Powered by

Κ. Μαυρίδης: Προσαρμογή μοντέλου για εγκατάσταση εταιρειών με πραγματική φυσική παρουσία στην Κύπρο

Το μήνυμα ότι ωρίμασε ο καιρός για να προσαρμόσουμε το μοντέλο μας ως Κύπρος, στην εγκατάσταση εταιρειών με πραγματική φυσική παρουσία που θα αναπαράγει οφέλη για το σύνολο της οικονομίας και της κοινωνίας και όχι απλώς εταιρείες με νομότυπη παρουσία με σκοπό την μειωμένη φορολογία και που επωφελούνται περιορισμένες επαγγελματικές ομάδες, στέλνει ο ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ και της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D), Κώστας Μαυρίδης.

Σε συνέντευξή του στο InBusinessNews, ο κ. Μαυρίδης κατατάσσει στα κύρια θέματα της ευρωπαϊκής ατζέντας για την χώρα μας τη διατήρηση του συγκριτικού πλεονεκτήματος για παροχή υπηρεσιών μέσω δραστηριοποίησης και εγκατάστασης εταιρειών στο νησί μας, ενώ την ίδια ώρα τονίζει την ανάγκη απόκτησης ενός ευρωπαϊκού οργανισμού με έδρα την Κύπρο.

Κάτι τέτοιο, όπως υποδεικνύει, θα συμβάλει σε εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας, υψηλές αμοιβές με θετική συμβολή και μετακύλιση στην οικονομία και πρόσθετη πολιτική αξία για την Κύπρο.

Ο Κώστας Μαυρίδης επισημαίνει πως αν πρέπει να προτάξουμε ένα συγκεκριμένο τομέα κατά την παρούσα χρονική συγκυρία, αυτός θα έπρεπε μα ήταν η ενέργεια, ώστε-όπως εξηγεί-να υπάρξει ομαλή μετάβαση σε χαμηλών ρύπων πηγές ενέργειας με σημαντικά μειωμένο κόστος, όπως το φυσικό αέριο, στην πορεία προς την καθαρή ενέργεια.

Διαβάστε επίσης:

Λ. Φουρλάς: Η ενεργειακή αυτονομία της Ε.Ε. και γιατί πρέπει να καταστεί ασφαλές ενεργειακό κέντρο η Κύπρος

Μ. Χατζηπαντέλα: Κόκκινη γραμμή η πρόταση για την Ενιαία Ενοποιημένη Βάση Φορολογίας Εταιρειών (CCCTB)

Γ. Γεωργίου: Πρόβλημα για την Κύπρο η μονοθεματικότητα στην οικονομική της δραστηριότητα

Πώς σκοπεύετε να συμβάλετε στην ενίσχυση της οικονομίας της Κύπρου με την παρουσία σας στην Ευρωβουλή;

Ως μέλος της Επιτροπής Οικονομικών του Ευρωκοινοβουλίου για δύο θητείες, έχω συσσωρεύσει γνώση και εμπειρία για να παρεμβαίνω με επιδίωξη τη συνδιαμόρφωση πολιτικών, κυρίως νομοθεσιών, που να λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες και τα προβλήματα της Κύπρου.

Στα κύρια θέματα της ευρωπαϊκής ατζέντας για την Κύπρο, συμπεριλαμβάνω τη διατήρηση του συγκριτικού πλεονεκτήματος για παροχή υπηρεσιών μέσω δραστηριοποίησης κι εγκατάστασης εταιρειών στην Κύπρο.

Ωστόσο, επισημαίνω ότι ωρίμασε ο καιρός για να προσαρμόσουμε το μοντέλο μας ως Κύπρος, στην εγκατάσταση εταιρειών με πραγματική φυσική παρουσία που θα αναπαράγει οφέλη για το σύνολο της οικονομίας και της κοινωνίας κι όχι απλά εταιρείες με νομότυπη παρουσία με σκοπό την μειωμένη φορολογία και που επωφελούνται περιορισμένες επαγγελματικές ομάδες.

Για τον τραπεζικό τομέα, εκκρεμούν δύο κύρια θέματα. Η αποτελεσματική συμμόρφωση και εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί καταχρηστικών ρητρών με απάλειψη των παράνομων υπερχρεώσεων, πράγμα που αφορά την σωστή απονομή της δικαιοσύνης και η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης με πανευρωπαϊκή εγγύηση των καταθέσεων, ως εχέγγυο αξιοπιστίας, σταθερότητας και δίκαιου ανταγωνισμού στον τραπεζικό τομέα στην ΕΕ ς σύνολο.

Επιπλέον, επιμένω στην ανάγκη για να αποκτήσουμε επιτέλους ένα ευρωπαϊκό οργανισμό με έδρα την Κύπρο, που θα συμβάλει σε εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας, υψηλές αμοιβές με θετική συμβολή και μετακύλιση στην οικονομία και φυσικά πρόσθετη πολιτική αξία για την Κύπρο.

Τέλος, αναφέρω το μέγα ζήτημα της στέγασης, το οποίο ανακινώ εδώ και χρόνια με επίκεντρο την αξιοποίηση το του Μηχανισμού Ανάκαμψης της ΕΕ, στον οποίο ήμουν διαπραγματευτής εκ μέρους της πολιτικής μου ομάδας και όπου καταφέραμε να συμπεριλάβουμε τη δυνατότητα για επενδύσεις στον τομέα της στέγασης, αλλά αυτό δεν εφαρμόστηκε στην Κύπρο με επιλογή των εδώ Κυβερνήσεων .

Ο ιδιωτικός τομέας είναι καθοριστικός παράγοντας για την οικονομία. Σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε για την ώθηση των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα;

Συνεχίζοντας, ανταποκρίνομαι στο ερώτημα με συγκεκριμένα θέματα από την ευρωπαϊκή ατζέντα κι όχι με γενικόλογες αναφορές που πολλές φορές είναι εκτός αρμοδιότητας της ΕΕ. Προς τούτο λοιπόν, θεωρώ ότι ο δίκαιος ανταγωνισμός είναι καθοριστικός για την οικονομία και τους καταναλωτές και η Κύπρος υποφέρει σοβαρά σε διάφορους ζωτικούς τομείς της οικονομίας.

Επιπλέον, το «κοινό μυστικό» για το οποίο λίγοι μιλούν και ουσιαστικά κανένας δεν προχωρά σε πράξεις είναι ο αθέμιτος ανταγωνισμός από τα κατεχόμενα.

Η πολιτική προτεραιότητα για εμπόριο των κατεχομένων μέσω της πράσινης γραμμής, όπως καθιερώθηκε και θεσπίστηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει προκαλέσει σοβαρές στρεβλώσεις και οικονομική «ασφυξία» σε διάφορους τομείς της οικονομίας, σε βαθμό που έχει ήδη «σκοτώσει» πολλές μικροεπιχειρήσεις κι άλλες βρίσκονται στα όρια τους, χωρίς να υπάρχει πρωτοβουλία σε πολιτικό/νομικό επίπεδο για να τις προστατέψει.

Συγκεκριμένα, προϊόντα παραγωγής στα κατεχόμενα καθώς και άλλα εισαγόμενα παράνομα από Τουρκία, διοχετεύονται στις ελεύθερες περιοχές, χωρίς φυσικά να τηρούνται τα ευρωπαϊκά πρότυπα υγείας, εργασίας και περιβάλλοντος.

Έτσι, αφενός τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια υγεία κι αφετέρου ο δίκαιος ανταγωνισμός στρεβλώνεται αφού θεσμικά υπάρχει αθέμιτο πλεονέκτημα στα κατεχόμενα όπου παράγονται τα προϊόντα ή εισάγονται με σοβαρά μειωμένο κόστος, μιας και δεν τηρούνται τα όσα η Ε.Ε. επιβάλλει στις επιχειρήσεις στις ελεύθερες περιοχές και οι οποίες θα πρέπει να συμμορφωθούν με σημαντικό κόστος στην παραγωγική διαδικασία.

Ποιο θεωρείτε ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Κύπρου που εμποδίζει την περαιτέρω ανάπτυξή της και την άνοδο του ΑΕΠ της;

Καταρχάς, η άνοδος του ΑΕΠ από μόνη της δεν συνεπάγεται την ευημερία των πολλών που όλοι ευαγγελίζονται, ιδίως ενόψει εκλογών, αλλά στην ουσία οι πολιτικές φέρνουν άλλα αποτελέσματα. Το ζητούμενο είναι από την αύξηση στο ΑΕΠ να επωφελούνται οι πολλοί και όσο το δυνατόν οι οικονομικά αδύναμοι.

Αν μια αύξηση στο ΑΕΠ κατανέμεται στρεβλωτικά προς όφελος μιας πολύ μικρής ομάδας, το χάσμα οικονομικού επιπέδου θα μεγαλώνει εις βάρος των αδύναμων, παρόλο που ως δείκτης το ΑΕΠ αυξάνεται.

Πάντως, σήμερα, η ακριβή ενέργεια, η οποία αποτελεί πρώτη ύλη στην ενεργοποίηση της σύγχρονης οικονομίας αποτελεί το μεγαλύτερο τροχοπέδη στην αύξηση του ΑΕΠ της Κύπρου μαζί με τον μειωμένο ανταγωνισμό σε πολλούς τομείς.

Ποιος είναι, κατά τη γνώμη σας, ο τομέας της οικονομίας που υποβαθμίζεται και πιστεύετε ότι πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω;

Αν πρέπει να προτάξουμε ένα συγκεκριμένο τομέα τώρα, θα ήταν η ενέργεια, ώστε να υπάρξει ομαλή μετάβαση σε χαμηλών ρύπων πηγές ενέργειας με σημαντικά μειωμένο κόστος, όπως το φυσικό αέριο, στην πορεία προς την καθαρή ενέργεια.

Αλλά, όχι απλώς υποβαθμίζεται αλλά παραπαίει λόγω βαθιά περιχαρακωμένων συμφερόντων, σκανδάλων διαφθοράς και διαχρονικής πολιτικής … ανικανότητας.

Σε γενικότερο επίπεδο, όπως εξήγησα και πιο πάνω, το οικονομικό μοντέλο της προσφοράς υπηρεσιών από εταιρείες με έδρα την Κύπρο λόγω πρωτίστως του χαμηλού φορολογικού συντελεστή, έχει φτάσει ήδη στα όρια του και υπάρχει ευρεία πολιτική πίεση για αλλαγή του.

Για χρόνια επιμένουμε ότι η Κύπρος πρέπει να προσαρμόσει το φορολογικό της πλεονέκτημα, εμπλουτίζοντας το και με άλλα κίνητρα, με στόχο την προσέλκυση εταιρειών με πραγματική παρουσία.

Πάντως, η Κύπρος προσφέρεται ως χώρος δραστηριοποίησης εταιρειών καινοτομίας και τεχνολογίας λόγω σημαντικών εγχώριων πλεονεκτημάτων που η χώρα πρέπει να αναδείξει και να ενισχύσει π.χ. χαμηλό κόστος εγκατάστασης, υψηλό καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό, αξιόπιστο σύστημα δικαιοσύνης και δημόσιας υπηρεσίας κ.α.

Έτσι, μεγάλο ποσοστό νέων επιστημόνων θα μπορούν να παραμείνουν στην Κύπρο.

Επαφή με Ευρωβουλευτές άλλων ομάδων και με Επιτρόπους διαφόρων κρατών-μελών

Πέραν της πολιτικής ομάδας στην οποία ανήκετε, με ποιους άλλους πολιτικούς σχηματισμούς στην Ευρωβουλή θα επιδιώξετε συνεργασία;

Ανήκω στην δεύτερη πολιτική ομάδα στο ευρωκοινοβούλιο, την Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) και μέσω της συμμετοχής μου σε διάφορες επιτροπές έχω επαφή με Ευρωβουλευτές άλλων ομάδων και με Επιτρόπους διαφόρων κρατών-μελών.

Επίσης, ως Πρόεδρος της Πολιτικής Επιτροπής για τη Μεσόγειο είχα τη δυνατότητα να είμαι σε επαφή με αντιπροσώπους (Βουλευτές ή Γερουσιαστές) κοινοβουλίων διαφόρων κρατών της Μεσογείου π.χ. Αιγύπτου, Ισραήλ, Παλαιστινιακής Αρχής, Μαρόκου, Υεμένης, Τουρκίας, Λιβάνου κ.ά.

Ποια είναι η συμβουλή που δώσατε τους νεοεκλεγέντες, ώστε να εισακούγονται περισσότερο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;

Ένας Ευρωβουλευτής μπορεί να αναλώνεται στον εντυπωσιασμό της εγχώριας κοινής γνώμης με διάφορα επικοινωνιακά και διαφημιστικά «τεχνάσματα», είτε μέσω των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης είτε με ακατάσχετη φλυαρία ανακοινώσεων και Δελτίων Τύπου, ενώ στην πράξη η πολιτική του επιρροή και το πολιτικό του βάρος να είναι μηδαμινό.

Για αυτό και η συμβουλή μου είναι προφανής. Ο στόχος και η δράση ενός Ευρωβουλευτή θα πρέπει να επικεντρώνεται στη συνδιαμόρφωση των πολιτικών της Ε.Ε. μέσω των επιχειρημάτων και της δράσης του σε ευρωπαϊκό επίπεδο και όχι ο εντυπωσιασμός της κοινής γνώμης στην Κύπρο.

Δειτε Επισης

Αρχίζει η αποπληρωμή του δανείου 6,3 δις από την Τρόϊκα-Καταβάλλεται το 2025 η πρώτη δόση ύψους 1,3 δις
Συζητούν την κατάσταση της αγοράς γεωργικών προϊόντων οι υπουργοί Γεωργίας και Αλιείας της Ε.Ε.
Τα μέτρα άμβλυνσης του κυκλοφοριακού και πώς θα κοπάσει το κομφούζιο στους δρόμους-Το πλάνο του Υπ. Μεταφορών
Εβδομαδιαία κέρδη 0,41% στο ΧΑΚ
Έρχεται σχέδιο παραχώρησης οικοπέδων με διάθεση κρατικής γης σε οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα
Στιβαρή ανάπτυξη για την Κύπρο την επόμενη διετία-Ο κυριότερος κίνδυνος για τις δημοσιονομικές προοπτικές
Στέλλα Μιχαηλίδου: Επιδίωξη η ταχύτερη παραχώρηση συμβατών ενισχύσεων-Οι τρεις πυλώνες του Γραφείου
Ξεκάθαρος για απεργίες και έργα του δημοσίου ο Χριστοδουλίδης-«Δεν λύνουν τα προβλήματα...Όλα αυτά τελειώνουν»
Ικανοποίηση Μάκη Κεραυνού για τον ψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης της Κύπρου εντός της Ε.Ε.
Στην Κύπρο η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο-Τα στοιχεία της Eurostat