Τρεις Κύπριοι φοιτητές στους παγκόσμιους ψηφιακούς ηγέτες του αύριο
Έμιλυ Αντωνίου 10:48 - 16 Ιουλίου 2024
Τρείς Κύπριοι φοιτητές, συγκαταλέγονται ανάμεσα στους 145 παγκόσμιους ψηφιακούς ηγέτες του αύριο, οι οποίοι βρέθηκαν στη Ρώμη της Ιταλίας την εβδομάδα 1-5 Ιουλίου 2024, σε μια πρωτοποριακή τεχνολογική σύναξη που ήταν γεμάτη από δραστηριότητες, γνώσεις και εμπειρίες ζωής.
Πρόκειται για το πρόγραμμα Tech4Good της PIM (Purpose In Motion) που διεξάγεται υπό την αιγίδα της εταιρείας τεχνολογίας Huawei.
Συνολικά 145 κορυφαίοι φοιτητές από 23 ευρωπαϊκές χώρες και όχι μόνο, έλαβαν μέρος μαζί με τους μέντορές του στο εν λόγω πρόγραμμα, που διεξήχθη φέτος κάτω από τον τίτλο: European Seeds for the Future.
Η κυπριακή αποστολή
Από πλευράς Κύπρου έλαβαν μέρος οι φοιτητές Γεωργία Μιχαήλ, Παύλος Αλέξανδρος Δημητρίου και Αντρέας Παναγή μαζί με τον μέντορά τους Χάρη Χρυσάνθου. Επίσημος προσκεκλημένος ο πρώην Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκος Κόκκινος.
Γνώσεις και εμπειρίες ζωής
Επρόκειτο για την πρώτη -μετά την πανδημία-, δια ζώσης συγκέντρωση, την οποία οι νέοι απόλαυσαν με την ψυχή τους, χάρη στο πλούσιο και διαδραστικό πρόγραμμα που περιλάμβανε.
Ανάμεσα σε άλλα, οι φοιτητές συμμετείχαν σε εργαστήρια, διαγωνισμούς, πανελς και συζητήσεις. Έλαβαν επίσης πολύτιμες γνώσεις από διεθνείς ειδικούς και επιχειρηματίες προερχόμενους από τον χώρο της τεχνολογίας και της βιομηχανίας, καθώς και ακαδημαϊκούς.
Ωστόσο, το ενδιαφέρον των φοιτητών φαίνεται πως μονοπώλησε ο περίπλοκος και θαυμαστός κόσμος του AI (Artificial intelligence), η εκρηκτική εξέλιξή του και το πώς έχει διειδύσει σε κάθε πτυχή της ζωής μας. Big data, 5G, Cloud Computing, ήταν επίσης ανάμεσα στα θέματα με τα οποία ασχολήθηκαν.
Ο διαγωνισμός
Οι 145 νέοι που συμμετείχαν στη σύναξη, χωρίστηκαν σε ομάδες και έλαβαν μέρος σε διαγωνισμό όπου κλήθηκαν να καταθέσουν τις δικές τους ξεχωριστές προτάσεις σε ζητήματα που απασχολούν γενικότερα τον άνθρωπο και το περιβάλλον.
Η δική μας ομάδα που αποτελείτο από τρεις Κύπριους και τρεις Ελλαδίτες φοιτητές, παρουσίασε μια εν δυνάμει λύση που θα μπορούσε να βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής ατόμων με τετραπληγία και να διευκολύνει τις κινήσεις τους.
Η βασική ιδέα, σύμφωνα με τις περιγραφές των φοιτητών, εστιάζεται στη χρήση ενός ακουστικού ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος το οποίο μέσω του AI, να έχει τη δυνατότητα να «διαβάζει» τη σκέψη του ατόμου και να δίνει κίνηση στο αμαξίδιό του, χωρίς τη χρήση άκρων ή φωνής.
Τις δυο πρώτες θέσεις στον διαγωνισμό κατέλαβαν η ομάδα Anaphero από την Ιρλανδία και η ομάδα BioBuddy από την Ολλανδία, οι οποίες θα λάβουν μέρος στον παγκόσμιο διαγωνισμό Tech4Good στην Κίνα που θα διεξαχθεί μέσα στο 2025. Επίσης, το People’s Choice Award απονεμήθηκε στην ομάδα Nordic Shine από τη Φινλανδία.
PIM: Λύσεις στα παγκόσμια προβλήματα
Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενημέρωση των νέων για προβλήματα που απασχολούν παγκοσμίως και πώς οι καινοτόμες τεχνολογίες αποτελούν μέρος της λύσης αυτών των ζητημάτων.
Ταυτόχρονα, επιχειρεί να πυροδοτήσει το ενδιαφέρον των νέων φοιτητών ως προς την εμπλοκή τους στην κοινωνικό-τεχνολογική επιχειρηματικότητα, σύμφωνα με τον Χάρη Χρυσάνθου, της Purpose In Motion (PIM).
Ο ίδιος, όπως εξηγεί, συμμετέχει ως μέντορας του προγράμματος Tech4Good το οποίο συνδιοργανώνεται με την PIM (Purpose in Motion) από το 2021 και ο στόχος του, είναι να ενθαρρύνει το πάθος των μαθητών για την επίλυση παγκόσμιων προβλημάτων.
«Όλα αυτά τα χρόνια, έχω παρακολουθήσει τον μετασχηματισμό του προγράμματος Tech4Good της PIM (Purpose In Motion) κάτω από την αιγίδα της Huawei και έχω αντιληφθεί πώς έχει αναπτυχθεί για να προσφέρει πληθώρα πόρων, υλικού και εργαλείων σε κορυφαίους σπουδαστές τεχνολογίας, επικοινωνίας και επιχειρηματικότητας. Αυτό το πρόγραμμα θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο το ενδιαφέρον τους για την κοινωνικό-τεχνολογική επιχειρηματικότητα», τονίζει με έμφαση.
Οι Κύπριοι φοιτητές
Με ιδιαίτερο ενθουσιασμό περιγράφουν την εμπειρία που έζησαν στη Ρώμη, οι τρεις Κύπριοι φοιτητές οι οποίοι αναγνωρίζουν τη σημασία τέτοιων πρωτοβουλιών όπως αυτή της Huawei, που πρωτοπορεί και συμβάλλει στην επίλυση διαφόρων προβλημάτων ανά τον πλανήτη, μέσα από την αξιοποίηση νέων μυαλών.
- Γεωργία Μιχαήλ - Τμήμα Πληροφορικής, Πανεπιστήμιο Κύπρου
«Πραγματοποιήσαμε διάφορες δραστηριότητες όπως για παράδειγμα η δημιουργία ενός προϊόντος που θα δίνει λύση σε ένα συγκεκριμένο πρόβλημα. Από αυτήν τη μοναδική εμπειρία αποκομίσαμε νέες επαφές με εξαιρετικούς ανθρώπους και αναπτύξαμε δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων. Το πρόγραμμα αυτό, με βοήθησε να αναπτύξω καινούργιες δυνατότητες, να σκέφτομαι νέες, μοναδικές λύσεις μέσω της τεχνολογίας, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις απαραίτητες παραμέτρους».
- Αντρέας Παναγή - Τμήμα Πληροφορικής, Πανεπιστήμιο Κύπρου
«Αυτή η εμπειρία που κράτησε πέντε ημέρες, ήταν αξέχαστη. Έχω αναπτύξει τις ικανότητες στο τομέα της συνεργασίας και της επιμονής καθώς και την σκέψη έξω από το κουτί. Και αν είναι κάτι που έχω αποκομίσει είναι πως το βασικό που χρειάζεται για την λύση των προβλημάτων αυτού του κόσμου, είναι πρώτα και κύρια η γνώση της υπάρξης. Με τη σειρά μου, επιθυμώ, να συνεισφέρω στα κοινωνικά και περιβαλλοντικα προβλήματα που έχει η Κύπρος. Θα ήθελα επίσης, να ευχαριστήσω την Huawei που μου έδωσε την ευκαιρία να συμμετάσχω στο πρόγραμμα αυτό».
- Παύλος Αλέξανδρος Δημητρίου - Διδακτορικός Φοιτητής, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών, Πανεπιστήμιο Κύπρου
«Παρακολούθησα ομιλίες για cloud computing, 5G και AI. Αντιλήφθηκα πώς η Huawei χρησιμοποιεί νέες τεχνολογίες όπως το 5G για να λύσει προβλήματα σε διάφορους τομείς της βιομηχανίας.
Στόχος μου είναι να προωθήσω τη συνεργασία τοπικών και διεθνών τεχνολογικών εταιρειών σαν την Huawei, για να ενισχυθεί η τεχνολογική ανάπτυξη της περιοχής μας.
Κατά την παραμονή μου, γνώρισα φοιτητές από όλη την Ευρώπη και συνεργάστηκα μαζί τους για να λύσουμε προβλήματα της σημερινής κοινωνίας για το περιβάλλον, την ενέργεια, την υγεία.
Θεωρώ πως η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών είναι απαραίτητη για την επίλυση τοπικών προβλημάτων. Το σημαντικότερο δε που αποκόμισα ήταν η ευκαιρία δικτύωσης με τους άλλους συμμετέχοντες, τους ομιλητές και το προσωπικό της Huawei».
Το Gala Dinner και τα λόγια ψυχής του Κ. Κόκκινου
Πιο κρίσιμη από ποτέ χαρακτήρισε την καλλιέργεια ταλέντων στις ΤΠΕ (Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών), ο Ανώτερος Αντιπρόεδρος της Huawei Europe, Radoslaw Kedzia, ο οποίος καλωσόρισε τους φοιτητές και τους προσκεκλημένους.
Όπως είπε, «η Ευρώπη βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της τεχνολογικής προόδου και είναι επιτακτική ανάγκη να επενδύσουμε στην εκπαίδευση και την ανάπτυξη των νέων επαγγελματιών μας.
Καλλιεργώντας τις δεξιότητές τους και παρέχοντάς τους τα κατάλληλα εργαλεία και ευκαιρίες, διασφαλίζουμε ότι η Ευρώπη θα παραμείνει ηγέτης στο παγκόσμιο ψηφιακό τοπίο».
Στη δική της ομιλία, η υφυπουργός Παιδείας της Ιταλίας Hon. Paola Frassinetti, υπέδειξε πως σε έναν κόσμο όπου η τεχνολογία έχει καταστεί βασικό συστατικό κάθε πτυχής της καθημερινής και επαγγελματικής μας ζωής, είναι ζωτικής σημασίας οι μαθητές και οι φοιτητές μας, να έχουν πρόσβαση σε ευκαιρίες που τους προετοιμάζουν κατάλληλα για τις προκλήσεις του μέλλοντος.
Ιδιαίτερη αίσθηση αλλά και συγκίνηση ανάμεσα στους φοιτητές και τους παρευρισκομένους στο Gala Dinner, προκάλεσαν τα λόγια ψυχής για τις πραγματικές αξίες της ζωής του πρώην Υφυπουργού Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής της Κύπρου Κυριάκου Κόκκινου, ο οποίος είναι ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Business Insights Consulting.
Στην ουσία ο κ. Κόκκινος απευθυνόμενους στους νέους, τους κάλεσε να έχουν φάρο πάντοτε τη δική τους ευτυχία.
Ακολουθεί απόσπασμα από την ομιλία του κ. Κόκκινου, η οποία αποτέλεσε σημείο αναφοράς και των υπολοίπων ομιλητών που ακολούθησαν:
- Μην κυνηγάτε και μην αγωνίζεστε για την επιτυχία... στοχεύστε στην ευτυχία και η επιτυχία θα ακολουθήσει... Προσπαθήστε να γίνετε καλύτεροι άνθρωποι κάθε μέρα, άνθρωποι με αξίες, ήθος και ανθρωπιά... αυτό θα σας φέρει την ευτυχία και την επιτυχία.
- Τολμήστε να σκέφτεστε ΜΕΓΑΛΑ, μεγαλύτερα από αυτό που νομίζετε ότι πρέπει και στοχεύστε ψηλά, ψηλότερα από αυτό που νομίζετε ότι πρέπει.
- Ηγηθείτε και δείξτε τον δρόμο... μην ακολουθείτε απλά. Ρωτήστε τον εαυτό σας: εμπνέω τους άλλους να ονειρεύονται περισσότερα, να μαθαίνουν περισσότερα και να γίνονται περισσότερα; Αν ναι, είστε ηγέτης.
- Μάθετε να αγαπάτε και να σέβεστε τον εαυτό σας. Ο άνθρωπος που θα περάσετε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής σας είστε ΕΣΕΙΣ.. όχι η οικογένειά σας, το αφεντικό ή οι φίλοι σας.. έτσι, μάθετε να έχετε καλές σχέσεις και να αγαπάτε τον εαυτό σας, αλλιώς θα περάσετε τη ζωή σας με κάποιον που δεν σας αρέσει και δεν αγαπάτε.
- ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ: Θα πρέπει πάντα να επιλέγετε για φίλους, ανθρώπους που θαυμάζετε και είναι πιο ταλαντούχοι από εσάς. Έτσι θα γίνετε καλύτερος άνθρωπος και θα εξελίσσεστε ως άνθρωπος .... έτσι θα παραμείνετε μαθητές εφ’ όρου ζωής.
Συμπερασματικά:
- Δεν μπορείτε ποτέ να διασχίσετε τον ωκεανό ..μέχρι να βρείτε το θάρρος να χάσετε από τα μάτια σας την ακτή.
- Συστατικά για την επιτυχία και την ευτυχία: Χαμόγελο, ήθος/αξίες, σκληρή δουλειά.
- HECI: Humanity, Ethos, Creativity, Imagination (Ανθρωπιά, ήθος, δημιουργικότητα, φαντασία) όχι μόνο STEM.
- Κατανοήστε ότι οι τεχνολογικές δεξιότητες από μόνες τους δεν θα σας πάνε μακριά! Υπάρχουν δύο άλλοι βασικοί τομείς δεξιοτήτων / ικανοτήτων που πρέπει να κατακτήσετε 1. Soft Skills 2. Προσωπικότητα και χαρακτήρας. Εξάλλου, προσλαμβάνουμε δεξιότητες, ταλέντα και καλούς χαρακτήρες, όχι μόνο πτυχία.
- Ευθυγραμμίστε τις αξίες, τα ενδιαφέροντα, τις δεξιότητες και τις ικανότητές σας με το αυτοκίνητό σας.
Σ’ ότι αφορά την εκδήλωση SFTF, που αποτελεί το εμβληματικό πρόγραμμα ΕΚΕ της Huawei, ο πρώην υφυπουργός Καινοτομίας της Κύπρου τη χαρακτήρισε τόσο μοναδική -και με τεράστια επιτυχία- καθώς, όπως εξήγησε, προωθεί το ταλέντο, την καινοτομία και τη δημιουργία γνώσης σε ολόκληρο τον κόσμο.
Αποτελεί, πρόσθεσε, μια ζωντανή απόδειξη της δέσμευσης της Huawei στη διαμόρφωση της καριέρας των μελλοντικών ταλέντων και ο αντίκτυπος και η επιρροή της είναι αδιαμφισβήτητος.
«Η καινοτόμος επιχειρηματικότητα, η εμπορική αξιοποίηση των λαμπρών ιδεών, η δημιουργία αποφοίτων και οι διαπολιτισμικές ανταλλαγές συνδυάζονται μεταξύ τους για τη σπορά των επιχειρηματιών τεχνολογίας και των ηγετών του μέλλοντος», κατέληξε.