Ανθεκτικός ο κυπριακός τουρισμός-Αύξηση 5,4% στις αφίξεις τουριστών το πρώτο τρίμηνο

Αξιοσημείωτη αύξηση που καταδεικνύουν ότι ο κυπριακός τουρισμός παραμένει ανθεκτικός απέναντι στις προκλήσεις, παρουσίασαν το πρώτο τρίμηνο του έτους οι αφίξεις τουριστών.

Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο ανήλθαν σε 202.256 σε σύγκριση με 184.263 τον αντίστοιχο περσινό μήνα, καταγράφοντας αύξηση 9,8%.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο τρίμηνο (περίοδος Ιανουαρίου-Μαρτίου 2024), οι αφίξεις τουριστών ανήλθαν σε 415.251 σε σύγκριση με 393.893 την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σημειώνοντας αύξηση 5,4%.

Βάσει των ίδιων στοιχείων, η Μεγάλη Βρετανία παραμένει η κύρια πηγή τουριστών, ακολουθούμενη από την Πολωνία και την Ελλάδα, ενώ το Ισραήλ που μέχρι πέρσι ήταν η δεύτερη κύρια αγορά, για την ώρα παραμένει στην πρώτη πεντάδα και συγκεκριμένα στην τέταρτη θέση.

Οι κύριες αγορές του τουρισμού

Αναλυτικότερα και βάσει των στοιχείων της Στατικής Υπηρεσίας, το πρώτο τρίμηνο του έτους οι αφίξεις από τη Μεγάλη Βρετανία ανήλθαν σε 111.509 σε σχέση με 113.307 την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2023, παρουσιάζοντας μικρή μείωση της τάξεως του 1,6%.

Στη δεύτερη θέση, βρέθηκε η Πολωνία με τις αφίξεις τουριστών να φθάνουν σε 53.623 σε σχέση με 36.943 πέρσι, καταγράφοντας σημαντική αύξηση πέραν του 45%.

Στην τρίτη θέση των χωρών με τις περισσότερες αφίξεις τουριστών, βρέθηκε η Ελλάδα με 41.581 σε σχέση με 40.639 την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου, σημειώνοντας αύξηση 2,3%.

Στην τέταρτη θέση βρέθηκε το Ισραήλ με 39.058 αφίξεις σε σχέση με 53.000 το πρώτο τρίμηνο του 2023, καταγράφοντας μείωση 26,3%.

Την πρώτη πεντάδα των χωρών με τις περισσότερες αφίξεις τουριστών, συμπληρώνει η Γερμανία με 30.043 την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου σε σχέση με 22.868 την αντίστοιχη περσινή περίοδο, παρουσιάζοντας αύξηση 31,4%.

Ικανοποίηση Υφυπουργού Τουρισμού

Σχολιάζοντας τα πιο πάνω στοιχεία, ο Υφυπουργός Τουρισμού, Κώστας Κουμής, εκφράζει ικανοποίηση για την άνοδο κατά 9,8% στις αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο.

«Εκείνο που μας χαροποιεί είναι ότι, παρά τις προκλήσεις, ο τουρισμός της χώρας μας επιβεβαιώνει στοιχεία ανθεκτικότητας», σημειώνει σε γραπτή δήλωση ο κ. Κουμής υπογραμμίζοντας πως το Υφυπουργείο παρακολουθεί κάθε εξέλιξη, που είτε άμεσα, είτε έμμεσα επηρεάζει τον τομέα του τουρισμού και προσπαθεί πάντοτε για την εξεύρεση λύσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Κουμή, «ο τουρισμός της χώρας καλείται να διεξέλθει μέσα από παρατεταμένες προκλήσεις το τελευταίο χρονικό διάστημα, όπως η γεωπολιτική αστάθεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, η οικονομική αστάθεια σε αγορές της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης, αλλά και οι αρνητικές συγκυρίες στον τομέα της αεροπλοΐας».

«Παραμένουμε αισιόδοξοι ότι ο στόχος που έχουμε θέσει για μια επίδοση αντίστοιχη με την περσινή θα επιτευχθεί», αναφέρει.

Προσθέτει ότι στις προτεραιότητες για το 2024 είναι η συνεχής βελτίωση του τουριστικού προϊόντος της Κύπρου, στόχος ο οποίος αποτυπώνεται μέσα από τα σχέδια κινήτρων που έχουν εξαγγελθεί τους τελευταίους μήνες, και που αποσκοπεί τόσο στη βελτίωση της ελκυστικότητας του προορισμού όσο και στην περαιτέρω ενίσχυση της ανθεκτικότητας των τουριστικών επιχειρήσεων.

Δειτε Επισης

Πασχαλινό φιλανθρωπικό παζαράκι διοργάνωσε το Sunprime Protaras Beach στον Πρωταρά
ΕΤΑΠ Πάφου: Εντατική εκστρατεία για το Πάσχα και συμμετοχή στην έκθεση Ταξίδι
Συνάντηση ΕΒΕΛ-ΕΤΑΠ Λάρνακας με Υπουργό Δικαιοσύνης και Αρχηγό Αστυνομίας
Συζήτηση θεμάτων προστασίας και ανάδειξης του αρχαιολογικού πλούτου της Λάρνακας
Γενική Συνέλευση Παγκύπριου Συνδέσμου Διευθυντών Ξενοδοχείων (ΠΑΣΥΔΙΞΕ)
ΕΤΑΠ Πάφου: Μελέτη για ανάδειξη του Μύθου της Θεάς Αφροδίτης
20.000 κλίνες τα αυτοεξυπηρετούμενα στην επαρχία Πάφου
Η συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα καθορίζουν το πράσινο μέλλον της χώρας μας
Εξυπηρέτηση πελατών: Ο πελάτης αλλάζει αλλά παραμένει ο ίδιος
Οι επιδόσεις του τουρισμού κατά το έτος 2023 και προβλέψεις για το 2024