John Fredriksen: Βλέπει την Κύπρο ως πιθανό... λιμάνι για τις εταιρείες του ο «βασιλιάς των τάνκερ»

Την Κύπρο ως πιθανό... λιμάνι μέρους ή ακόμη και του συνόλου της ναυτιλιακής του αυτοκρατορίας φαίνεται να βλέπει ο νορβηγικής καταγωγής και κάτοχος κυπριακής υπηκοότητας μεγαλοεφοπλιστής John Fredriksen, ο «βασιλιάς των τάνκερ», όπως θεωρείται.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον νορβηγικό Τύπο, ο John Fredriksen φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο αυτό, δηλαδή της μεταφοράς του μεγαλύτερου μέρους ή και της ολότητας των επιχειρήσεων του στο νησί μας, ως αποτέλεσμα νέων φορολογικών κανόνων που εισήγαγε η κυβέρνηση της Νορβηγίας, καθιστώντας-όπως του αποδίδεται ότι θεωρεί-αδύνατη την υλοποίηση της στρατηγικής και του προγραμματισμού των επιχειρήσεων του.

Βάσει πάντα των ίδιων δημοσιευμάτων, ο κ. Fredriksen δεν κρύβει και έχει διαβιβάσει την δυσαρέσκειά του για τις νέες φορολογικές απαιτήσεις στην Κυβέρνηση της Νορβηγίας, αφήνοντας ανοικτή την πιθανότητα η δυσαρέσκειά του αυτή να οδηγήσει ακόμη και στο τέλος της δραστηριοποίησης μέρους ή και του συνόλου των επιχειρήσεων του στη χώρα και την μεταφορά τους στο νησί μας.

Σημειώνεται πως ο John Fredriksen, με περιουσία αξίας 13,5 δισ. δολαρίων, είναι ο πλουσιότερος Κύπριος, μιας και από το 2006 είναι κάτοχος κυπριακής υπηκοότητας. Αν και ζει στο Λονδίνο, ένα μεγάλο μέρος των ναυτιλιακών του επιχειρήσεων εδρεύει στο Όσλο.

Αξίζει να επισημανθεί πως η πιθανότητα και μόνο να σηκώσει τις επιχειρήσεις του από την Νορβηγία, προκαλεί έντονη ανησυχία στην επιχειρηματική κοινότητα, και δη τη ναυτιλιακή, της σκανδιναβικής χώρας.

Ενδεικτική η δήλωση του προέδρου της Ένωσης Νορβηγών Εφοπλιστών, Harald Fotland, ο οποίος μιλώντας στην Finansavisen (σ.σ. επιχειρηματική εφημερίδα στη Νορβηγία), έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου.

«Θα ήταν απώλεια για τη νορβηγική ναυτιλιακή κοινότητα εάν ο Fredriksen καταλήξει να μεταφέρει τις επιχειρήσεις του εκτός της χώρας», ανέφερε.

Από την άλλη, εύκολα μπορεί να γίνει αντιληπτό τι θα σήμαινε για την Κύπρο και ειδικά για τον τομέα της ναυτιλίας της χώρας μας, μια ενδεχόμενη απόφαση του John Fredriksen να μεταφέρει τις εταιρείες του στο νησί μας...

  • Το who is who του John Fredriksen

Ο νορβηγικής καταγωγής εφοπλιστής John Fredriksen απέκτησε την κυπριακή υπηκοότητα το 2006 και κατέστη ο πιο πλούσιος Κύπριος, με την περιουσία του σήμερα να αγγίζει τα 13,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Γεννήθηκε στη Νορβηγία, αλλά κατοικεί στο Λονδίνο και θεωρείται ο... βασιλιάς των τάνκερ.

Ο Fredriksen είναι αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας, ο οποίος εισήλθε για πρώτη φορά στο εμπόριο πετρελαίου τη δεκαετία του 1960 στη Βηρυτό.

Αγόρασε τα πρώτα του δεξαμενόπλοια τη δεκαετία του 1970 και διέθετε αργό για το Ιράν τη δεκαετία του 1980.

Δραστηριοποιείται στη ναυτιλία, στον τομέα της ενέργειας (πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα), είναι μεγαλομέτοχος στη μεγαλύτερη εταιρεία ιχθυοκαλλιέργειας στον κόσμο, τη MOWI και μέτοχος στη Norwegian Air.

Η αυτοκρατορία του σήμερα περιλαμβάνει πετρελαιοφόρα, ξηρά φορτία, πλοία μεταφοράς LNG και γεωτρήσεις βαθέων υδάτων.

Δειτε Επισης

Διαφωνεί και υποβάλλει έφεση κατά της απόφασης της ΕΚΚ για πρόστιμο η IC Markets (EU)
Στο τεύχος Ιουλίου του περιοδικού GOLD: The 12th Invest Cyprus International Investment Awards
Δικαιώνει Cyta και ΑΗΚ για τους έξυπνους μετρητές το Εφετείο-Δεν υπήρξε έκδηλη παρανομία
Η Μαρίνα Χατζημανώλη τέλεσε τα εγκαίνια φωτογραφικής έκθεσης της Παγκύπριας Ένωσης Προσφύγων
Επανέρχονται σταδιακά τα συστήματα της Cyta που επηρεάστηκαν από βλάβη της Crowdstrike
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Διοικητικό πρόστιμο €200.000 στην IC Markets (EU)
Χορήγηση υποτροφιών από το Enavsma Foundation
Πώς επηρεάζει τη Cyta η βλάβη στα συστήματα της Microsoft-Η ανακοίνωση της Αρχής
Η αποστολή του Lidl Kids Team Κύπρου στο Μόναχο που χάρισε θέαμα και εμπειρίες ζωής
Ανανέωση συνεργασίας Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφος με TechIsland