Powered by

Ανεργία στην Ελλάδα: Υποχώρησε κάτω από το 10% τον Ιούνιο–Τι προβλέπεται για το 2024

Η ανεργία στην Ελλάδα υποχώρησε κάτω από το ψυχολογικό όριο του 10% τον Ιούνιο, γεγονός που επιδοκίμασε με ανάρτησή του ο πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μικρή υποχώρηση σημείωσε και στις δύσκολες ομάδες, τους νέους και τις γυναίκες αν και παραμένει σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ στο 9,6% μειώθηκε το εποχικό ποσοστό της ανεργίας στη χώρα τον Ιούνιο εφέτος, έναντι του αναθεωρημένου προς τα πάνω 11,4% τον Ιούνιο 2023 και του αναθεωρημένου προς τα κάτω 10,3% τον Μάιο 2024.

Οι άνεργοι ανήλθαν σε 456.663 άτομα, σημειώνοντας μείωση κατά 85.865 άτομα σε σχέση με τον Ιούνιο 2023 (15,8%) και κατά 30.629 άτομα σε σχέση με τον Μάιο 2024 (6,3%).

Στις γυναίκες το ποσοστό ανεργίας ανήλθε σε 12,2% από 14,4% τον Ιούνιο 2023 και στους άνδρες σε 7,5% από 9%.

Από την άλλη πλευρά τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ στα τρίμηνα δείχνουν ανοδική πορεία της ανεργίας (12.1 % το α’ τρίμηνο του 2024 και 11.1 % με την εποχική αναπροσαρμογή) η οποία δικαιολογείται από την έντονη εποχικότητα που χαρακτηρίζει την ελληνική αγορά εργασίας λόγω του τουρισμού.

Το ζήτημα είναι αν στο κλείσιμο του έτους η ανεργία θα είναι έστω και οριακά κάτω από το 10%;

Οι εκτιμήσεις του κρατικού προϋπολογισμού δείχνουν ότι το ποσοστό της ανεργίας θα διαμορφωθεί το 2024 πάνω από το όριο του 10% και πλησίον της περιοχής του 10.6% ενώ την ίδια ώρα το ΙΟΒΕ, στην Τριμηνιαία Έκθεση του προβλέπει χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας της τάξης του 10.3%.

Παρά τις εποχικές αυξομειώσεις , φαίνεται ότι δύσκολα θα καμφθεί ο σκληρός πυρήνας της ανεργίας ώστε σύντομα η έστω τα επόμενα χρόνια να υποχωρήσει κάτω από το ψυχολογικό όριο του 10% το οποίο αποτελεί κομβικό σημείο όχι μόνο για την εθνική οικονομία αλλά και για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και ειδικά αυτούς που «χτίζουν» την πρώτη τους τριετία από τον Ιανουάριο του 2024.

Υπενθυμίζουμε ότι όπως ορίζει ο νόμος αν την 1η Ιανουαρίου 2027 η ανεργία παραμείνει άνω του 10%, τότε θα ανασταλεί η ισχύς των διατάξεων και θα παραμείνουν «παγωμένες» οι τριετίες μέχρι να πέσει το ποσοστό, ακυρώνοντας την προοπτική αύξησης των μισθών.

Όπως εξηγεί ο διδάκτωρ του Παντείου Βασίλης Μπέτσης «το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας , γύρω στο 9% επετεύχθη το 2009 , όταν οι άνεργοι ανέρχονταν σε 390.000 ενώ σήμερα αριθμούν 70..000 περισσότεροι, περίπου 500.000.

Για να συρρικνωθεί το ποσοστό έστω οριακά κάτω από το 10%, θα πρέπει ο αριθμός των ανέργων να υποχωρήσει στις 430.000.

Ο στόχος είναι δύσκολος καθώς το ποσοστό της ανεργίας δεν συνδέεται μόνο με τις επενδύσεις και την παραγωγικότητα αλλά και με το δημογραφικό. Το ζητούμενο είναι να δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας χωρίς όμως να μειώνεται το εργατικό δυναμικό, η πτωτική πορεία του οποίου είναι προδιαγεγραμμένη. Δηλαδή όσο πιο μικρός είναι ο αριθμός του εργατικού δυναμικού, τόσο περισσότερο θα επιμένει σε υψηλά ποσοστά η ανεργία.

Το ίδιο συμβαίνει και στην Ισπανία που έχει την υψηλότερη επίδοση στην ανεργία στην ΕΕ με την Ελλάδα να ακολουθεί στη δεύτερη θέση ενώ έπονται η Σουηδία, η Φιλανδία και η Ιταλία».

Στον αντίποδα βρίσκεται η Τσεχία (2,6%), η Πολωνία (2,9%) και η Σλοβενία (3,1%).

Το ΙΟΒΕ αναμένει μικρή περαιτέρω βελτίωση στην αγορά εργασίας το 2024, με εμφανή ωστόσο σημάδια επιβράδυνσης της θετικής τάσης. Σύμφωνε με το Ινστιτούτο, τα περιθώρια περαιτέρω μείωσης της κυκλικής ανεργίας στενεύουν, ενώ πρόκληση αποτελεί η μείωση της διαρθρωτικής ανεργίας και η αύξηση της συμμετοχής στην εργασία.

Από την πλευρά του το υπουργείο εργασίας και η ΔΥΠΑ, βλέποντας τη βόμβα του δημογραφικού να επηρεάζει αρνητικά την αγορά εργασίας εκτός από την συνεχή προσπάθεια για βελτίωση και αντιστοίχιση των δεξιοτήτων των ανέργων, στοχεύει στην αύξηση των γυναικών στην αγορά εργασίας και γενικότερα στην επάνοδο μέρους του πληθυσμού όπως οι συνταξιούχοι προκειμένου να συγκρατηθεί η απώλεια του εργατικού δυναμικού.

Δειτε Επισης

Ενδιαφέρον Chevron για τους υδρογονάνθρακες της Ελλάδας-Πώς προχωρά το Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Υψηλές πτήσεις για την ελληνική οικονομία και για το 2025 βλέπουν οι διεθνείς οίκοι-Οι εξωτερικοί κίνδυνοι
Ποιες χώρες κατατάσσουν την Ελλάδα στους πέντε κορυφαίους προορισμούς για ταξίδια εξωτερικού
Γιατί η οικογένεια Βαρδινογιάννη επενδύει στη λιανική
Έκρηξη πιστωτικής επέκτασης προβλέπεται για τις ελληνικές τράπεζες
Η κακοκαιρία στην Ευρώπη φέρνει αύξηση προκρατήσεων στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2025
Ιστορικό υψηλό για τον ελληνικό τουρισμό το 2024-Τέσσερις μελέτες αποκαλύπτουν την πορεία του το 2025
ΙΟΒΕ: Σε υψηλό 16ετίας το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα το 2024
Το μεγάλο στοίχημα των ελληνικών μετοχών για το 2025
Στο 9,6% η ανεργία στην Ελλάδα τον Νοέμβριο