Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης: Χρήζει εκσυγχρονισμού η συλλογική σύμβαση στην ξενοδοχειακή βιομηχανία

Την ανάγκη εκσυγχονισμού της συλλογικής σύμβασης στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, τονίζει ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ, Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, υπογραμμίζοντας πως κάτι τέτοιο είναι προς όφελος των εργαζομένων, αφού θα τους βοηθήσει να εξελιχθούν και να γίνουν ακόμη καλύτεροι.

Μιλώντας στην ψηφιακή έκδοση του «Ξενοδόχου» αναφορικά με τις εν εξελίξει συζητήσεις για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης, ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ αφού υπενθυμίζει πως «το 2024 είναι άλλη μία χρονιά κατά την οποία θα δοκιμαστεί ο κυπριακός τουρισμός», εκφράζει τη θέση ότι θα πρέπει να επεκταθεί η υφιστάμενη συλλογική σύμβαση για ακόμη ένα χρόνο.

«Έχουμε τόσες πολλές προκλήσεις μπροστά μας αυτή τη στιγμή και θεωρούμε ότι το καλύτερο θα είναι επεκτείνουμε την υφιστάμενη συλλογική σύμβαση για ακόμη ένα χρόνο, μέχρι να δούμε πώς θα καταλήξουν τα πράγματα και ειδικότερα πώς θα κινηθεί η χρονιά», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ, Ρουσουνίδη, «όταν θα έχουμε μία πιο ξεκάθαρη εικόνα, θα μπορούμε να προχωρήσουμε σε μία ενδελεχή συζήτηση για τη συλλογική σύμβαση, εμπλουτίζοντάς την με στόχο τον εκσυγχρονισμό της».

Όπως εξηγεί, «για παράδειγμα, πιστεύουμε ότι ήρθε η ώρα να αγγίξουμε το θέμα της παραγωγικότητας, καθώς και κάποια άλλα ευαίσθητα ζητήματα, προκειμένου η συλλογική σύμβαση να είναι πιο σύγχρονη και ορθολογιστική, που θα αντανακλά τις ανάγκες του κλάδου της φιλοξενίας όπως αυτές διαμορφώθηκαν ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία, αλλά και στην μετά-Covid εποχή. Πλέον οι καταστάσεις έχουν γίνει πιο δυναμικές και χρειάζεται η ανάλογη ευελιξία στη βιομηχανία για να μπορεί να παραμείνει σύγχρονη, ελκυστική και ανταγωνιστική, προς όφελος τόσο του εργατικού δυναμικού, όσο και του επιχειρηματία».

«Από τον εκσυγχρονισμό της συλλογικής σύμβασης, θεωρούμε ότι θα βοηθήσει και τους ίδιους τους εργαζομένους στην ξενοδοχειακή βιομηχανία για να εξελιχθούν και να γίνουν ακόμη καλύτεροι», υπογραμμίζει τονίζοντας ότι «πλέον η συλλογική σύμβαση πρέπει να αντικατοπτρίζει τα νέα δεδομένα της ξενοδοχειακής βιομηχανίας».

Την ίδια ώρα κι αναγνωρίζοντας ότι πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα, ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ υποδεικνύει πως «για να γίνει αυτή η εργασία, όμως, χρειάζεται αρκετός χρόνος και σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούμε και δεν μπορεί να γίνει μέσα σε στενά χρονικά περιθώρια».

«Συνεπώς, επαναλαμβάνω, εμείς τονίζουμε την ανάγκη ανανέωσης της υφιστάμενης συλλογικής σύμβασης για ακόμη ένα χρόνο και να αξιοποιήσουμε αυτό το μεσοδιάστημα για να την εκσυγχρονίσουμε, παρακολουθώντας στενά, όμως, τις εξελίξεις, αφού οι προκλήσεις που έχουμε ενώπιον μας είναι πάρα πολλές», καταλήγει.

Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί ότι, σε περίπτωση που επεκταθεί η υφιστάμενη συλλογική σύμβαση στη ξενοδοχειακή βιομηχανία, αυτή δεν θα είναι η πρώτη φορά, αφού το 2022 είχε επεκταθεί η συλλογική σύμβαση του 2019 για άλλα δύο χρόνια.

Επιπρόσθετα, από την 1η Ιουνίου 2023 αναθεωρήθηκαν και οι κατώτατοι μισθοί για 19 επαγγέλματα στην ξενοδοχειακή βιομηχανία.

Με βάση το Διάταγμα που εξέδωσε ο Υπουργός Εργασίας, οι αυξήσεις στους κατώτατους μισθούς κυμαίνονται από €62 μέχρι και €77.

Δειτε Επισης

Πασχαλινό φιλανθρωπικό παζαράκι διοργάνωσε το Sunprime Protaras Beach στον Πρωταρά
ΕΤΑΠ Πάφου: Εντατική εκστρατεία για το Πάσχα και συμμετοχή στην έκθεση Ταξίδι
Συνάντηση ΕΒΕΛ-ΕΤΑΠ Λάρνακας με Υπουργό Δικαιοσύνης και Αρχηγό Αστυνομίας
Συζήτηση θεμάτων προστασίας και ανάδειξης του αρχαιολογικού πλούτου της Λάρνακας
Γενική Συνέλευση Παγκύπριου Συνδέσμου Διευθυντών Ξενοδοχείων (ΠΑΣΥΔΙΞΕ)
ΕΤΑΠ Πάφου: Μελέτη για ανάδειξη του Μύθου της Θεάς Αφροδίτης
20.000 κλίνες τα αυτοεξυπηρετούμενα στην επαρχία Πάφου
Η συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα καθορίζουν το πράσινο μέλλον της χώρας μας
Εξυπηρέτηση πελατών: Ο πελάτης αλλάζει αλλά παραμένει ο ίδιος
Οι επιδόσεις του τουρισμού κατά το έτος 2023 και προβλέψεις για το 2024