Powered by

Ελληνική οικονομία: Τα 3+1 θερινά ραντεβού για νέο μεσοπρόθεσμο και προϋπολογισμό 2025

Ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο Ιούνιος για την σύνταξη του προϋπολογισμού του 2025, κυρίως όμως, για το νέο 4ετές μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Διαρθρωτικό Σχέδιο που θα καταθέσει η Ελλάδα, όπως και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη, στην Κομισιόν το Φθινόπωρο.

Η αρχή θα γίνει στις 19-20 Ιουνίου οπότε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει το εαρινό πακέτο συστάσεων στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Η δέσμη θα περιλαμβάνει συστάσεις και θα αποτυπώνει την κατάσταση κάθε χώρας-μέλους ενώ αναμένεται να δημοσιοποιηθεί και η έκθεση αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο της μετα-προγραμματικής εποπτείας.

Δεδομένου ότι από το 2025 τίθενται σε πλήρη ισχύ οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες, οι συγκεκριμένες ανακοινώσεις έχουν ιδιαίτερη σημασία καθώς βάσει των συστάσεων της Επιτροπής οι χώρες καλούνται να προετοιμάσουν τους προϋπολογισμούς του 2025.

Διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος

Επόμενος κρίσιμος σταθμός η 21η Ιουνίου καθώς τότε, όπως αποκάλυψε την περασμένη Τετάρτη (15/5) ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, θα αποσταλούν τα όρια αύξησης των καθαρών πρωτογενών δαπανών για κάθε χώρα.

ια την Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες, υπολογίζεται ότι θα «κλειδώσει» γύρω από το 3% ανάλογα με την πορεία της οικονομίας. Για φέτος το όριο που είχε τεθεί για την Ελλάδα ήταν στο 2,6%.

Τί σημαίνει αυτό;

Ότι οι δαπάνες, εξαιρουμένων των τόκων, δεν θα πρέπει να αυξηθούν περισσότερο από το ποσοστό που θα οριστεί. Με βάση τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες, ακόμη και το κόστος που έχουν μέτρα τα οποία οδηγούν σε μείωση των φορολογικών εσόδων, θα εκλαμβάνονται ως αύξηση δαπανών.

Όσες χώρες, μάλιστα, θα υπερβαίνουν το όριο αυτό (των καθαρών πρωτογενών δαπανών) τότε θα ενεργοποιείται η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος γνωστή σε εμάς στην Ελλάδα από την κρίση του 2010.

Μόλις «κλειδώσει» ο συγκεκριμένος δείκτης των δαπανών, η σύνταξη των νέου 4ετούς μεσοπρόθεσμου «προϋπολογισμού» θα αποτελέσει αντικείμενο διαβουλεύσεων με την Κομισιόν μέσα στο καλοκαίρι.

Περίοδος προσαρμογής

Σημειώνεται ότι τα Σχέδια θα καθορίζουν τους δημοσιονομικούς στόχους, τις μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις προτεραιότητας, καθώς και μέτρα για την αντιμετώπιση τυχόν πιθανών μακροοικονομικών ανισορροπιών κατά τη διάρκεια μιας περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής.

Η «περίοδος προσαρμογής» αναφέρεται στο χρονικό πλαίσιο εντός του οποίου, μέσω ενός συνδυασμού δημοσιονομικών προσαρμογών, μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων, το επίπεδο του χρέους ενός κράτους μέλους τίθεται σε βιώσιμη καθοδική πορεία.

Επισήμως τα νέα μεσοπρόθεσμα Δημοσιονομικά – Διαρθρωτικά Σχέδια 4ετούς διάρκειας θα πρέπει να κατατεθούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο δεν αποκλείεται να δοθεί η δυνατότητα στα κράτη-μέλη να «κερδίσουν» λίγες ημέρες προκειμένου να τα ετοιμάσουν.

Στην περίπτωση της Ελλάδας η κατάθεση του Σχεδίου θα απέχει λίγες ημέρες ή θα συμπέσει χρονικά με την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2025 στις 7 Οκτωβρίου.

Δειτε Επισης

Morgan Stanley: H Ελλάδα συνεχίζει μια σταθερή πορεία ανάπτυξης-«Αγκάθι» το real estate
Σταθερό το θετικό κλίμα στα ελληνικά ομόλογα-Κάτω από το 0,8% το spread με τα γερμανικά
Ανοίγουν και κατάσχουν τις θυρίδες: Πώς το ελληνικό Δημόσιο θα αρπάζει τη λεία των παρανόμων
Αναβάθμιση προοπτικών της ελληνικής οικονομίας σε θετικές από Fitch-Επιβεβαίωση αξιολόγησης στη βαθμίδα ΒΒΒ-
Ελλάδα: Πρωτογενές πλεόνασμα 5,16 δις στο 4μηνο-7% πάνω από τον στόχο τα έσοδα από φόρους
Eurostat: Οι Έλληνες εργάστηκαν τις περισσότερες ώρες εβδομαδιαίως στην Ε.Ε. το 2024 (γραφήματα)
Διπλό crash test για Ελλάδα-Στο μικροσκόπιο Fitch και Κομισιόν
Κυκλάδες: Ποιος είναι το «σιωπηλό διαμάντι» που λατρεύουν οι Βρετανοί τουρίστες
Οι πέντε απειλές για την ελληνική οικονομία από τον εμπορικό πόλεμο
Στα €18 δις το ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ελλάδα-Πώς ψωνίζουν οι Έλληνες