Ενδιαφέρον EFG για ενδυνάμωση παρουσίας στην Κύπρο, βελτιώνεται συνεχώς η εικόνα της χώρας μας

Την μεγάλη δυναμική που αναπτύσσει η Κύπρος ως επενδυτικός προορισμός διεθνούς εμβέλειας και κύρους σε διάφορους τομείς της οικονομίας περιλαμβανομένου και αυτού των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, έρχεται να επιβεβαιώσει, μεταξύ άλλων, το ενδιαφέρον ενός παγκόσμιου τραπεζικού και επενδυτικού ομίλου να ενδυναμώσει την ήδη υπάρχουσα παρουσία του στο νησί μας.

Πρόκειται για την EFG International, όμιλο με έδρα τη Ζυρίχη, ο οποίος προσφέρει υπηρεσίες ιδιωτικής τραπεζικής και διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων σε περίπου 40 τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο.

Στην Κύπρο ο όμιλος δραστηριοποιείται μέσω της EFG Cyprus και της EFG Private Bank(UK), με την πρώτη να είναι 100% θυγατρική της δεύτερης.

Η EFG Cyprus, με έδρα την Λευκωσία, είναι εγγεγραμμένη ως κυπριακή επιχείρηση παροχής επενδυτικών υπηρεσιών(ΚΕΠΕΥ), παρέχοντας μια σειρά από επενδυτικές υπηρεσίες, όπως διαχείρισης επενδύσεων, συμβουλευτικές επενδυτικές υπηρεσίες και υπηρεσίες διαμεσολάβησης. Η EFG Private Bank(UK) διαθέτει γραφείο αντιπροσωπείας στη Λεμεσό.

Οι υπηρεσίες της EFG Cyprus απευθύνονται, τόσο στην εγχώρια όσο και διεθνή αγορά υψηλής καθαρής περιουσίας και δη σε άτομα με περιουσιακά στοιχεία αξίας πέραν των δύο εκατομμυρίων.

Συνάντηση με Νίκο Χριστοδουλίδη

Τις προθέσεις και το έμπρακτο ενδιαφέρον της EFG International για περαιτέρω ενίσχυση της παρουσίας της στο νησί μας κατέδειξε πρόσφατη συνάντηση υψηλόβαθμου στελέχους του ομίλου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, στη Λευκωσία.

Όπως επιβεβαίωσε μιλώντας στο InBusinessNews η υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Ειρήνη Πική, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε πριν από μία εβδομάδα στο γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας και στην παρουσία και του Διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου, Χαράλαμπου Χαραλάμπους.

Σύμφωνα με την κ. Πική, η συνάντηση εντασσόταν στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλει η Κυβέρνηση για προσέλκυση ποιοτικών επενδύσεων, σε συνέχεια και του ταξιδιού που έγινε πρόσφατα στο Λονδίνο.

Κατά τη συνάντηση, πρόσθεσε, παρουσιάστηκαν τα πλεονεκτήματα που έχει η Κύπρος ως επενδυτικός προορισμός και έγινε εκτενής συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων.

Ως προς το ουσιαστικό περιεχόμενο των συνομιλιών, η κ. Πική δεν θέλησε να προβεί σε οποιαδήποτε τοποθέτηση, αρκούμενη να τονίσει πως «δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο για την ώρα».

«Η EFG έχει παρουσία ήδη στην Κύπρο και εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα», σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι είναι σε αυτό το πλαίσιο που έγινε και η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ψήφος εμπιστοσύνης στην Κύπρο

Ερωτηθείσα για το ενδιαφέρον που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα από εταιρείες του εξωτερικού για να επενδύσουν στην Κύπρο, η κ. Πική, αφού ανέφερε πως αυτό αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα μας, επισήμανε ότι τους τελευταίους μήνες βελτιώνεται συνεχώς η εικόνα της Κύπρου.

Όπως εξήγησε, «οι οίκοι αξιολόγησης αναβαθμίζουν συνεχώς την κυπριακή οικονομία, και αυτό είναι ένα στοιχείο που παρακολουθούν και αξιολογούν οι εν δυνάμει επενδυτές».

Πέραν τούτου, συνέχισε, «οι επενδυτές βλέπουν επίσης και τους χειρισμούς της Κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το θέμα των κυρώσεων, η οποία έχει υιοθετήσει μία σκληρή στάση, εξαγγέλλοντας και μία σειρά από μέτρα».

Επιπρόσθετα, είπε, «άρχισε και η προσπάθεια για το rebranding της Κύπρου και έχει ήδη προκηρυχθεί ο σχετικός διαγωνισμός».

«Όλες αυτές οι ενέργειες εντάσσονται στο πλαίσιο της αλλαγής που προωθούμε στην εικόνα της Κύπρου», κατέληξε η υφυπουργός παρά τω Προέδρω.

To ενδιαφέρον της Julius Baer για την EFG International

Σε ό,τι αφορά πάντως την EFG International, αξίζει να αναφερθεί πως την περασμένη εβδομάδα επανήλθαν στο φως της δημοσιότητας πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η Julius Baer υπέβαλε πρόταση εξαγοράς της, με την μετοχή της να παρουσιάζει ραγδαία αύξηση.

Οι αρχικές περί τούτου πληροφορίες είχαν μεταδοθεί στα τέλη Μαΐου. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η Julius Baer πραγματοποίησε προκαταρκτικές συνομιλίες με την EFG για μια πιθανή συγχώνευση.

Οι διαπραγματεύσεις αυτές από τότε, πότε συνεχίζονται και πότε διακόπτονται, χωρίς να υπάρχει βεβαιότητα κατά πόσο θα καταλήξουν σε συμφωνία.

Η Julius Baer Group, είναι εταιρεία ιδιωτικών τραπεζών που ιδρύθηκε και εδρεύει στην Ελβετία.

Με έδρα τη Ζυρίχη, είναι από τα παλαιότερα ελβετικά τραπεζικά ιδρύματα, ενώ όσον αφορά τα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία, η Julius Baer είναι η δεύτερη μεταξύ των ελβετικών τραπεζών μετά την UBS και η μεγαλύτερη αμιγώς ιδιωτική τράπεζα.

Δειτε Επισης

Στο μικροσκόπιο της ΕΠΑ η εξαγορά των Υπεραγορών Παπαντωνίου από την Σκλαβενίτης
Η περιοχή του Τροόδους σε τροχιά αναβάθμισης...Τα νέα έργα και αναπτύξεις που παίρνουν σάρκα και οστά
Ικανοποίηση Κώστα Κουμή για την πορεία του τουρισμού μέχρι σήμερα-«Επιτυγχάνουμε τον στόχο μας...»
Καλύτερο από το περσινό το πρώτο εξάμηνο για τον τουρισμό...Αυξημένες κατά 2,4% οι αφίξεις
Ο Νίκος Ποταμάρης νέος Πρόεδρος του Συνδέσμου Χρηματοοικονομικών Αναλυτών Κύπρου
Atterbury Europe: Συμφωνία με Αλφαμέγα για παρουσία στο Mall of Limassol, χρηματοδότηση από Eurobank
HSBC: Ο Georges Elhedery ο νέος CEO-Πότε αναλαμβάνει καθήκοντα
Νέος διαγωνισμός για το Κέντρο Τύπου της Κυπριακής Προεδρίας της Ε.Ε.-Τα έργα και το κόστος
Alexander The Great: Εκτεταμένη ανακαίνιση, ανανέωση και νέα εμφάνιση για το ξενοδοχείο της Πάφου (photos)
Κακάο: Στα ύψη η τιμή στην Ε.Ε., εξαίρεση η Κύπρος-Η αιτία των αυξήσεων και νέα δεδομένα από τον Αύγουστο