Οι καθυστερήσεις σε σημαντικά έργα, η συζήτηση που πρέπει να γίνει και το επενδυτικό ενδιαφέρον

Εμφανώς προβληματισμένη από τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται σε διάφορα δημόσια έργα εμφανίζεται η Κυβέρνηση, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Κωνσταντίνο Λετυμπιώτη να υποδεικνύει πως δεν είναι πρόσφατο φαινόμενο και τονίζει την ανάγκη συζήτησης που θα πρέπει να γίνει ώστε να δημιουργηθούν οι μηχανισμοί για να επισπευσθεί η υλοποίηση των έργων.

«Βλέπουμε πολύ σημαντικά έργα υποδομής, έργα εθνικής εμβέλειας και εθνικής σημασίας και αυτό το παρατηρούμε τις τελευταίες δεκαετίες να μην υλοποιούνται στα χρονοδιαγράμματα που είχαν τεθεί, ανέφερε-ερωτηθείς σχετικά- ο κ. Λετυμπιώτης, για να προσθέσει πως αυτό είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια της επιτάχυνσης της προοπτικής που θα είχαν αυτά τα έργα ως προς την ως προς την ανάπτυξη και ως προς τον εκσυγχρονισμό της χώρας.

Επισημαίνοντας πως είναι κάτι το οποίο η Κυβέρνηση εντοπίζει και το οποίο έχει σημειώσει, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπέδειξε ότι και αυτός ο λόγος που ενεργοποίησε τη διαδικασία στην περίπτωση του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας, όταν ακριβώς εντόπισε ότι παρόλες τις προσπάθειες της Κυβέρνησης προσκρούει σε μια συνεχή άρνηση από πλευράς της εταιρείας.

«Γιατί επιθυμούμε να ολοκληρωθεί αυτό το πολύ σημαντικό έργο το συντομότερο δυνατό», υπογράμμισε, για τονίζει πως είναι μια συζήτηση η οποία θα πρέπει να γίνει.

«Ως προς τις θεσμικές, ως προς τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν μέσα από ένα νηφάλιο, ωφέλιμο διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, με όλους τους εταίρους, είτε αυτή είναι η νομοθετική εξουσία είτε είναι οι τοπικές Αρχές, με τους οποίες θα πρέπει να δούμε πώς ακριβώς γίνονται αυτοί οι μηχανισμοί για να επισπευσθεί η υλοποίηση των έργων», εξήγησε.

Αναφερόμενος ειδικότερα στη μαρίνα και το λιμάνι της Λάρνακας, ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης υπενθύμισε πως έχει περάσει στον πλήρη έλεγχο της Αρχής Λιμένων Κύπρου το λιμάνι, ενώ όσον αφορά τους εργαζόμενους, ήδη χθες πραγματοποιήθηκε η δεύτερη συνάντηση του Υπουργού Εργασίας, παρουσία και του Υπουργού Μεταφορών, όπου αποφασίστηκε ότι οι εργαζόμενοι θα εργοδοτηθούν, το προσωπικό θα εργοδοτηθεί από την Αναπτυξιακή Εταιρεία Αμμοχώστου Λάρνακας και ότι θα συμπεριληφθεί η εργοδότηση αυτών των εργαζομένων στους όρους διαγωνισμού για την ανάθεση, όταν και εφόσον προκηρυχτεί ο διαγωνισμός εκ νέου.

Ερωτηθείς αν υπάρχει ενδιαφέρον από άλλες εταιρείες, ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης είπε ότι ενδιαφέρον, είναι γνωστό ότι υπάρχει γενικότερα για τη χώρα μας ως προς τις επενδύσεις.

«Όσον αφορά το συγκεκριμένο έργο, αντιλαμβάνεστε ότι θα πρέπει να ακολουθηθούν όλες οι νενομισμένες διαδικασίες, όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται. Να σας ενημερώσω ότι αύριο ο αρμόδιος Υπουργός θα παρευρεθεί στην έκτακτη συνεδρίαση της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών, όπου θα συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις βάσει του σχεδιασμού που ενεργοποίησε η Κυβέρνηση και το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση στη Λάρνακα του Υπουργού Μεταφορών με τις τοπικές Αρχές, με τους τοπικούς φορείς, ακριβώς για να συζητηθούν οι επόμενες ενέργειες, τα επόμενα βήματα που θα ληφθούν», ανέφερε.

Στόχος της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον κ. Λετυμπιώτη, είναι το συντομότερο δυνατόν το έργο να προκηρυχθεί και να ολοκληρωθεί όσο πιο σύντομα γίνεται γιατί είναι ένα έργο το οποίο όχι μόνο θα έχει πολύ θετικό αντίκτυπο για την πόλη και την επαρχία της Λάρνακας, αλλά για ολόκληρη τη χώρα.

Ερωτηθείς για τον αριθμό χωρών που ενδιαφέρθηκαν για το λιμάνι Λάρνακας, πέραν του Κατάρ, και ποιες είναι αυτές οι χώρες, ο εκπρόσωπος είπε ότι μέχρι να προκηρυχθεί εκ νέου ο διαγωνισμός, θα ακολουθηθούν όλες οι διαδικασίες.

«Δεν υπάρχει κάτι το οποίο μπορούμε να πούμε. Εκείνο όμως το οποίο θα πρέπει να σημειώσουμε με ικανοποίηση είναι ότι για μια σειρά από πιθανές επενδύσεις στη χώρα μας, η χώρα μας είναι ένας ποιοτικός, ελκυστικός προορισμός.

Βλέπουμε διάφορα κράτη και της περιοχής και κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και τρίτες χώρες να στρέφονται προς την Κυπριακή Δημοκρατία για πιθανές επενδύσεις. Και αυτό νομίζω ότι καταδεικνύει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, με τον πιο εμφατικό τρόπο, την ορθότητα της οικονομικής πολιτικής που ακολουθείται».

Δειτε Επισης

Ο σχεδιασμός του 5oυ ορόφου στο Neocleous Tower επαναπροσδιορίζει την ευεξία στον εργασιακό χώρο
Επενδυτικές ευκαιρίες προσφέρει η AstroBank
Ετήσια αύξηση 1,1% στον δείκτη τιμών κατοικιών το πρώτο τρίμηνο 2024
Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών: Κατάργηση της ημερήσιας ενοικίασης ακινήτων για να πέσουν τα ενοίκια
Νέες ελκυστικές επιλογές οικιστικών ακινήτων σε Λάρνακα και Πάφο από την Altamira Real Estate
Αλέξης Βαφεάδης: Σε 15 με 20 μέρες θα διαφανεί πώς θα προχωρήσει ο δρόμος Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς
Κυκλοφοριακό και στεγαστικό τα πιο καυτά ζητήματα της Λεμεσού
Παραλήφθηκαν μέσω «Ιππόδαμου» οι πρώτες αιτήσεις, εκδόθηκε η πρώτη πολεοδομική άδεια στο νέο περιβάλλον
«Ο περιμετρικός αυτοκινητόδρομος Λευκωσίας θα παραδοθεί στα μέσα Αυγούστου»-Όσα ξεκαθαρίζει το ΥΜΕΕ
Μέχρι τέλος Ιουλίου τα επόμενα βήματα για την μαρίνα και το λιμάνι Λάρνακας-Οι διαβουλεύσεις με την Kition