Θα τερματιστεί το καθεστώς non-dom του Ηνωμένου Βασιλείου;

Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για το μέλλον του δημοφιλούς καθεστώτος "non-dom" στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πολύ σύντομα μπορεί να φτάσει στο τέλος του ή τουλάχιστον να υποστεί σημαντικές αλλαγές, με την κυριότερη να είναι η σημαντική μείωση των ετών κατά τα οποία θα ισχύει. Πολλά εξαρτώνται από το πώς το νικηφόρο Εργατικό Κόμμα θα υλοποιήσει αυτά που διακήρυξε προεκλογικά, και πόσο γρήγορα. Η έλλειψη σαφήνειας και λεπτομερειών στις προεκλογικές δηλώσεις που δημοσιεύτηκαν και από τα δύο κόμματα (Εργατικό vs Συντηρητικό) αυξάνει ακόμη περισσότερο την ήδη υπάρχουσα αβεβαιότητα.

Οι non-doms στο Ηνωμένο Βασίλειο καθώς και άλλοι αλλοδαποί που επιθυμούν να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία σε άλλη χώρα αναζητούν μια επιλογή ή εναλλακτική που να μπορεί να ικανοποιήσει τις προσωπικές, επαγγελματικές και οικονομικές τους ανάγκες με πρακτικό και αποτελεσματικό τρόπο.

Εδώ είναι που η Κύπρος προσφέρει μια εναλλακτική με το δικό της καθεστώς non-dom.

Η Κύπρος αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για τέτοια άτομα (τόσο από την ΕΕ όσο και εκτός ΕΕ), είτε ως μακροπρόθεσμη είτε ως βραχυπρόθεσμη λύση. Αυτό οφείλεται κυρίως στο καθεστώς non-dom, το οποίο εφαρμόζεται αυτόματα σε αλλοδαπούς που γίνονται φορολογικοί κάτοικοι στην Κύπρο. Σε κάθε περίπτωση, το καθεστώς non-dom ισχύει για μέγιστο διάστημα 17 ετών.

Αυτή τη στιγμή, υπάρχει μεγάλη δυναμική και εισροή ξένων επενδυτών που γίνονται non-dom φορολογικοί κάτοικοι Κύπρου και διεκπεραιώνουν τις διεθνείς και τοπικές επιχειρηματικές τους δραστηριότητες από την Κύπρο, καθώς προσφέρει έναν ισορροπημένο συνδυασμό φορολογικών και μη φορολογικών στοιχείων.

Οι non-dom φορολογικοί κάτοικοι Κύπρου εξαιρούνται ρητά από την Κυπριακή φορολογία σε μερίσματα και τόκους, ανεξάρτητα από τη χώρα προέλευσης και από το αν τα κεφάλαια εμβάζονται στην Κύπρο ή όχι. Επιπλέον, υπάρχει πλήρης φορολογική απαλλαγή πάνω σε όλα τα κέρδη από πώληση μετοχών και άλλων επενδυτικών προϊόντων που συνιστούν “τίτλους”, καθώς και στα κεφαλαιουχικά κέρδη που δεν σχετίζονται με ακίνητη περιουσία που βρίσκεται στην Κύπρο.

Αυτές οι φορολογικές απαλλαγές ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τα εύπορα άτομα με υψηλή καθαρή αξία κεφαλαίων, καθώς η πλειοψηφία του εισοδήματός τους προέρχεται συνήθως από μερίσματα, τόκους και κεφαλαιουχικά κέρδη.

Οι ξένοι επενδυτές μπορούν να γίνουν φορολογικοί κάτοικοι Κύπρου είτε μέσω του συνηθισμένου κριτηρίου των 183 ημερών, είτε μέσω του εναλλακτικού κανόνα των 60 ημερών, ο οποίος υπόκειται σε ορισμένες προϋποθέσεις.

Επιπρόσθετα, η Κύπρος προσφέρει πληθώρα άλλων ελκυστικών φορολογικών κινήτρων, τόσο για άτομα όσο και για εταιρείες.

Η ποιότητα ζωής και οι υποδομές που προσφέρονται είναι εξίσου σημαντικές. Η γεωγραφική θέση, το ευχάριστο μεσογειακό κλίμα, οι παραλίες με μπλε σημαία, το χαμηλό ποσοστό εγκληματικότητας, οι σύγχρονες εγκαταστάσεις, τα πολυτελή ακίνητα, τα αγγλόφωνα ιδιωτικά σχολεία και πανεπιστήμια, οι προηγμένες ιατρικές υπηρεσίες καθώς και η κοσμοπολίτικη ζωή, καθιστούν την Κύπρο μια εξαιρετική επιλογή για να εργαστεί κανείς, να ζήσει και να μεγαλώσει οικογένεια.

Πώς μπορεί να βοηθήσει ο τομέας των επαγγελματικών υπηρεσιών της Κύπρου;

  • Θέματα Μετανάστευσης
  • Εγγραφή στις φορολογικές αρχές της Κύπρου
  • Όλες οι τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις
  • Ίδρυση και διαχείριση κυπριακής εταιρείας
  • Ίδρυση Κυπριακού Διεθνούς Καταπιστεύματος
  • Επαγγελματικές διευθυντικές υπηρεσίες και υπηρεσίες εμπιστευματοδόχου
  • Μετεγκατάσταση εταιρειών
  • Άδειες μόνιμης διαμονής και εργασίας
  • Άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών
  • Λογιστικές / ελεγκτικές υπηρεσίες
  • Θέματα ακινήτων

Καταλήγοντας, η αβεβαιότητα γύρω από το καθεστώς non-dom στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει αναδείξει την Κύπρο ως ελκυστική εναλλακτική. Με σημαντικές φορολογικές απαλλαγές και υψηλή ποιότητα ζωής, η Κύπρος προσφέρει ένα ολοκληρωμένο πακέτο για να εργαστεί, να ζήσει και να μεγαλώσει κανείς την οικογένειά του.

*Μάριος Γεναγρίτης - Tax Manager στην Totalserve Management

Η Totalserve Management Limited έχει επιτύχει κατά τη διάρκεια των 52 ετών λειτουργίας της να εδραιωθεί ως ένας αναγνωρισμένος, εξαιρετικά αξιόπιστος και πολυβραβευμένος πάροχος υπηρεσιών παγκοσμίως, εξειδικευμένη στους τομείς της διεθνούς φορολογίας, εταιρικών, εμπιστευματικών και διαχειριστικών υπηρεσιών.

Δειτε Επισης

Ο εκτεταμένος αντίκτυπος της νέας οδηγίας για την εταιρική δέουσα επιμέλεια όσον αφορά την αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη
Υλικά και αντικείμενα σε επαφή με τρόφιμα και η σημασία του ελέγχου τους
Αναπτύξεις σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας;
Ρυθμιστικά διλήμματα: Η επίδραση των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην τοπική οικονομία
Οι συνέπειες της ποινικοποίησης της αισχροκέρδειας
Ας μιλήσουμε ρεαλιστικά για ESG!
Γεωπολιτικοί κίνδυνοι και τράπεζες
To Μέλλον των τηλεπικοινωνιών: Τάσεις και στρατηγικές
Great Sea Interconnector: Ούτε «πανάκεια», ούτε καταστροφή
To ότι το χαλλούμι είναι πρώτο σε εξαγωγές δεν πρέπει να μας κάνει να επαναπαυόμαστε