Powered by

Στα 18,5 δισ. δολάρια οι ζημιές στη Λωρίδα της Γάζας

Η Λωρίδα της Γάζας υπέστη ζημιές περίπου 18,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε υποδομές ζωτικής σημασίας εξαιτίας των στρατιωτικών επιχειρήσεων που έχει εξαπολύσει το Ισραήλ εν είδει αντιποίνων για την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με κοινή έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΟΗΕ που δημοσιεύτηκε την Τρίτη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, οι ζημιές αντιστοιχούν στο 97% του συνδυασμένου ΑΕΠ Δυτικής Όχθης και Λωρίδας της Γάζας το 2022. Η έκταση της καταστροφής μεταφράζεται σε 26 εκατομμύρια τόνους συντριμμιών και ερειπίων, που θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να απομακρυνθούν.

Η έκθεση περιγράφει λεπτομερώς την καταστροφή που έχουν υποστεί οι υποδομές στη Λωρίδα της Γάζας και τη δεινή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι άμαχοι στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα, όπου οι δομές υγείας έχουν καταρρεύσει, ο πληθυσμός λιμοκτονεί και η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας παρεμποδίζεται.

Το 72% των ζημιών αφορά κατοικίες, ενώ το 19% αφορά υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (όπως νοσοκομεία, σχολεία, το δίκτυο ύδρευσης κ.ά.).

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι, τρεις στους τέσσερεις Παλαιστίνιους που συνωστίζονται στη Λωρίδα της Γάζας είναι εκτοπισμένοι, υπογραμμίζεται στην έκθεση που προειδοποιεί ότι πάνω από το 50% του πληθυσμού βρίσκεται στα πρόθυρα λιμού. Επισημαίνει εξάλλου τις «καταστροφικές, σωρευτικές επιπτώσεις στην ψυχική και σωματική υγεία», αναφέροντας ότι το χειρότερο πλήγμα υφίστανται «γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένοι και άτομα με αναπηρία».

Δειτε Επισης

Οι δαπάνες για την άμυνα θα αποδυναμώσουν το πιστωτικό προφίλ της Ε.Ε. προειδοποιεί ο Scope
Γαλλία: Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2023 ο σύνθετος δείκτης PMI
Γερμανία: Σε υψηλό εννέα μηνών ο σύνθετος δείκτης PMI το Φεβρουάριο
Βρετανία: Αύξηση στις λιανικές πωλήσεις με ώθηση από τον κλάδο τροφίμων
FT: Τι σχεδιάζει η Ε.Ε. για τις εισαγωγές σε τρόφιμα στα «βήματα» του Τραμπ
Σημάδια ανάκαμψης στην ευρωπαϊκή αγορά IPOs μετά τη δύσκολη εκκίνηση του 2025
Πώς η στρατηγική του Τραμπ επηρεάζει τις κεντρικές τράπεζες στις αναδυόμενες οικονομίες
Βρετανία: Σε νέο χαμηλό η καταναλωτική εμπιστοσύνη
Fed: Ανησυχία για τους δασμούς Τραμπ και τον αντίκτυπο στον πληθωρισμό-Τι δείχνουν τα πρακτικά
Bloomberg: Τι σημαίνει η προαναγγελία δασμών 25% σε αυτοκίνητα, φαρμακευτικά και μικροτσίπ από Τραμπ