«Καμπανάκι» ΔΝΤ για την τεχνητή νοημοσύνη-Οι κοινωνικές ανισότητες θα αυξηθούν

«Mείζονα ρόλο έχουν να διαδραματίσουν» φορολογικά μέτρα κοινωνικής προστασίας, για την αντιστάθμιση των κινδύνων που τίθενται από την τεχνητή νοημοσύνη, και κυρίως την αύξηση των ανισοτήτων, αναφέρει σε έκθεσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Σε αντίθεση με προηγούμενες τεχνολογικές ανακαλύψεις όπως η ατμομηχανή, η γενετική τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να εξαπλωθεί «πολύ πιο γρήγορα», αναφέρει το ΔΝΤ.

Ο διεθνής οργανισμός είπε ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να εξετάσουν μια σειρά πολιτικών για τον μετριασμό των επιπτώσεων της τεχνητής νοημοσύνης στις θέσεις εργασίας, συμπεριλαμβανομένου ενός φόρου άνθρακα για να ληφθούν υπόψη οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις των διακομιστών υπολογιστών που εκπαιδεύουν και λειτουργούν συστήματα τεχνητής νοημοσύνης.

Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να εξετάσουν να ορίσουν νέους τρόπους για τη χρηματοδότηση ενός δικτύου κοινωνικής προστασίας που θα προορίζεται για αυτούς που χάνουν τη δουλειά τους, συστήνουν οι συντάκτες της έκθεσης.

«Η φορολογική πολιτική έχει μείζονα ρόλο να διαδραματίσει για την υποστήριξη μιας πιο δίκαιης κατανομής των κερδών και των ευκαιριών που συνδέονται με τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη», τονίζει στο σημείωμα.

«Ωστόσο αυτό απαιτεί σημαντικές αλλαγές των φορολογικών συστημάτων και της κοινωνικής προστασίας σε όλο τον πλανήτη», προσθέτει.

Το ΔΝΤ ζητά κυρίως την αύξηση των επιδομάτων ανεργίας και την επένδυση στην κατάρτιση για την προετοιμασία των εργαζομένων «στις εργασίες της εποχής της τεχνητής νοημοσύνης».

Το Ταμείο τάσσεται ωστόσο κατά της επιβολής ενός ειδικού φόρου για την τεχνητή νοημοσύνη, τον οποίο πρότειναν ερευνητές, εκτιμώντας ότι αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει την ανάπτυξη και την παραγωγικότητα.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι περίπου το 60% των θέσεων εργασίας σε προηγμένες οικονομίες όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσαν να επηρεαστούν αρνητικά από την τεχνητή νοημοσύνη.

Δειτε Επισης

Η Demstar Business Solutions ψηφιοποιεί τις διαδικασίες του ΣΕΛΚ-Το έργο ψηφιοποίησης που αναλαμβάνει
«Κατέρρευσε» το deal εξαγοράς της Wiz από τη Google έναντι $23 δις
Πώς ο ψηφιακός μετασχηματισμός μεταμορφώνει την επιχείρησή σας
Στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. η Meta για το «πληρωμή ή συγκατάθεση»
Τα αποτελέσματα τεχνολογικών γιγάντων θα αποκαλύψουν τα οικονομικά οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης
Τα τριμηνιαία αποτελέσματα τεχνολογικών γιγάντων δίνουν εικόνα για τα οικονομικά οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης
Απολογήθηκε ο CEO της Crowdstrike για το blackout-Επανέρχονται τα συστήματα
Microsoft: Επιδιορθώθηκε το πρόβλημα, συνεχίζουν να επηρεάζονται εφαρμογές και υπηρεσίες
Microsoft: Λαμβάνει μέτρα για διόρθωση της βλάβης που επηρεάζει επιχειρήσεις παγκόσμια
Η Microsoft έβγαλε... off αεροπορικές, τράπεζες, χρηματιστήρια παγκοσμίως-Καταιγισμός από βλάβες