Η μοναδική γυναίκα boatyard μάνατζερ της Κύπρου που σπάει τα στεγανά ενός ανδροκρατούμενου τομέα

Η μοναδική γυναίκα boatyard μάνατζερ της Κύπρου σπάει τα στεγανά ενός ανδροκρατούμενου τομέα και εξηγεί γιατί η Μαρίνα Αγίας Νάπας είναι η ηγέτιδα δύναμη στη φιλοξενία, επισκευή και συντήρηση σκαφών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τι σημαίνει να είσαι η μοναδική γυναίκα μάνατζερ boatyard της Κύπρου; Μπορεί η... μαρίνα να παραπέμπει σε γυναικείο όνομα, όμως η ναυτιλία αποτελεί έναν από τους παραδοσιακά ανδροκρατούμενους τομείς.

Η Αλεξάνδρα Σοφοκλέους, μάνατζερ του χώρου συντήρησης και επισκευής σκαφών στην ξηρά (boatyard) της Μαρίνας Αγίας Νάπας σκοπεύει να σπάσει αυτά τα στεγανά και να βάλει πλώρη για την προσέλκυση ακόμα περισσότερων γυναικών στον χώρο.

Η κα Σοφοκλέους μιλάει για το ξεκίνημα, την εξέλιξη και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει στον χώρο, τη νέα υπηρεσία Vessel Check που προσφέρει η Μαρίνα Αγίας Νάπας και γιατί η ομάδα της έχτισε το καλύτερο όνομα στην παροχή υπηρεσιών όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Aνατολικής Μεσογείου.

Μπορείτε να περιγράψετε την εμπειρία σας στον κλάδο του Yachting και συγκεκριμένα στη διαχείριση ενός yacht boatyard;

Έχω τη χαρά και την τύχη να εργάζομαι στον κλάδο των σκαφών αναψυχής για πάνω από 20 χρόνια και θεωρώ πως απέκτησα μια πολυετή και πολύτιμη εμπειρία στη διαχείριση boatyards από όπου ξεκίνησα ως μαθητευόμενη και σταδιακά ανέβηκα τη σκάλα της ιεραρχίας.

Έμαθα πολλά κατά τη διάρκεια της πορείας μου όμως ποτέ δεν σταμάτησα να εξελίσσομαι. Συνεχώς αναζητώ τρόπους να βελτιώνομαι και να αναπτύσσω τις ικανότητές μου για κάθε ρόλο που μου ανατίθεται. Κατά τη διάρκεια της καριέρας μου, απέκτησα εκτεταμένη εμπειρία σε όλες τις πτυχές της διαχείρισης του boatyard, όπως η συντήρηση, οι επισκευές, η εφοδιαστική αλυσίδα και η εξυπηρέτηση πελατών.

Ποιες δεξιότητες θεωρείτε απαραίτητες ως μάνατζερ boatyard για την αποτελεσματική επίβλεψη των λειτουργιών;

Θεωρώ ζωτικής σημασίας την άρτια οργάνωση, την επικοινωνία με το προσωπικό και τις σαφείς οδηγίες. Η σαφής διατύπωση των προσδοκιών και η οικοδόμηση ισχυρών δεσμών τόσο με το προσωπικό όσο και με τους πελάτες είναι απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία οποιασδήποτε επιχείρησης.

Επιπλέον, οι οργανωτικές δεξιότητες και η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διαχείριση έργων, τον συντονισμό πόρων και την εξασφάλιση της ολοκλήρωσης των εργασιών εντός χρονοδιαγράμματος και προϋπολογισμού.

1

Είστε η μοναδική γυναίκα μάνατζερ boatyard στην Κύπρο, ένας καθαρά ανδροκρατούμενος τομέας όπου οι γυναίκες σπανίζουν. Πώς αντιμετωπίζετε τυχόν προκαταλήψεις ή προκλήσεις που σχετίζονται με το φύλο;

Είναι αλήθεια ότι ο κλάδος απαρτίζεται ιστορικά κυρίως από άντρες, όμως το φύλο δεν στάθηκε ποτέ εμπόδιο στην καριέρα μου. Προσωπικά πάντα προσπαθώ να αποδίδω στο υψηλότερο επίπεδο και γι’ αυτό έχω κερδίσει τον σεβασμό των συναδέλφων μου χάρη στις γνώσεις, την ικανότητα, τη διαφάνεια και φυσικά τη σκληρή δουλειά. Εστιάζω στο να επιστρατεύω τις δεξιότητές μου και να αποδεικνύω καθημερινά ότι μπορώ να διακριθώ σε οποιοδήποτε επαγγελματικό περιβάλλον.

Πώς επικοινωνείτε και συνεργάζεστε με το προσωπικό για να διατηρήσετε ένα παραγωγικό και θετικό εργασιακό περιβάλλον;

Η δημιουργία ενός περιβάλλοντος όπου ο καθένας αισθάνεται άνετα να μοιραστεί ιδέες και ανησυχίες είναι ζωτικής σημασίας για εμάς. Γι’ αυτό και ενθαρρύνουμε την ανοιχτή επικοινωνία μεταξύ όλων των μελών της ομάδας.

Αυτό επιτυγχάνεται μέσω τακτικών συναντήσεων και συνεχούς διαλόγου ενώ η πόρτα του γραφείου μου παραμένει πάντα ανοιχτή για όλους.

Ο αμοιβαίος σεβασμός είναι απαραίτητος για μια λειτουργική και παραγωγική ομάδα. Αναγνωρίζουμε τις διαφορετικές δεξιότητες και εμπειρίες του κάθε μέλους και εκτιμούμε τη συνεισφορά του στην ομάδα. Αυτό δημιουργεί ένα περιβάλλον όπου οι άνθρωποι νιώθουν εκτίμηση και υποστήριξη, γεγονός που οδηγεί σε υψηλό ηθικό, μεγαλύτερη παραγωγικότητα και κατ’ επέκταση υψηλότερη ευχαρίστηση των πελατών.

Εξίσου καίριας σημασίας αποτελεί και το ομαδικό πνεύμα γι’ αυτό και ενθαρρύνουμε τη συνεργασία μεταξύ των τμημάτων. Αυτό δημιουργεί μια αίσθηση ενότητας και κοινού σκοπού μέσα στην ομάδα, οδηγώντας σε μια πιο αποτελεσματική επίλυση προβλημάτων.

3

Τι κάνει την ομάδα του boatyard της Μαρίνας Αγίας Νάπας τόσο ξεχωριστή; Δώστε μερικά παραδείγματα της δουλειάς σας...

Να σημειώσω πως δεν χαρακτηρίζω εγώ την ομάδα μας ξεχωριστή - ή τουλάχιστον μόνο εγώ - αλλά οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, δηλαδή οι δεκάδες απόλυτα ευχαριστημένοι πελάτες μας.

Είναι γεγονός πως η ομάδα της Μαρίνας Αγίας Νάπας αποτελείται από κορυφαίους στον τομέα τους επαγγελματίες που συνδυάζουν την τεχνική εμπειρία και τη γνώση με ένα γνήσιο πάθος για οτιδήποτε έχει να κάνει με τα σκάφη και τη ναυτιλία γενικότερα.

Αυτό που τους κάνει να ξεχωρίζουν δεν είναι μόνο η ικανότητά τους να επισκευάζουν και να συντηρούν σκάφη (για την οποία άλλωστε φημίζονται), αλλά και η αφοσίωσή τους στη λεπτομέρεια και η υπερηφάνεια που νιώθουν μετά το πέρας κάθε εργασίας.

Ένα παράδειγμα της εξαιρετικής τους δουλειάς είναι η ικανότητά τους να αντιμετωπίζουν με επιτυχία περίπλοκες επισκευές σκαφών. Όποιο κι αν είναι το πρόβλημα η ομάδα επιδεικνύει την τεχνογνωσία της με σχολαστική διάγνωση και εφαρμογή αποτελεσματικών λύσεων. Κατανοούν ότι κάθε σκάφος είναι μοναδικό και απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, ενώ παράλληλα διασφαλίζουν ότι οι εργασίες επισκευής γίνονται με απόλυτη ακρίβεια και φροντίδα.

Το ίδιο ισχύει φυσικά και για τη συντήρηση και γενικά την οποιαδήποτε εργασία γίνει πάνω σε ένα σκάφος, απλή ή περίπλοκη.

Πρόσφατα λανσάρατε την υπηρεσία Vessel Check. Τι περιλαμβάνει και γιατί είναι σημαντικό να πραγματοποιούνται τακτικοί έλεγχοι και συντήρηση-όταν κι εφόσον απαιτείται-σε ένα σκάφος;

Ο έλεγχος και η συντήρηση ενός σκάφους είναι καθοριστικής σημασίας για την ομαλή λειτουργία και τη ασφαλή πλεύση του, ειδικότερα όταν βρίσκεται σε αγκυροβόλιο για καθαρισμό ή πριν τη χρήση των κινητήρων.

Η νέα υπηρεσία μας Vessel Check προσφέρεται στους ιδιοκτήτες που ελλιμενίζουν τα σκάφη τους στη Μαρίνα και εστιάζει σε βασικούς τομείς όπως η εκκίνηση κινητήρων, τις μπαταρίες, τα σχοινιά και το παράβλημα ή στρωμάτσο όπως λέγεται στη γλώσσα των ναυτικών.

Πριν ξεκινήσουν τους κινητήρες, είναι απαραίτητο να γίνει διεξοδικός έλεγχος της στάθμης του λαδιού, των φίλτρων καυσίμου και για σημάδια που ενδεχομένως να προμηνύουν προβλήματα, όπως διαρροές ή ασυνήθεις θορύβους.

Ακολούθως ελέγχουμε τις μπαταρίες για τυχόν σημάδια διάβρωσης, ελέγχουμε τα επίπεδα του ηλεκτρολύτη και διασφαλίζουμε ότι οι συνδέσεις είναι σταθερές για να αποτρέψουμε απρόβλεπτες διακοπές ρεύματος.

Ο έλεγχος της κατάστασης των σχοινιών είναι επίσης πολύ σημαντικός για την ασφάλεια του σκάφους τόσο στο αγκυροβόλιο όσο και κατά τη διάρκεια των ελιγμών. Ελέγχουμε κάθε σχοινί για φθορές ή ζημιές που θα μπορούσαν να μειώσουν την αντοχή του.

Τέλος, το παράβλημα παίζει κρίσιμο ρόλο στην προστασία του σκάφους και στην πρόληψη ζημιών από συγκρούσεις ή επαφή με άλλα αντικείμενα. Είναι σημαντικός ο έλεγχος για τυχόν σημάδια φθοράς, σχισίματος ή τρυπήματος.

Η διενέργεια ελέγχων και συντήρησης σε αυτούς τους βασικούς τομείς όχι μόνο διασφαλίζει ότι το σκάφος είναι έτοιμο για χρήση, αλλά και ελαχιστοποιεί τους κινδύνους, αποτρέπει ατυχήματα και παρατείνει τη διάρκεια ζωής του σκάφους.

4

Ποιες υπηρεσίες συντήρησης παρέχονται όταν ένα σκάφος βρίσκεται σε ξηρή αποβάθρα;

Η συντήρηση ενός σκάφους κατά την παραμονή του σε ξηρή αποβάθρα είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση της άριστης κατάστασης και λειτουργίας καθώς και της παράτασης της διάρκειας ζωής του.

Στη Μαρίνα Αγίας Νάπας προσφέρουμε ένα πλήρες φάσμα ολοκληρωμένων υπηρεσιών για σκάφη. Ενδεικτικά να αναφέρω την ανέλκυση και καθέλκυση σκαφών με γερανό με δυνατότητα ανύψωσης έως 150 τόνους και συνολικού μήκους 36 μ. (LOA) - σημειώστε πως ο γερανός αυτός αποτελεί τον μοναδικό του είδους του στο νησί - την προστατευτική επίστρωση Antifouling κάτω από την ίσαλο γραμμή, τη συντήρηση και καθαρισμό της προπέλας, την εφαρμογή Primer για ένα πιο λείο και μακροχρόνιο φινίρισμα, το γυάλισμα, τη φροντίδα ανοξείδωτων μερών, το βερνίκωμα του ξύλου, το πλύσιμο υπό πίεση, scraping & sanding, θεραπεία όσμωσης και γενικά οτιδήποτε χρειαστεί ένα σκάφος για να διατηρείται και να λειτουργεί σαν καινούργιο.

Ποιοι είναι οι στόχοι και το όραμά σας ως μάνατζερ boatyard;

Πρωταρχικός μου στόχος είναι να διατηρήσω το θετικό, ασφαλές και αποδοτικό εργασιακό περιβάλλον που ενθαρρύνει τη συνεργασία και ενισχύει την ανάπτυξη.

Μ’ αυτόν τον τρόπο πιστεύω ότι διασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία του boatyard ώστε να συνεχίσουμε να προσφέρουμε απρόσκοπτα υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στους πελάτες μας.

Κι αν η παρουσία μου σε ένα καθαρά ανδροκρατούμενο περιβάλλον αποτελέσει πρότυπο και ενθαρρύνει περισσότερες γυναίκες να ακολουθήσουν καριέρα στον συγκεκριμένο τομέα, θα είναι φυσικά ένα καλοδεχούμενο bonus.

Δειτε Επισης

Η εικόνα του Τύπου στην Κύπρο-Οι εκδοτικές επιχειρήσεις, οι δημοσιογράφοι και οι άλλοι επαγγελματίες στον χώρο
Στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού IN Business: IN Business Awards-16 χρόνια επιβραβεύουμε το επιχειρείν
Στην Medicover Genetics ο Δ. Σκουρίδης-Ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις και ενημερώθηκε για το έργο της εταιρείας
Πάνω κατά 5,2% σε ετήσια βάση ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη βιομηχανία
ΙδΕΚ: Νέες προσκλήσεις €16,3 εκατ. για στήριξη του ερευνητικού συστήματος
Εκτοξεύθηκε η εξυπηρέτηση οχηματαγωγών πλοίων στο λιμάνι Λεμεσού-Η ανακοίνωση της DP World Limassol
CBN Young Dragon Awards: Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη υποβολής υποψηφιοτήτων
Βιωματικά εργαστήρια Οργανισμού Νεολαίας κατά του σχολικού εκφοβισμού
Μήνυμα από ΟΝΕΚ για ένα Πάσχα χωρίς κροτίδες-«Δεν είναι μαγκιά, ούτε έθιμο»
Ενώνοντας δυνάμεις για προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω της επιχειρηματικότητας