέα, αναγνωρίζοντας τα προβλήματα βιωσιμότητας που αντιμετωπίζουν λόγω της οικονομικής κρίσης.

Έντονη κριτική εκφράζει ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ σχετικά με τις "νεοφιλελεύθερες προσεγγίσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης", τις οποίες θεωρεί επιζήμιες για τα φτωχότερα στρώματα της κοινωνίας. Παράλληλα, αναδεικνύει την ανάγκη διαφοροποίησης της κυπριακής οικονομίας πέραν του τουρισμού και των υπηρεσιών, καθώς και την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα. Στο πολιτικό επίπεδο, επισημαίνει τις συνεργασίες του με αριστερές, σοσιαλιστικές και πράσινες ομάδες στην Ευρωβουλή, τονίζοντας τη σημασία της συνέπειας και της συνεργασίας για την επίτευξη των στόχων.

Διαβάστε επίσης:

Λ. Φουρλάς: Η ενεργειακή αυτονομία της Ε.Ε. και γιατί πρέπει να καταστεί ασφαλές ενεργειακό κέντρο η Κύπρος

Μ. Χατζηπαντέλα: Κόκκινη γραμμή η πρόταση για την Ενιαία Ενοποιημένη Βάση Φορολογίας Εταιρειών (CCCTB)

Κ. Μαυρίδης: Προσαρμογή μοντέλου για εγκατάσταση εταιρειών με πραγματική φυσική παρουσία στην Κύπρο

Πώς σκοπεύετε να συμβάλετε στην ενίσχυση της οικονομίας της Κύπρου με την παρουσία σας στην Ευρωβουλή;

Τα περιθώρια της επίδρασής μας σε ό,τι αφορά τον κοινοτικό προϋπολογισμό είναι περιορισμένα, διότι οι οικονομικές πολιτικές καθορίζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όμως, εγώ θα μπορούσα μέσα από τις παρεμβάσεις μας στις διάφορες επιτροπές που συμμετέχουμε, να συνεισφέρω στο να εξασφαλίζουμε διάφορα κονδύλια τα οποία θα ενισχύουν την κυπριακή οικονομία. Μιλάμε για επιδοτήσεις διάφορων τομέων της οικονομίας που θα θέλαμε να έχουν κοινωνικό πρόσημο, δηλαδή, να εξυπηρετούν τα συμφέροντα της ευρύτερης κοινωνίας ή άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα στα οποία μπορούν να ενταχθούν άτομα ή διάφορες συλλογικότητες.

Ο ιδιωτικός τομέας είναι καθοριστικός παράγοντας για την οικονομία. Σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε για την ώθηση των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα;

Για μας ο ιδιωτικός τομέας είναι σημαντικός παράγοντας για την ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας. Ιδιαίτερα όταν συνυπάρχει αρμονικά και αναπτύσσεται μέσα σε υγιή πλαίσια, δίπλα από τον δημόσιο τομέα. Όπως και στο παρελθόν, έτσι και τώρα θα συνεχίσουμε να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη του με διάφορες τροπολογίες μας στοχεύοντας ιδιαίτερα την προστασία και την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που πληρώνουν τεράστιο κόστος και αντιμετωπίζουν προβλήματα βιωσιμότητας λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης, που ταλανίζει την Ευρώπη αλλά και την Κύπρο.
Η «κόκκινη γραμμή» και το εμπόδιο στην ανάπτυξη

Ποια είναι μια οικονομική πολιτική που θεωρείτε «κόκκινη γραμμή» και δεν θα υποστηρίζατε ή ψηφίζατε;

Με αυτήν που εφαρμόζεται σήμερα από την Ευρωπαϊκή Ένωση: Πρόκειται για νεοφιλελεύθερες πολιτικές που στηρίζουν το μεγάλο κεφάλαιο και αφήνουν στο περιθώριο τις ανάγκες των φτωχών και μεσαίων στρωμάτων των ευρωπαϊκών λαών. Ενδεικτικά αναφέρω ότι περίπου 95 εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες βρίσκονται στο όριο φτώχειας. Παρόλο που στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό εμφανίζονται και θετικά στίγματα, εμείς ως Αριστερά τον καταψηφίζουμε, ακριβώς γιατί διατρέχεται από αυτή τη νεοφιλελεύθερη φιλοσοφία.

Ποιο θεωρείτε ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Κύπρου που εμποδίζει την περαιτέρω ανάπτυξή της και την άνοδο του ΑΕΠ της;

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία είναι η μονοθεματικότητα στην οικονομική δραστηριότητα. Πρόκειται για μια οικονομία που επικεντρώνεται κυρίως στον τουρισμό και τις υπηρεσίες- αυτοί όμως είναι τομείς ευάλωτοι, που αντιμετωπίζουν τεράστιους κινδύνους από αρνητικές επιδράσεις που προέρχονται από εξωγενείς παράγοντες. Δείτε για παράδειγμα τι γίνεται στην περιοχή με τους πολέμους, αλλά και το πλήγμα που υπέστη ο τομέας των υπηρεσιών μέσα από το σκάνδαλο των χρυσών διαβατηρίων. Εκείνο που χρειάζεται είναι καινοτόμες δράσεις που θα αγκαλιάσουν και άλλους τομείς οικονομικής δραστηριότητας.

Ενίσχυση γεωργίας και κτηνοτροφίας

Ποιος είναι, κατά τη γνώμη σας, ο τομέας της οικονομίας που υποβαθμίζεται και πιστεύετε ότι πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω;

Ένας τομέας ο οποίος θα πρέπει να τύχει ιδιαίτερης προσοχής είναι ο πρωτογενής, που αφορά στη γεωργία και την κτηνοτροφία. Ο κόσμος και η Ευρώπη αντιμετωπίζουν τεράστιες προκλήσεις στις μέρες μας, πάσχοντας από μία επισιτιστική ανασφάλεια. Το κράτος οφείλει να ενθαρρύνει την είσοδο νέων ανθρώπων σε αυτούς τους τομείς προσφέροντας τους ελκυστικά κίνητρα. Ακριβώς, γιατί πρόκειται για έναν τομέα εθνικής προτεραιότητας.

Με ποιους πολιτικούς σχηματισμούς έχετε έρθει πιο κοντά κατά τη διάρκεια της θητείας σας;

Πέραν της Αριστεράς στην οποία διαχρονικά συμμετέχουμε και αναπτύσσουμε σημαντική δράση, έχουμε επαφή ιδιαίτερα με τους Σοσιαλιστές και την ομάδα των Πρασίνων γιατί με αυτούς συναντιούνται πολλές από τις θέσεις μας, όσον αφορά τα ζητήματα της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, του περιβάλλοντος, και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αλλά και με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, δημιουργείται ένα πεδίο συνεννόησης, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το κυπριακό μέσα από την επεξεργασία της έκθεσης προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την Τουρκία.

Ποια είναι η συμβουλή σας που δώσατε τους νεοεκλεγέντες ώστε να εισακούγονται περισσότερο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;

Στους νέους συναδέλφους εισηγήθηκα και σύστησα την ανάγκη να επιδεικνύεται συνεχώς σοβαρότητα, συνέπεια, διαλεκτικό πνεύμα, διάθεση συνεργασίας. Κυρίως ένα policy πέραν του κυπριακού και με θεματικές που απασχολούν ευρύτερα τις ευρωπαϊκές κοινωνίες.

Δειτε Επισης

Γιάννης Παναγιώτου: Περισσότεροι εργαζόμενοι από το εξωτερικό μέσα από τις κατάλληλες νόμιμες διαδικασίες
Επιτόκια: Το στίγμα πορείας που έδωσε η Λαγκάρντ και γιατί είναι δύσκολη νέα μείωση από την ΕΚΤ τον Οκτώβριο
Ψάχνουν την χρυσή τομή για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στην ξενοδοχειακή βιομηχανία
Έστειλε μήνυμα στην Ε.Ε. ο Κεραυνός: Πρωτεύων στόχος η χρηματοδότηση επενδύσεων σε τεχνολογίες αιχμής
Τα περιζήτητα πράσινα επαγγέλματα και οι πραγματικές ανάγκες του παρόντος και του μέλλοντος
Στο τεύχος Σεπτεμβρίου του περιοδικού GOLD: Γυναίκες στον τομέα της τεχνολογίας
Μετρά ακόμη πληγές από την απώλεια της ρωσικής αγοράς η Περνέρα-Κλειστά ξενοδοχεία και επιχειρήσεις
Συνεχίζονται τα εβδομαδιαία κέρδη στο ΧΑΚ
Τίτλοι ιδιοκτησίας έναντι καθορισμένου χρηματικού αντιτίμου-Πράσινο Υπουργικού στο σχέδιο πολεοδομικής αμνηστίας
Το νέο Δ.Σ. της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού-Στην προεδρία ο Κωνσταντίνος Φελλάς