Κατάρ, άλλες χώρες και επενδυτικά ταμεία καλοβλέπουν λιμάνι και μαρίνα-Χρονοδιάγραμμα για την επόμενη μέρα από Βαφεάδη

Υπάρχει ενδιαφέρον και από το Κατάρ και από άλλες χώρες και επενδυτικά ταμεία, για την ανάπτυξη του λιμανιού και μαρίνας Λάρνακας, δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο υπουργός Μεταφορών, Αλέξης Βαφεάδης, σημειώνοντας ότι ο ίδιος θα παρουσιάσει χρονοδιάγραμμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την επόμενη ημέρα μετά και τη συνάντηση την Παρασκευή με την τοπική κοινωνία της πόλης.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι εντός της ημέρας θα ολοκληρωθεί και το θέμα μεταβίβασης της μαρίνας στο Υπουργείο Μεταφορών.

Σε δηλώσεις του προσερχόμενος στο διεθνές συνέδριο για την τεχνητή νοημοσύνη και κυβερνοασφάλεια στην Πολιτική και Πολεμική Αεροπορία, που πραγματοποιείται στη Λάρνακα, και ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ σχετικά με το ενδιαφέρον του Κατάρ για την ανάπτυξη λιμανιού και μαρίνας και σχετικά με δημοσιεύματα για άλλους ενδιαφερομένους επενδυτές, ο υπουργός ανέφερε ότι εντάσσει το ενδιαφέρον του Κατάρ σε ένα γενικό ενδιαφέρον που επιδεικνύεται από επενδυτικά ταμεία του εξωτερικού, από άλλες χώρες οι οποίες παρατηρούν την καλή οικονομική κατάσταση της Κύπρου και επιθυμούν να επενδύσουν.

Η επίσκεψη του Εμίρη του Κατάρ, συνέχισε, είχε αυτόν τον διερευνητικό χαρακτήρα, εκτός από τον εθιμοτυπικό χαρακτήρα, «και θεωρώ ότι η όλη συζήτηση που έγινε για τη μαρίνα και το λιμάνι τη Λάρνακας εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο».

«Εμείς έχουμε πρόθεση να προχωρήσουμε με την επαναπροκήρυξη του έργου, με βάση τις διαδικασίες του νόμου των δημοσίων συμβάσεων και ελπίζουμε όταν θα γίνει αυτό, τόσο το Κατάρ όσο και άλλοι επενδυτές να ενδιαφερθούν να συμμετάσχουν σε αυτόν τον διαγωνισμό», πρόσθεσε.

«Για εμάς είναι σημαντικό αυτό το ενδιαφέρον, μάς δείχνει ότι η Κύπρος είναι ελκυστική ως επενδυτικός προορισμός συνεπώς, προχωρούμε με περισσότερες ελπίδες ότι θα έχουμε επιτυχία», δήλωσε.

Ερωτηθείς πότε αναμένεται να προκηρυχθεί ο νέος διαγωνισμός ο υπουργός ανέφερε ότι την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στη Λάρνακα με την τοπική κοινωνία. «Αναμένουμε να ακούσουμε τις εισηγήσεις, θα ληφθούν υπόψη όλα τα οποία θα λεχθούν αύριο στον σχεδιασμό της επομένης μέρας, και αναλόγως θα καθοριστεί ένα χρονοδιάγραμμα», είπε.

Σημείωσε ότι ο Προέδρος της Δημοκρατίας «έδωσε ξεκάθαρες οδηγίες ότι θέλει να χειριστούμε άμεσα το ζήτημα, ζήτησε χρονοδιάγραμμα» και ότι ο ίδιος έχει δεσμευτεί ότι μετά την αυριανή συνάντηση θα επανέλθει και θα αναφέρει στον Πρόεδρο ποιο θα είναι το χρονοδιάγραμμα.

«Το ενδιαφέρον του είναι πάρα πολύ μεγάλο, θέλει ένα επαναφέρει σε πορεία υλοποίησης το έργο, το συντομότερο δυνατό», ανέφερε.

Σε παρατήρηση του ΚΥΠΕ ότι η Λάρνακα είναι η πρώτη πόλη της Κύπρου που είχε λιμάνι και τελικά θα είναι η τελευταία που θα κάνει ένα λιμάνι και μαρίνα τελευταίων προδιαγραφών, ο κ. Βαφεάδης είπε ότι η Λάρνακα έχει μια δραστηριότητα, τόσο το λιμάνι, όσο και στη μαρίνα, «δραστηριότητες οι οποίες πιστεύουμε ότι προ πολλού έχει φτάσει η ώρα που πρέπει να αναβαθμιστούν και γι’ αυτό εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση».

«Πιστεύουμε ότι είναι έργα που θα ωφελήσουν όχι μόνο την Λάρνακα αλλά την Κύπρο γενικά, και γι’ αυτό, το έργο αυτό είναι υψίστης σημασίας για την Κυβέρνηση», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για τη συμφωνία της Κυβέρνησης την Τετάρτη με τους εκπρόσωπους των εργαζομένων στο λιμάνι και τη μαρίνα Λάρνακας, ο κ. Βαφεάδης εξέφρασε την άποψη ότι «είναι μια πολύ καλή συμφωνία» η οποία όπως είπε, αναδεικνύει το ενδιαφέρον αυτής της Κυβέρνησης για τους εργαζομένους, «οι οποίοι είναι πάντοτε πολύ ψηλά στις προτεραιότητες μας».

«Θεωρώ ότι η λύση που έχει βρεθεί δείχνει και ποσό ψηλά είναι το ενδιαφέρον μας και ότι η επόμενη μέρα για τους εργαζομένους θα είναι καλή», σημείωσε.

Ανέφερε ακόμη ότι δεν αναμένεται κάποιο πρόβλημα όσον αφορά στην εξυπηρέτηση πλοίων στο λιμάνι της Λάρνακας. «Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι διότι το λιμάνι δεν σταμάτησε να λειτουργεί ούτε λεπτό, συνεπώς οι ανάγκες της οικονομίας έχουν εξυπηρετηθεί, είπε, προσθέτοντας ότι ούτε οι εργασίες για την υλοποίηση του «Αμάλθεια» διακόπηκαν, αφού φορτώθηκε το πλοίο το οποίο ήταν στο λιμάνι. «Θεωρούμε ότι είναι μια επιτυχία το γεγονός ότι δεν στερήθηκε η Κύπρος αυτό λιμάνι, αυτή την κρίσιμη υποδομή», πρόσθεσε.

Υπό τον έλεγχο του Υπουργείου Μεταφορών η λειτουργία της μαρίνας

Σε ερώτηση αν έχει ανακτηθεί πλήρως η λειτουργία της μαρίνας, ο κ. Βαφεάδης απάντησε ότι τη μαρίνα θα την αναλάβει το Υπουργείο Μεταφορών. «Σήμερα είναι εδώ ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου», είπε και πρόσθεσε ότι «είμαστε στη φάση που η λειτουργία της μαρίνας μεταβιβάζεται στο Υπουργείο Μεταφορών». Διευκρίνισε ότι η μεταβίβαση δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, αλλά είπε ότι λειτουργεί κανονικά η μαρίνα και εξέφρασε την ελπίδα ότι εντός της ημέρας θα ολοκληρωθεί και αυτό το θέμα.

Σχετικά με την ανακοίνωση του Συνδέσμου Ελλιμενισμένων Σκαφών Κύπρου, με την οποία καλούν τον Υπουργό «να ακούσει τα προβλήματα» που αντιμετωπίζει ο Σύνδεσμος, ο κ. Βαφεάδης απάντησε ότι «οι εξελίξεις έχουν πλέον ξεπεράσει το θέμα».

Σημείωσε ότι η μαρίνα είναι πλέον στα χέρια του κράτους, το οποίο, όπως είπε ο Υπουργός, θα ξεκινήσει άμεσα τις διαδικασίες για να βρεθεί επενδυτής. «Μέχρι τότε, πρέπει να δούμε πώς μπορούμε να διαχειριστούμε τυχόν προβλήματα, με τρόπο που να λειτουργεί η μαρίνα κανονικά, μέχρις ότου έρθει ο επενδυτής», πρόσθεσε ο κ. Βαφεάδης, σημειώνοντας ότι αυτή είναι η πρόκληση για όλους το αμέσως επόμενο διάστημα.

Σε ερώτηση σχετικά με το κόστος των τελών, ο Υπουργός είπε ότι «τα τέλη δεν είναι θέμα για το οποίο μπορεί από μόνο του το Υπουργείο να αποφασίσει». Εξήγησε ότι υπάρχει διαδικασία βάσει νομοθεσίας και μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, θα ισχύουν τα τέλη που ίσχυαν μέχρι σήμερα. «Εμείς καθηκόντως θα δούμε το θέμα και θα ακολουθήσουμε τη νόμιμη διαδικασία για να καταλήξουμε στα τέλη που θα εγκρίνει η κυπριακή πολιτεία», κατέληξε.

Δειτε Επισης

Βάζει φρένο στην άναρχη ανάπτυξη ο Ιωάννου-Η απόφαση του Υπουργικού για πεντάστερο στην Αγία Νάπα
Επιστολή ΕΤΕΚ προς Υπουργείο Εσωτερικών για το Σχέδιο Πολεοδομικών Κινήτρων για επικίνδυνες οικοδομές
Στο Υπουργικό η συμφωνία για δάνειο €108 εκ. από ΕΤΕπ για φοιτητικές εστίες ΤΕΠΑΚ σε Λεμεσό και Πάφο
Το πράσινο κτίριο του ΚΕΒΕ... Τα βήματα μετατροπής και ο στόχος εξασφάλισης της πράσινης πιστοποίησης(pics)
Δήμος Παναγιώτου (Limassol Greens): Οι προοπτικές της Κύπρου ως επενδυτικού κέντρου και ο ρόλος του τομέα των κατασκευών
Καβγάς στα «απόνερα» της διακοπής της σύμβασης για το λιμάνι και την μαρίνα-Στα άκρα Kition και κυβέρνηση
Σήκωσε το γάντι στα «πυρά» της Kition το υπ. Μεταφορών-Απαντά μετά από διαβούλευση με τη Νομική Υπηρεσία
Φουλ επίθεση η Kition... Παράνομος τερματισμός της σύμβασης, πλήρης ανεπάρκεια διαχείρισης της κατάστασης
Μ. Κυναιγείρου: Η αγορά ακινήτων διατηρεί τον παλμό της παρά τις πολλές προκλήσεις
Γιώργος Ιωάννου: Ισχυρός και στέρεος πυλώνας της οικονομίας του τόπου ο κατασκευαστικός τομέας