Ζυμώσεις για παράταση μηδενικού ΦΠΑ σε βασικά είδη-Οι κατηγορίες που «ευνοούνται»

Εκπνέει στο τέλος Ιουνίου το διάταγμα για την εφαρμογή του μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ σε 11 βασικά καταναλωτικά είδη, με την κυβέρνηση να επεξεργάζεται τα σενάρια για στόχευση του μέτρου σε συγκεκριμένες κατηγορίες από τον Ιούλιο.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες από την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών, από το οποίο θα εκδοθεί το νέο διάταγμα που θα καθορίζει τις κατηγορίες προϊόντων με μηδενικό ή μειωμένο ΦΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι ο μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα εννέα κατηγοριών ( ψωμί, γάλα, αυγά, παιδικές τροφές, παιδικές πάνες, προϊόντα για τη γυναικεία υγιεινή προστασία (ταμπόν, σερβιέτες υγιεινής και σερβιέτες ακράτειας), πάνες ενηλίκων, καφές και ζάχαρη) τέθηκε σε ισχύ τον Μάιο του 2023, ενώ από τον περασμένο Δεκέμβριο εφαρμόστηκε μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ και στις παραδόσεις κρεάτων και λαχανικών.

Οι κατηγορίες προϊόντων με...προτεραιότητα

Ερωτηθείς για το ποιες κατηγορίες θα μπορούσαν κατά προτεραιότητα να εξακολουθήσουν να έχουν μηδενικό ή έστω μειωμένο φορολογικό συντελεστή, ο γενικός γραμματέας του ΠΑΣΥΛΕ, Μάριος Αντωνίου εξήγησε ότι υπάρχουν κατηγορίες προϊόντων, οι οποίες είναι απαραίτητες για τα νοικοκυριά και για αυτές θα γίνουν εισηγήσεις στην αρμόδια Υπηρεσία.

Σε αυτές συγκαταλέγονται οι παιδικές πάνες, το βρεφικό γάλα, το κρέας, αλλά και οι πάνες ενηλίκων.

«Πρόκειται για ένα οριζόντιο μέτρο που τέθηκε σε ισχύ στις αρχές Μαΐου του 2023, το οποίο απέδωσε, αλλά δύσκολα θα μπορούσε να παραταθεί ως έχει, χωρίς στόχευση σε συγκεκριμένες κατηγορίες βασικών προϊόντων, οι οποίες αποδεικνύονται πολύ πιο σημαντικές και ουσιαστικές από κάποιες άλλες.

Σίγουρα, για τον προϋπολογισμού ενός νεαρού ζευγαριού ή ενός νοικοκυριού, δεν μπορεί να συγκριθεί η σημαντικότητα μίας παιδικής πάνας ή του κρέατος με τον καφέ ή τη ζάχαρη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αντωνίου.

Οι λιανέμποροι αναμένουν τις τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης, από τις οποίες θα ξεκαθαρίσει το σκηνικό όσον αφορά τις κατηγορίες βασικών αγαθών που θα διατηρήσουν τον μηδενικό ΦΠΑ, ενώ βρίσκονται σε ανοιχτή επικοινωνία με την αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας.

Έκοψε τη συζήτηση η Ελλάδα για μείωση ΦΠΑ

Σε μία πρόσφατη εξέλιξη, την περασμένη εβδομάδα ο γενικός γραμματέας του ΠΑΣΥΛΕ, Μάριος Αντωνίου προσκλήθηκε από την πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ελληνικού Open TV για να αναλύσει την αποτελεσματικότητα στην κυπριακή αγορά του μέτρου της επιβολής μειωμένου ή μηδενικού ΦΠΑ σε βασικά είδη.

Υπενθυμίζεται ότι παρά τις εκκλήσεις των βιομηχάνων τροφίμων και ποτών για μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών της Ελλάδας, Κωστής Χατζηδάκης ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται οποιοδήποτε τέτοιο ενδεχόμενο, διαψεύδοντας τις προσδοκίες της ελληνικής βιομηχανίας.

Το όφελος για τους καταναλωτές
Με το 70% των κατηγοριών προϊόντων με μηδενικό ή μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ να διατηρούν σταθερές τις τιμές τους 13 μήνες μετά την εφαρμογή του μέτρου, καταδεικνύεται έμπρακτα η αποτελεσματικότητά του, έχοντας ανακουφίσει σε κάποιο βαθμό τις τσέπες των καταναλωτών.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή, το όφελος στον καταναλωτή από την εφαρμογή του μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ στα 11 προϊόντα που καλύπτει το μέτρο ανέρχεται μεταξύ €7,21-€7,78 σε σύνολο αγορών αξίας €90 περίπου, ανάλογα με την υπεραγορά.

Δειτε Επισης

ΠΑΣΕΑ: Σε κατασκευαστή και ΤΟΜ η ευθύνη για ανακλήσεις-Η κατάθεση ενώπιον της ερευνητικής για Takata
Σε υπεραγορές και κρεοπωλεία της Λεμεσού η Μαρία Παναγιώτου-Διαβεβαιώνει για την επάρκεια και ποιότητα των προϊόντων
Skroutz.cy: Η νέα καμπάνια «Skroutz.cy: Shop everything» και πού στοχεύει
Πιο ακριβό φέτος το πασχαλινό τραπέζι-Τσιμπιμένες οι τιμές σε κρέατα και λαχανικά
Jumbo: Αυξημένες κατά 6% οι πωλήσεις των καταστημάτων στην Κύπρο το πρώτο τρίμηνο
Καίει η τιμή του κυπριακού καφέ-Αύξηση 24,6% μέσα σε ένα χρόνο
Η Lidl Κύπρου δίνει πνοή στην ανθρωπιστική βοήθεια
Μ. Αντωνίου: Επάρκεια προϊόντων για το πλούσιο πασχαλινό τραπέζι-Αβεβαιότητα στην εφοδιαστική αλυσίδα λόγω δασμών
ΑΛΦΑΜΕΓΑ & Bean Bar: €300 δώρο σε κάθε εργαζόμενο-To «ευχαριστώ» στο προσωπικό
Το αναβαθμισμένο σύστημα πέδησης του Kia EV3 προσφέρει πιο ομαλή οδήγηση και αυξημένη αυτονομία