Αλέξης Βαφεάδης: Σε 15 με 20 μέρες θα διαφανεί πώς θα προχωρήσει ο δρόμος Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς

Οι εξελίξεις γύρω από τα έργα υποδομής στην Επαρχία Πάφου ήταν το αντικείμενο συζήτησης σε συνάντηση του ΕΒΕ Πάφου με τους Υπουργούς Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργω, Αλέξη Βαφεάδη και Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Μαρίας Παναγιώγου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΒΕ Πάφου, έπειτα από σχετικό αίτημά του, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου , Γιώργος Μάης, και ο Αντιπρόεδρος του ΕΒΕ, Χρύσης Χρυσάνθου, παρακάθησαν σε σύσκεψη στη Λευκωσία την 1η Ιουλίου τους δυο Υπουργούς, καθώς και με υπηρεσιακούς παράγοντες των δύο Υπουργείων.

Η συζήτηση, προστίθεται στην ανακοίνωση, επικεντρώθηκε στις εξελίξεις που αφορούν τον δρόμο Πάφου-Πόλις Χρυσοχούς Α’ φάση και ο κ. Βαφεάδης ενημέρωσε ότι το Υπουργείο είναι σε διαπραγμάτευση με την κατασκευάστρια εταιρεία, και πως ξεκαθάρισε ότι σε 15 με 20 ημέρες θα διαφανεί κατά πόσο θα υπάρξει θετικό αποτέλεσμα ή όχι.

Όπως αναφέρεται, ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Πάφου επανέλαβε τη θέση του Επιμελητηρίου ότι θα πρέπει να εξευρεθεί λύση ώστε το έργο να συνεχίσει και να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό, αφού δεν είναι προς το συμφέρον της Επαρχίας ούτε και του κράτους η όποια ενδεχόμενη εμπλοκή ή παγοποίηση του έργου.

Αναφορικά με τη Β’ Φάση του δρόμου, από το Στρουμπί μέχρι την Πόλη-Χρυσοχούς τόνισε εκ νέου τη θέση του Επιμελητηρίου, ότι αυτή θα πρέπει να αποσυνδεθεί από τις όποιες καθυστερήσεις καταγράφονται στην Α’ φάση και δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση η Α’ φάση να συμπαρασύρει την Β’ φάση σε ναυάγιο και/ ή άλλες σε καθυστερήσεις.

Ο κ. Βαφεάδης και ο Διευθυντής του Τμήματος Δημοσίων Έργων, Ελευθέριος Ελευθερίου, ενημέρωσαν ότι η Β’ φάση του έργου δεν μπορεί να ξεκινήσει άμεσα και ότι το Τμήμα Δημοσίων Έργων βλέπει την έναρξη διαδικασιών/μελετών περί τα τέλη του 2025, σημειώνεται.

Ο κ. Μάης ανέφερε ότι το ΕΒΕ Πάφου δεν συμφωνεί με τα χρονοδιαγράμματα αυτά και ζήτησε να γίνουν προσπάθειες επίσπευσης των διαδικασιών.

Σε σχέση με τον δρόμο προς το Αεροδρόμιο Πάφου από τον ποταμό Έζουσας ο κ. Μάης τόνισε στους δύο Υπουργούς ότι το Επιμελητήριο έχει πράξει ό,τι ήταν δυνατό ώστε να διευκολυνθεί η Κυβέρνηση και να μπορέσει να προχωρήσει στη λήψη τελικής απόφασης.

Ανέφερε στην κ. Παναγιώτου ότι η Υπηρεσία Περιβάλλοντος πρέπει να βελτιώσει τις διαδικασίες και τον τρόπο λειτουργίας που ακολουθεί και στις περιπτώσεις έκδοσης αρνητικών γνωμοδοτήσεων να υπάρχουν πλήρης επιστημονική τεκμηρίωση, διαφάνεια και ορθή διαβούλευση και παράλληλα να προτείνονται εναλλακτικές λύσεις, οι οποίες να είναι εφαρμόσιμες.

Συναξιολογώντας όλα τα δεδομένα αμφότερες οι πλευρές συμφώνησαν να πραγματοποιηθεί σύσκεψη εμπειρογνωμόνων και από τις δύο πλευρές, στις αρχές Αυγούστου, αναφέρεται.

Στη συνάντηση συζητήθηκε και η πρόσφατη απόρριψη από την Υπηρεσία Περιβάλλοντος της μελέτης που υποβλήθηκε από το Τμήμα Δημοσίων Έργων για την κατασκευή κυματοθραυστών μήκους περίπου 25 χιλιομέτρων, στη βόρεια περιοχή της Πάφου.

Η πρόταση αφορούσε την κατασκευή 43 κυματοθραυστών σε πέντε υποπεριοχές και σκοπός του έργου είναι ο περιορισμός της έντονης διάβρωσης που παρατηρείται στην ευρύτερη περιοχή, όπως αναφέρεται.

Ο κ. Μάης είπε ότι είναι ανεπίτρεπτο και εντελώς απαράδεκτο να εκπονούνται μελέτες για τις οποίες το κράτος ξοδεύει μεγάλα ποσά και κάποιες άλλες Υπηρεσίες να παρακολουθούν χωρίς να παρεμβαίνουν και απλά με την ολοκλήρωση τους να τις απορρίπτουν και είπε πως η Υπηρεσία Περιβάλλοντος γνώριζε εκ των προτέρων όλες τις λεπτομέρειες περιλαμβανομένου του τρόπου κατασκευής των κυματοθραυστών.

Το θέμα της διάβρωσης των ακτών στη συγκεκριμένη περιοχή είναι πολύ σοβαρό, έχει δε επιβεβαιωθεί και από τον διευθυντή των Δημόσιων Έργων, γι’ αυτό έχει συμφωνηθεί να μελετηθούν προτάσεις και εισηγήσεις οι οποίες να υποβληθούν μέχρι το τέλος της καλοκαιρινής περιόδου, συμπλήρωσε.

Πρόσθεσε πως το ΕΒΕ Πάφου θα παρακολουθεί στενά όλες τις εξελίξεις που αφορούν τα έργα βασικής υποδομής της Επαρχίας και θα παρεμβαίνει εκεί και όπου χρειάζεται, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Δειτε Επισης

Ο σχεδιασμός του 5oυ ορόφου στο Neocleous Tower επαναπροσδιορίζει την ευεξία στον εργασιακό χώρο
Επενδυτικές ευκαιρίες προσφέρει η AstroBank
Ετήσια αύξηση 1,1% στον δείκτη τιμών κατοικιών το πρώτο τρίμηνο 2024
Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών: Κατάργηση της ημερήσιας ενοικίασης ακινήτων για να πέσουν τα ενοίκια
Νέες ελκυστικές επιλογές οικιστικών ακινήτων σε Λάρνακα και Πάφο από την Altamira Real Estate
Αλέξης Βαφεάδης: Σε 15 με 20 μέρες θα διαφανεί πώς θα προχωρήσει ο δρόμος Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς
Κυκλοφοριακό και στεγαστικό τα πιο καυτά ζητήματα της Λεμεσού
Παραλήφθηκαν μέσω «Ιππόδαμου» οι πρώτες αιτήσεις, εκδόθηκε η πρώτη πολεοδομική άδεια στο νέο περιβάλλον
«Ο περιμετρικός αυτοκινητόδρομος Λευκωσίας θα παραδοθεί στα μέσα Αυγούστου»-Όσα ξεκαθαρίζει το ΥΜΕΕ
Μέχρι τέλος Ιουλίου τα επόμενα βήματα για την μαρίνα και το λιμάνι Λάρνακας-Οι διαβουλεύσεις με την Kition