Powered by

Προσπάθειες ενδυνάμωσης της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας Κύπρου και Αιγύπτου

Τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας με την Αίγυπτο στους τομείς του περιβάλλοντος, της γεωργίας, των υδάτινων πόρων και της υδατοκαλλιέργειας συζήτησαν την Παρασκευή η Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Μαρία Παναγιώτου και ο Πρέσβης της Αιγύπτου στην Κύπρο Amr Mohsen Hamza, συμφωνώντας μεταξύ άλλων για την ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών που αφορούν τις εισαγωγές κυπριακών προϊόντων υδατοκαλλιέργειας στην Αίγυπτο.

Οι δυο τους είχαν εθιμοτυπική συνάντηση στο Υπουργείο Γεωργίας κατά την οποία «επιβεβαιώθηκαν οι διαχρονικά άριστες σχέσεις των δυο χωρών, ενώ συζητήθηκαν και τρόποι ενίσχυσης της συνεργασίας με την Αίγυπτο στους τομείς του περιβάλλοντος, της γεωργίας, των υδάτινων πόρων και της υδατοκαλλιέργειας».

Στον τομέα της γεωργίας συζητήθηκαν ο κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν Αίγυπτος και Κύπρος, καθώς και η ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της αειφόρου γεωργίας, με την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών, τεχνολογιών και εμπειρογνωμοσύνης για μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της γεωργίας και την προώθηση της βιώσιμης παραγωγής τροφίμων.

Έγινε, επίσης, αναφορά στις προπαρασκευαστικές εργασίες, οι οποίες βρίσκονται σε τελικό στάδιο, για υπογραφή Μνημονίων Συναντίληψης για συνεργασία στον τομέα της διαχείρισης των υδάτων, καθώς και στον τομέα της υδατοκαλλιέργειας.

Αναφορικά με τις εξαγωγές κυπριακών προϊόντων υδατοκαλλιέργειας στην Αίγυπτο, οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες από τις αρμόδιες αιγυπτιακές Αρχές για να μειωθεί ο χρόνος εκτελωνισμού και ελέγχου των προϊόντων, ώστε να διατηρούνται εμπορεύσιμα, στη βάση του χρόνου ζωής τους, αλλά και των διαδικασιών που εφαρμόζονται κατά τους φυσικούς και διοικητικούς ελέγχους των προϊόντων στην Ευρώπη και στις τρίτες χώρες, για διευκόλυνση του εμπορίου των προϊόντων και ενδυνάμωση της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Δειτε Επισης

Μ. Παναγιώτου: Χρειάζονται συντονισμένες δράσεις πολιτικής για υγεία, ανθεκτικότητα και παραγωγικότητα των ωκεανών
Μελέτη ILO: Οικονομικά βιώσιμο μέχρι το 2032 το Ταμείο του ΓεΣΥ-Σταθερά θετικό το αποθεματικό
Γ. Παναγιώτου: Η τεχνητή νοημοσύνη και τα ζητούμενα στην αγορά εργασίας-«Να λαμβάνονται υπόψη όλα τα δεδομένα»
Άνοιξε δίαυλος στο πεδίο των επενδύσεων με την Συρία-Πιθανή επίσκεψη επιχειρηματικής αντιπροσωπείας στην χώρα
Με ζημιές έκλεισε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου
Και €12 εκατ. για παραγωγούς με απώλειες άνω του 30% πέραν της έκτακτης βοήθειας €3,5 εκατ. από Ε.Ε.
Στο μικροσκόπιο των συντεχνιών το νέο πλαίσιο εργοδότησης αλλοδαπών-Διαφωνούν με το περιεχόμενο
ΚΕΒΕ: Χαιρετίζει το νέο πλαίσιο ξένο εργατικό προσωπικό-Διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία επιχειρήσεων
Ο φόβος της επιβολής δασμών στην Ε.Ε. από τις ΗΠΑ και οι πικρές αλήθειες του Μάριο Ντράγκι...Μια βαρυσήμαντη παρέμβαση
Με απώλειες έκλεισε την Τετάρτη το ΧΑΚ