ΕΚΤ: Μειώθηκαν οι προσδοκίες των καταναλωτών για τον πληθωρισμό τον Απρίλιο

Μειώθηκαν οι πληθωριστικές προσδοκίες των καταναλωτών στην ευρωζώνη τον Απρίλιο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενισχύοντας τα σχέδια για μείωση των επιτοκίων την επόμενη εβδομάδα.

Οι τιμές εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 2,9% τους επόμενους 12 μήνες, από 3% τον Μάρτιο, ανέφερε η ΕΚΤ την Τρίτη στη μηνιαία δημοσκόπησή της. Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2021, ανέφερε.

Ο δείκτης για την τριετία μειώθηκε επίσης στο 2,4% από 2,5%, έχοντας παραμείνει σε αυτό το επίπεδο για τέσσερις μήνες, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Με την πρώτη μείωση του κόστους δανεισμού στις 6 Ιουνίου να μοιάζει τελειωμένη υπόθεση, ορισμένοι αξιωματούχοι αρχίζουν να συζητούν τον ρυθμό των πιθανών επόμενων κινήσεων.

Τη Δευτέρα 27/5, ο Γάλλος Φρανσούα Βιλερουά ντε Γκαλό δήλωσε ότι η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να αποκλείσει τη μείωση των επιτοκίων τόσο τον Ιούνιο όσο και τον Ιούλιο, αν και οι «γερακίσιοι» υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, συμπεριλαμβανομένου του μέλους του Εκτελεστικού Συμβουλίου Ιζαμπέλ Σνάμπελ, τάχθηκαν πρόσφατα κατά των απανωτών κινήσεων.

Η αύξηση των τιμών στο μπλοκ των 20 χωρών παρέμεινε σταθερή στο 2,4% σε σχέση με ένα χρόνο πριν τον Απρίλιο, με τους αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg να εκτιμούν άνοδο τον Μάιο στο 2,5%. Τα στοιχεία αναμένεται να ανακοινωθούν την Παρασκευή.

Την περασμένη εβδομάδα, η ΕΚΤ ανέφερε ότι ένα βασικό μέτρο των μισθών της ευρωζώνης δεν κατάφερε να επιβραδύνει στις αρχές του 2024. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν μηδενίσει τους μισθούς, τα κέρδη των εταιρειών και την παραγωγικότητα για να κρίνουν την αποπληθωριστική τάση.

Η δημοσκόπηση της ΕΚΤ έδειξε λιγότερη απαισιοδοξία μεταξύ των καταναλωτών για την οικονομία, όπου προβλέπουν συρρίκνωση 0,8% τους επόμενους 12 μήνες – έναντι -1,1% στον προηγούμενο γύρο.

Δειτε Επισης

Fed: Καμία μείωση επιτοκίων αν ο πληθωρισμός δεν κινηθεί σταθερά προς το 2%
Λονδίνο: Αποκλιμάκωση στα ενοίκια μετά το υψηλό 18%
Η «γραμμή άμυνας» της ΕΚΤ αν υπάρξει αναταραχή στις αγορές λόγω γαλλικών εκλογών
Σε τροχιά εκτόξευσης το Bitcoin-Πιθανόν να σπάσει το ιστορικό υψηλό των $73.700
Απότομη επιβράδυνση στην επιχειρηματική δραστηριότητα της Ευρωζώνης
Fed: Αναμένει πιο πολλά στοιχεία για πτώση πληθωρισμού πριν τις μειώσεις επιτοκίων
ΗΠΑ: Αυξήθηξκαν στα 8,1 εκατ. οι ανοιχτές θέσεις εργασίας τον Μάιο παρά τα υψηλά επιτόκια
Κολλημένος στο 2,4% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, στο 2,5% στην ευρωζώνη
UBS: Τι σημαίνει η ψήφος του πρώτου γύρου για τη Γαλλία-Οι επιπτώσεις για αγορές και επενδύσεις
Γερμανία: Στο 2,5% υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Ιούνιο