Πλατεία Ηρώων: Η ανάπλαση €3,4 εκατ. και η ιστορία μιας εκ των παλαιότερων πλατειών της Κύπρου(pics)

Αναπλάθεται και ταυτόχρονα κρατά την ιστορικότητά της η Πλατεία Ηρώων στη Λεμεσό, μια από τις παλαιότερες πλατείες της Κύπρου.

Σε ένα έργο με εκτιμώμενη αξία €3,4 εκατομμύρια συν ΦΠΑ, η Πλατεία Ηρώων αναμένεται να επανασυστηθεί και να αναβαθμιστεί με στόχο να μετατραπεί σε χώρο υψηλού επιπέδου για όλες τις μέρες και ώρες, και όχι μόνο για βραδινές εξόδους.

Ουσιαστικά, η ανάπλαση αποσκοπεί στην ανάδειξη της σημασίας της πλατείας μέσα από τα ιστορικά και κoινωνικά δεδομένα, τα αρχιτεκτονικά και μνημειακά στοιχεία που χαρακτηρίζουν την περιοχή, τα οποία διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο έως σήμερα για την πόλη.

5 platia iroon

Αξίζει να σημειωθεί ότι η το έργο θα επιδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με την «Επιχειρηματική Λεμεσό», η διάρκεια εκτέλεσης του έργου βάσει των συμβολαίων, θα είναι 18 μήνες. Η προθεσμία παραλαβής των προσφορών ήταν μέχρι της 22 Μαρτίου και τώρα οι προσφορές βρίσκονται σε διαδικασία αξιολόγησης.

platia iroon 7

Όπως αναφέρει η «Επιχειρηματική Λεμεσός», αναμένεται ότι εντός Απριλίου θα κατακυρωθεί η προσφορά σε εργοληπτικό οίκο.

Υπενθυμίζεται ότι, η αρχιτεκτονική μελέτη έγινε από τους Σωκράτη Στρατή και Χρήστο Πασαδάκη και τους οποίους απονεμήθηκε έπαινοι.

4 platia iroon

Η ανάπλαση στην Πλατεία Ηρώων

Η πρόταση με τίτλο «Πλατεία καθημερινών ηρώων» παρέχει υποδομές αναδιαμόρφωσης της πλατείας και εισηγείται δομές οργάνωσης των κοινών της πόλης, που να ενθαρρύνουν και να διασφαλίζουν τη πολυσυλλεκτικότητα του δημόσιου χώρου.

Οργανώνει το χώρο της πλατείας με βάση ένα «έξυπνο» δάπεδο που λειτουργεί ως πλέγμα υποδομών για κοινωνικές και οικολογικές διεργασίες.

1 platia iroon

2 platia iroon

3 platia iroon

Μ’ ένα αειφόρο σύστημα διαχείρισης του βρόχινου νερού, το δάπεδο της πλατείας θα μπορεί να συλλέγει μέρος της ροής του, να καθυστερεί άλλο, να το φιλτράρει και να το αποθηκεύει σε δεξαμενή κάτω από το δάπεδο της.

Το μοτίβο διαμόρφωσης του «έξυπνου δαπέδου» επιτρέπει τη διαμόρφωση τεσσάρων οάσεων γύρω από τα υφιστάμενα κιόσκια.

Οι μελετητές προτείνουν δομές όπως το «Μικρό Ριάλτο», το «Θερμοκήπιο Ιδεών για Όλους», την «Παιχνιδοθήκη», το «Θερμοκήπιο φυτών», αλλά και τους «Κρεμμαστούς κήπους», πάνω από τα νέα δημόσια.

platia iroon 8

Αναμένεται ότι, με η ανάπλαση θα προωθήσει την αναζωογόνηση σε ολόκληρη την περιοχή του κέντρου με διάφορες πεζοδρομοποιήσεις, μονοδρομήσεις καθώς και με αναβαθμίσεις πράσινων χώρων.

Το σχέδιο της αναβάθμισης προβλέπει ότι θα γίνει σταδιακά, μέσα σε 18 μήνες, ώστε να μην κλείσει η πλατεία, και οι κάτοικοι αλλά και οι επιχειρήσεις να επηρεαστούν όσο το δυνατό πιο λίγο.

platia iroon 6

Η ιστορική Πλατεία της Λεμεσού

Η Πλατεία Ηρώων που χωροθετείται στον παράλληλο δρόμο του εμπορικού κέντρου της Λεμεσού, της οδού Ανεξαρτησίας, δημιουργήθηκε το 1910 και το ιστορικό μνημείο των ηρώων στο κέντρο της, το 1946.

πλατεια ηρωων

Μέχρι τα πρώτα χρόνια περίπου της δεκαετίας του ’30, ήταν μια καθαρά τουρκική συνοικία γνωστή με το όνομα «Κκεσόγληδες» από το όνομα του ιδιοκτήτη της περιοχής του πλούσιου Τούρκου συριακής καταγωγής Κκέσογλου.

Μετέπειτα άνοιξε και για του χριστιανούς της πόλης και πολλές από τις περιουσίες πέρασαν στα χέρια τους. Με το πέρασμα των χρόνων ξεκίνησαν να συχνάζουν στα καφενεία της πλατείας διάφοροι καλλιτέχνες.

Στην Πλατεία Ηρώων, πραγματοποιούνταν μεταξύ άλλων ακόμη και πολιτικές συνάξεις.

Αργότερα, και για κάποια χρόνια, στην πλατεία είχαν συγκεντρωθεί πορνεία, χαρτοπαικτικές λέσχες και κατακλυζόταν από ανθρώπους της νύκτας.

Γύρω στο 2000 και επί Δημαρχίας Δημήτρη Κοντίδη, η Πλατεία Ηρώων άλλαξε ξανά πρόσωπο και επανασυστήθηκε. Σημαντική συμβολή σε αυτό, διαδραμάτισε το ΤΕΠΑΚ με τις διάφορες αναπτύξεις στην περιοχή, τις πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις και τις φοιτητικές εστίες.

πλατεια ηρώων 1

Πλέον, η Πλατεία Ηρώων αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του κέντρου της Λεμεσού που σχίζει από ζωή. Αποτελεί στέκι ατόμων διάφορων ηλικιών, χώρο χαλάρωσης, διασκέδασης και αναψυχής.

Στην πλατεία, σήμερα δραστηριοποιούνται εστιατόρια, μπαράκια, καφενεία και διάφορες γκαλερί τέχνης, ενώ ταυτόχρονα διαθέτει αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια και γραφεία του ΤΕΠΑΚ καθώς και φοιτητικές εστίες.

Σημείο κατατεθέν της Πλατείας Ηρώων για χρόνια αποτελεί το Θέατρο Ριάλτο το οποίο άνοιξες τις πόρτες του 1933 αρχικά ως κινηματογράφος. Σήμερα, το Ριάλτο φιλοξενεί θεατρικές παραστάσεις και άλλα καλλιτεχνικά δρόμενα.

ριαλτο

Δειτε Επισης

H CMC για την προβλήτα στο Βασιλικό: Τερματίσαμε από τον Μάρτιο την σύμβαση με την κοινοπραξία υπεργολάβων
Γ. Παπαναστασίου: Οι τρεις πυλώνες που θα αποφέρουν σοβαρή μείωση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος
Καθησυχάζει για τερματικό ο Παπαναστασίου...«Δεν μπορεί να μην υπάρξει συμφωνία γύρω από αυτό το έργο»
Πανίκκος Βάκκου: Μετεξέλιξη του τομέα της κεφαλαιαγοράς τα επόμενα έτη, πολλά τα πλεονεκτήματα της Κύπρου
Οι οικονομικές επιπτώσεις της εισβολής και ο σημαντικός ρόλος της ΚΤΚ για την ανοικοδόμηση από τα ερείπια
Στο τεύχος Ιουλίου του περιοδικού GOLD: The 12th Invest Cyprus International Investment Awards
Bege: Ο νέος γαστρονομικός προορισμός του St Raphael Resort & Marina
«Να μην χρειαστεί να διακόψουμε την σύμβαση...»Ψάχνουν φως στο τούνελ του δρόμου Πάφου-Πόλεως Χρυσοχούς
Το σκληρό μέτρο που αποφεύγεται και πώς θα παρακολουθούνται οι μισθοί στην οικοδομική βιομηχανία
Τι προνοεί η μεσολαβητική πρόταση Παναγιώτου για την οικοδομική βιομηχανία-Αναμένει απαντήσεις μέχρι την Τετάρτη