Με θετικό πρόσημο σε όλους τους βασικούς δείκτες του α’ εξαμήνου και ένα γ’ τρίμηνο που εξελίσσεται σύμφωνα με τις προσδοκίες της, η Coca-Cola HBC «βλέπει» πλέον την πορεία του 2025 να οδηγείται στο ανώτατο άκρο των αρχικών της εκτιμήσεων. Η εταιρεία ανακοίνωσε οργανική αύξηση εσόδων 9,9% στο εξάμηνο και προβλέπει για το σύνολο της χρονιάς οργανική αύξηση εσόδων 6-8% και οργανική αύξηση λειτουργικών κερδών (EBIT) 7-11%.
«Το τρίτο τρίμηνο ξεκίνησε σύμφωνα με τις προσδοκίες μας… Γενικά ξεκίνησε εντός των εκτιμήσεών μας και εντός του guidance που έχουμε δώσει, το οποίο – και το λέμε με αυτοπεποίθηση – πιστεύουμε ότι θα κινηθεί στο ανώτατο άκρο όσων είχαμε προαναγγείλει», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Coca-Cola HBC, Ζόραν Μπογκντάνοβιτς κατά τη χθεσινή (6/8) τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές. Από την πλευρά του, ο CFO κ. Αναστάσιος Σταμούλης υπογράμμισε πως «έχουμε αναβαθμίσει το guidance μας στο ανώτατο σημείο του εύρους 7% με 11%. Όπως καταλαβαίνετε, αυτό εμπεριέχει επιβράδυνση στο δεύτερο εξάμηνο, αλλά είναι απόλυτα συμβατή με την εποχικότητα που είχαμε προγραμματίσει».
Η κατανάλωση εκτός σπιτιού
Αιχμή της στρατηγικής του Ομίλου παραμένει η ενίσχυση της κατανάλωσης εκτός σπιτιού (out-of-home), που καταγράφει ισχυρή ζήτηση στις περισσότερες αγορές. «Έχουμε ανάπτυξη τόσο από το κανάλι εκτός σπιτιού όσο και από το κανάλι εντός σπιτιού. Και είμαι πολύ ικανοποιημένος που το εκτός σπιτιού ήταν θετικό σε όλους τους τομείς. Το ίδιο ισχύει και για το εντός σπιτιού, με μοναδική εξαίρεση την Πολωνία, λόγω ενός συγκεκριμένου ανταγωνιστικού γεγονότος», ανέφερε ο κ. Μπογκντάνοβιτς.
Για να στηριχθεί αυτή η τάση, η Coca-Cola HBC επενδύει σε δυναμικές εμπορικές ομάδες και νέα κανάλια διανομής. «Ενισχύσαμε τις επενδύσεις μας όσον αφορά το ανθρώπινο δυναμικό στο κανάλι εκτός σπιτιού σε αγορές όπως η Ελλάδα, με αναπροσαρμογή της επιπλέον δυναμικής που προσθέσαμε το δεύτερο εξάμηνο του 2024», πρόσθεσε ο CFO.
Καλή εικόνα στην Ελλάδα
Η ελληνική αγορά συνεχίζει να συμβάλλει θετικά στην ανάπτυξη του Ομίλου. «Η Ελλάδα διατηρήθηκε σε θετική πορεία για το πρώτο εξάμηνο», σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Coca Cola HBC. Παράλληλα, η Ιταλία ξεχώρισε για την ανάκαμψή της: «Θα ήθελα να επισημάνω την πολύ καλή επίδοση της Ιταλίας, η οποία αντιμετώπισε κάποια προβλήματα το πρώτο τρίμηνο αλλά βελτιώθηκε σημαντικά στο δεύτερο».
Σε ακόμα πιο δύσκολα περιβάλλοντα, όπως η Νιγηρία και η Αίγυπτος, οι συνθήκες βελτιώνονται, σύμφωνα με τη διοίκηση της εισηγμένης. «Το μακροοικονομικό περιβάλλον έχει σταθεροποιηθεί. Αυτό μας επιτρέπει να εφαρμόζουμε πλάνα με συνέπεια, να έχουμε θετικά volumes και ισχυρό price/mix. Περιμένουμε πως και το β’ εξάμηνο θα είναι θετικό σε όγκο στις δύο αυτές αγορές», τόνισε ο κ. Σταμούλης.
Οδηγούν την ανάπτυξη
Οι επιδόσεις της εταιρείας ενισχύονται από τη δυναμική κατηγοριών με υψηλό περιθώριο, όπως τα ενεργειακά ποτά και τα premium αλκοολούχα. «Τα ενεργειακά ποτά, όπως περιμέναμε, είχαν πολύ ισχυρή απόδοση», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος. «Για εννέα συνεχόμενα χρόνια σημειώνουμε πολύ ισχυρή διψήφια ανάπτυξη, και φέτος δεν θα αποτελέσει εξαίρεση».
Η ανάπτυξη υποστηρίζεται από την επιτυχία brands όπως Monster, Fury και Predator. «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που τα Fury και Predator στην Αφρική έχουν εξαιρετική απόδοση, ενώ και το Monster συνεχίζει να πηγαίνει πολύ καλά… αυτό είναι που πραγματικά θέλουν οι καταναλωτές-στόχος», πρόσθεσε.
Αντίστοιχη έμφαση δίνεται στα αλκοολούχα και κυρίως στις συνεργασίες με premium spirits. «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από την ενσωμάτωση της Finlandia στο χαρτοφυλάκιό μας, από τη σκοπιά της ιδιοκτησίας πλέον… Η Finlandia επιβεβαιώνει τον ρόλο της ως εξαιρετικό mixer με τα βασικά μας μη αλκοολούχα προϊόντα, αυξάνοντας καθαρά τις πωλήσεις, δήλωσε ο κ. Μπογκντάνοβιτς.
Και πρόσθεσε: «Πέρα από αυτό, έχουμε μια σειρά ποιοτικών premium brands μέσω συνεργασιών με τη Brown Forman, την Edrington και τη Bacardi, και σε κάποιον βαθμό με την Campari». Όσο για τα έτοιμα προς κατανάλωση ποτά (RTDs): «Εκτός από το Jack & Coke, τώρα και με το Bacardi & Coca-Cola, και τα δύο αποδίδουν πολύ καλά. Σε αυτό το πεδίο σχεδιάζουμε και μελλοντικές επεκτάσεις», τόνισε.
Ποιότητα εσόδων και έλεγχος κόστους
Η Coca-Cola HBC συνεχίζει να ενισχύει την ποιότητα των εσόδων της μέσω της μικρής συσκευασίας (single-serve) και της στοχευμένης χρήσης προωθητικών ενεργειών. «Εδώ και αρκετά χρόνια επικεντρωνόμαστε με συνέπεια στην ενίσχυση του μεριδίου της μικρής συσκευασίας, ώστε να βελτιώνουμε διαρκώς την ποιότητα των εσόδων που παράγουμε», εξήγησε ο CEO.
Για τις προωθητικές ενέργειες: «Θα το χαρακτήριζα μάλλον ως τυπική πρακτική. Οι προσφορές είναι εξαιρετικό εργαλείο για τη δημιουργία αξίας σε συνεργασία με τους πελάτες… αξιοποιούμε assets όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες, όπου “τρέχουμε” την καμπάνια με τα τυχερά εισιτήρια».
Στο πεδίο του κόστους, ο οικονομικός διευθυντής κ. Σταμούλης ανέφερε: «Έχουμε πολύ ισχυρή κάλυψη έναντι των βασικών πρώτων υλών. Πάνω από το 85% των αναγκών μας είναι καλυμμένες, με τη ζάχαρη και το αλουμίνιο πάνω από 90%». Το κόστος ανά κιβώτιο (COGS per case) αναμένεται να κινηθεί «σε χαμηλό έως μεσαίο μονοψήφιο ποσοστό» για το υπόλοιπο της χρονιάς. Για τις χρηματοοικονομικές δαπάνες, το guidance της εταιρείας για το 2025 ανέρχεται σε 15-25 εκατ. ευρώ.
Η Ρωσία
Στη Ρωσία, ο Όμιλος συνεχίζει να λειτουργεί βάσει ενός ξεκάθαρα τοπικού και ευέλικτου μοντέλου. Όπως δήλωσε ο κ. Μπογκντάνοβιτς. «Η Ρωσία συνεχίζει να αποδίδει σύμφωνα με τις προσδοκίες και τη στρατηγική μας. Εστιάζουμε στο να παραμένουμε τοπικά επίκαιροι, ευέλικτοι και επιχειρησιακά πειθαρχημένοι». Σε ερώτηση για τον επαναπατρισμό των κερδών: «Δεν σχολιάζουμε ζητήματα επαναπατρισμού. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι συνεχίζουμε να δημιουργούμε ταμειακές ροές και να τις επανεπενδύουμε στην τοπική αγορά».
Κλείνοντας την παρουσίαση, ο Ζόραν Μπογκντάνοβιτς υπογράμμισε την εμπιστοσύνη του στο σχέδιο και τις επιδόσεις της εταιρείας: «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με την έως τώρα απόδοσή μας και νιώθουμε πολύ καλά τοποθετημένοι ώστε να συνεχίσουμε να αποδίδουμε το 2025 και τα επόμενα χρόνια».
Πηγή: newmoney