Απονεμήθηκαν τα «Zero Waste HoReCa Champions Awards 2024»

H τελετή βράβευσης των «Zero Waste HoReCa Champions Awards 2024» πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις 25 Ιουνίου υπό την αιγίδα της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, κας Αννίτας Δημητρίου.

Εκεί αναγνωρίστηκαν οι προσπάθειες 9 μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων του τομέα της φιλοξενίας και καφεστίασης.

Οι επιχειρήσεις αυτές αναγνωρίστηκαν για τις καινοτόμες βιώσιμες πρακτικές που έχουν εντάξει στη λειτουργία τους και αφρούν στη διαχείριση των αποβλήτων τους, τη χρήση ενέργειας και νερού και την προώθηση αειφόρων πρακτικών στην εφοδιαστική τους αλυσίδα.

Ξεχωρίζοντας ανάμεσα σε 320 πρακτικές που υποβλήθηκαν από τα μέλη του Δικτύου Zero Waste HoReCa, οι 9 νικητές κάνουν πράξη τη δέσμευση του προγράμματος για την προώθηση της μετάβασης της τουριστικής βιομηχανίας της Κύπρου προς ένα πιο πράσινο και αειφόρο μέλλον.

Το 2024, το πρόγραμμα συνεχίζει την πορεία και τις προσπάθειές του για την υιοθέτηση πιο βιώσιμων πρακτικών. Τα κριτήρια για την βράβευση των επιχειρήσεων περιλαμβάνουν περιβαλλοντικές επιπτώσεις, επιδόσεις βιωσιμότητας, καινοτομία και κοινωνική ευθύνη, τα οποία αξιολογούνται από ανεξάρτητη επιτροπή.

ZWA2

Στην κατηγορία των μεγάλων επιχειρήσεων βραβεύθηκαν:

  • Βραβείο Αειφορίας- Capo Bay Hotel, Παραλίμνι, Πρωταράς
  • Βραβείο Καινοτομίας- Mayfair Hotel, Πάφος
  • Βραβείο Κοινωνικής Ευθύνης – Olympic Lagoon, Αγία Νάπα
  • Βραβείο Περιβαλλοντικής Υπευθυνότητας- Atlantica Sungarden, Αγία Νάπα
  • Έπαινος-Newcomer- Kapetanios Odysseia Hotel, Λεμεσός

Στην κατηγορία μικρών επιχειρήσεων βραβεύθηκαν:

  • Βραβείο Αειφορίας- Charalambos Holiday Cottage, Καλαβασός, Λάρνακα
  • Βραβείο Περιβαλλοντικής Υπευθυνότητας- Mastros Amargeti, Πάφος
  • Βραβείο Καινοτομίας – Christoudia Winery, Κάτω Δρυς, Λάρνακα
  • Έπαινος-Rising Star-Το Καφενείο του Ιάκωβου, Καλαβασός, Λάρνακα

Η Βουλεύτρια κυρία Σάβια Ορφανίδου, εκπροσωπώντας την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων κυρία Αννίτα Δημητρίου, συνεχάρη τους φετινούς πρωταθλητές αειφορίας για τις καλές πρακτικές που υλοποιούν και φέρνουν όλο και πιο κοντά την τουριστική βιομηχανία της Κύπρου προς την πράσινη μετάβαση καθώς και το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ για την δράση του στην Κύπρο και στο εξωτερικό.

Και δήλωσε ότι «όλη αυτή η προσπάθεια αποδεικνύει ότι η τουριστική βιομηχανία της Κύπρου και θέλει και μπορεί να προχωρήσει προς την πράσινη μετάβαση και να συμβάλει στον αγώνα ενάντια στην κλιματική κρίση».

Η Επίτροπος Περιβάλλοντος κα. Αντωνία Θεοδοσίου, αφού συνεχάρη τους πρωταθλητές αειφορίας, τόνισε την ανάγκη για δράση σε τοπικό επίπεδο, στις Κοινότητες της Κύπρου για να αναχαιτιστεί η επέλαση της κλιματικής κρίσης.

Η Δρ. Ξένια Λοϊζίδου, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ, εξέφρασε τη βαθιά υπερηφάνεια για την αναγνώριση των 9 μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων του τουριστικού τομέα της Κύπρου και τις σημαντικές προσπάθειές τους για την υποστήριξη ενός πιο πράσινου μέλλοντος.

Τόνισε ότι οι δράσεις αυτών των επιχειρήσεων αποτελούν φάρο ελπίδας για την επιτακτική ανάγκη να οδηγηθεί η τουριστική βιομηχανία της Κύπρου προς τη βιώσιμη ανάπτυξη, τονίζοντας ότι η αειφορία δεν είναι απλώς μια θεωρητική έννοια αλλά απτό αποτέλεσμα εφαρμοζόμενων πρακτικών και λύσεων.

Στο δικό του χαιρετισμό ο κ. Ανδρέας Γιόρτσιος, Corporate Affairs & Sustainability Manager της Coca-Cola HBC Κύπρου συνεχάρη τους νικητές και υπογράμμισε τη συνεισφορά του προγράμματος Zero Waste HoReCa στην Κύπρο.

«Ενθαρρύνουμε και θαυμάζουμε την υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών αειφορίας από όλο και περισσότερες επιχειρήσεις στον κλάδο της φιλοξενίας και καφεστίασης στην Κύπρο. Είμαστε περήφανοι που η πρωτοβουλία Zero Waste Horeca, που υλοποιείται από την ΑΚΤΗ και υποστηρίζεται από το Ίδρυμα της Coca-Cola, συμβάλλει σε ένα καλύτερο κοινό μέλλον».

ZWA3

Ο διαγωνισμός διοργανώνεται από την ΑΚΤΗ Κέντρο Μελετών και Έρευνας με την υποστήριξη του Ιδρύματος της Coca-Cola (The Coca-Cola Foundation) και στοχεύει στην προώθηση αειφόρων πρακτικών στην τουριστική βιομηχανία της Κύπρου.

Περισσότερες πληροφορίες, σχετικά με το πρόγραμμα Zero Waste HoReCa μπορείτε να βρείτε εδώ.

Δειτε Επισης

Σε λειτουργία η Ακαδημία της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων «Professional Skills Academy»
Ανοίγει ξανά μετά από δέκα χρόνια τις πύλες του το Δασικό Κολλέγιο... Το πρόγραμμα που θα προσφέρει
Finvasia: Υγειονομική περίθαλψη με... γιατρικό την καινοτομία-Πώς ένας ινδικός όμιλος στην Κύπρο αλλάζει τον τομέα της υγείας
5η Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης 2023: Η Philip Morris International επιδεικνύει σαφή πρόοδο προς την επίτευξη του σκοπού της
Universal Life: Στηρίζει τη νέα γενιά επιστημόνων και επιβραβεύει την αριστεία
Ετήσια αύξηση κύκλου εργασιών στις υπηρεσίες, μείωση στις μεταφορές το πρώτο τρίμηνο
Η Purpose Communications γιορτάζει την «Παγκόσμια Ημέρα Δημοσίων Σχέσεων 2024»
Το AUB Mediterraneo δέχεται φοιτητές με απολυτήριο των Δημοσίων Λυκείων της Κύπρου
Πετρολίνα: Προσφορά ζωής μέσω αιμοδοσίας εις μνήμη Δημήτρη Λευκαρίτη
To Foody επεκτείνει την υπηρεσία Alphamega Express