Νέα υπεραγορά Αλφαμέγα στην Έγκωμη

Ενώπιον του Τμήματος Περιβάλλοντος βρίσκεται η έκθεση πληροφοριών για την ανέγερση μεικτής ανάπτυξης εμπορικής και γραφειακής χρήσης (Αλφαμέγα), ιδιοκτησία της εταιρείας Χ.Α. Παπαέλληνας Εμπορική, στον Δήμο Έγκωμης.

Υπενθυμίζεται ότι σε συνέντευξή του στο InBusinessNews, στο πλαίσιο του «IN Business Forecasting 2024», ο Διευθύνων Σύμβουλος των Υπεραγορών Αλφαμέγα, Γιώργος Θεοδότου είχε αναφερθεί στα πλάνα επέκτασης της αλυσίδας, τονίζοντας ότι στόχος είναι, μεταξύ άλλων, εντός του 2024 να αρχίσουν οι εργασίες κατασκευής νέας υπεραγοράς στην Έγκωμη, η οποία θα ανεγερθεί σε τεμάχιο γης απέναντι την υφιστάμενη Αλφαμέγα.

Στο πλαίσιο αυτό, η Χ.Α. Παπαέλληνας Εμπορική προχώρησε στην εξασφάλιση τεμαχίου γης πλησίον της Υπεραγοράς Αλφαμέγα στην Έγκωμη, το οποίο ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Κύκκου, με στόχο την ανέγερση νέων υποστατικών.

Όπως προκύπτει από την έκθεση πληροφοριών που υποβλήθηκε τον περασμένο Μάιο στην Περιβαλλοντική Αρχή, η προτεινόμενη ανάπτυξη αφορά την ανέγερση μεικτής ανάπτυξης, με εμπορική και γραφειακή χρήση, αποτελούμενη από υπόγειο, ισόγειο, μεσοπάτωμα και ένα υπέργειο επίπεδο (1ος όροφος).

Σύμφωνα με την αρχιτεκτονική μελέτη, προτείνεται εμβαδόν δόμησης 11.642,3 τ.μ., εμβαδόν κάλυψης 12.135,51 τ.μ. και προτεινόμενο ύψος του κτηρίου 9,5 μέτρα.

Εντός δύο ετών η ολοκλήρωση των εργασιών

Το οικόπεδο ανάπτυξης εμπίπτει εντός τεμαχίου, το οποίο χωροθετείται εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Έγκωμης, όπου εφαρμόζονται οι πρόνοιες του Τοπικού Σχεδίου Λευκωσίας 2018.

Αναλυτικότερα, το οικόπεδο έχει εμβαδόν 33.711 τ.μ. και έχει καθοριστεί για εμπορική και γραφειακή χρήση.

Χωροθετείται στο βορειοδυτικότερο τμήμα της καθορισμένης ειδικής περιοχής, σε στρατηγική θέση εντός του αστικού ιστού, επί της πρωταρχικής σημασίας λεωφόρου Γρίβα Διγενή.

Σύμφωνα με τους αρχιτέκτονες του προτεινόμενου έργου, οι κατασκευαστικές εργασίες αναμένεται να αρχίσουν με την λήψη των σχετικών αδειών και να ολοκληρωθούν 24 μήνες μετά την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών.

alfamegaengomi10

Τι θα περιλαμβάνει η μεικτή ανάπτυξη

Στη λίστα πιο κάτω παρουσιάζονται τα σχετικά εμβαδά της προτεινόμενης ανάπτυξης (συμπεριλαμβανομένων και χώρων που δεν λογίζονται στο εμβαδόν δόμησης), για τις διαφορετικές χρήσεις, σύμφωνα με τους αρχιτέκτονες:

Υπεραγορά Άλφαμεγα (συμπεριλαμβανομένων αποθηκευτικών/βοηθητικών και μηχανολογικών χώρων

  • Υπόγειο: 2.440 τ.μ.
  • Ισόγειο: 4.057 τ.μ.
  • Μεσοπάτωμα 556 τ.μ.

Εμπορικό Κέντρο (συμπεριλαμβανομένων αποθηκευτικών/βοηθητικών χώρων και χώρων στάθμευσης)

  • Υπόγειος χώρος στάθμευσης: 13.120 τ.μ.
  • Καταστήματα: 170 τ.μ.
  • Βοηθητικοί χώροι στο υπόγειο: 2.530 τ.μ.
  • Καταστήματα στο ισόγειο: 2.781 τ.μ.
  • Εστιατόρια και εξωτερικός χώρος εστίασης στο ισόγειο: 943 τ.μ.
  • Βοηθητικοί χώροι εστιατορίων στο μεσοπάτωμα: 498 τ.μ.
  • Βοηθητικοί χώροι καταστημάτων στο μεσοπάτωμα: 310 τ.μ.
  • Χώροι διακίνησης και άλλοι βοηθητικοί χώροι: 2.110 τ.μ.

Γραφειακή χρήση στον πρώτο όροφο

  • Γραφεία: 1.130 τ.μ.
  • Γυμναστήριο-σπα: 206 τ.μ.
  • Βοηθητικοί χώροι: 168 τ.μ.

Επιπλέον, η προτεινόμενη ανάπτυξη θα περιλαμβάνει 640 χώρους στάθμευσης, εκ των οποίων οι 13 προορίζονται για ΑμεΑ και 12 για ΑμεΜΚ.

Περαιτέρω, προτείνονται 17 χώροι στάθμευσης για ποδήλατα. Αναλυτικότερα, οι χώροι στάθμευσης θα κατανεμηθούν στο υπόγειο (379) και ισόγειο επίπεδο (261).

Το προτεινόμενο έργο έχει σχεδιαστεί με γνώμονα να μειωθούν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις κατά την κατασκευή και λειτουργία του.

Αναλυτικότερα, θα γίνει κατασκευή περιμετρικού στεγάστρου για την σκίαση των υαλοστασίων και τοπιοτεχνημένοι χώροι, έκτασης 6.950 τ.μ. για επιπρόσθετη σκίαση.

Συμπληρωματικά, για την μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και πιο συγκεκριμένα για την κάλυψη μέρους των ενεργειακών αναγκών της ανάπτυξης, θα εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά πλαίσια, τα οποία αναμένεται να καλύπτουν τουλάχιστον το 25% των ενεργειακών αναγκών της προτεινόμενης ανάπτυξης.

Η προτεινόμενη μεικτή ανάπτυξη θα περιλαμβάνει υπεραγορά και καταστήματα με βοηθητικές χρήσεις, όπως εστιατόρια/καφέ, καθώς και γραφεία με βοηθητικές χρήσεις, όπως χώρο γυμναστηρίου.

Κατά τη λειτουργία του προτεινόμενου έργου, αναμένεται να εργάζονται περίπου 140 άτομα, ενώ ο εκτιμώμενος αριθμός επισκεπτών ανά ημέρα θα ανέρχεται στα 13.000 άτομα.

Δειτε Επισης

Ετήσια αύξηση 15,7% στο εμπόριο και επισκευή οχημάτων το πρώτο τρίμηνο του 2024
Kokoaka: Το νέο πολυτελές brand στην εμπορική ζώνη της Μαρίνας Αγίας Νάπας
Ποιοι επωφελούνται από τις αυξημένες τιμές κακάο διεθνώς
Mall of Limassol: Έτσι θα μοιάζει το νέο εμπορικό κέντρο της Λεμεσού από την Atterbury (video)
Reuters: Η Κίνα προειδοποιεί για πιθανό «εμπορικό πόλεμο» με την Ε.Ε.
Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή: Σε ποια προϊόντα αυξήθηκαν οι τιμές και σε ποια μειώθηκαν
Ενημερωτικές ημερίδες της JTI στην Κύπρο για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων
Νέα πολιτική για προσφορές και εκπτώσεις ανακοίνωσε ο Γιώργος Παπαναστασίου
Νέες τραγανές μπουκιές δαγκωτό «το Μάννα» της Αρτοποιίας Τσατσαρωνάκη στα ράφια της κυπριακής αγοράς
Ανακοινώθηκε το μέγα deal στο λιανεμπόριο... Στο δίκτυο της Σκλαβενίτης Κύπρου οι Υπεραγορές Παπαντωνίου